kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

10 çiftçiden 8'i devletten kuraklık desteği istedi!

MELTEM ERSOY
Kuraklık desteğine 699 bin çiftçinin 542 bini başvurup 514 milyon YTL istedi. Çİftçinin 'kavruldu' dediği alan ise kayıtlı üretim alanından 11 milyon metrekare büyük çıktı!..
İLİŞKİLİ HABERLER
10 çiftçiden 8'i devletten kuraklık desteği istedi!
Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklığın bu yıl tarıma vurduğu darbenin maliyeti yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 4 Temmuz'da Bakanlar Kurulu tarafından verilmesi karara bağlanan 'Çiftçiye Kuraklık Desteği' için başvurular 31 Temmuz'da tamamlandı. Destek için 38 ilden toplam 542 bin 963 çiftçi başvurdu. Böylece Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı toplam 699 bin 108 çiftçinin yaklaşık yüzde 78'i Tarım Bakanlığı'na 'kuraklık beni vurdu' demiş oldu. Tarım Bakanlığı'na kayıtlı alan yaklaşık 40 milyon metrekare iken kuraklıktan ötürü destek istenen ekili alan ise yaklaşık 51 milyon metrekare çıktı. Yani, çiftçi ya kayıtlı olmayan alanı için de destek istedi, ya da kayıtlı alanını daha büyük gösterdi.

ASLAN PAYI BUĞDAYA
Çiftçiye destek verecek Bakanlar Kurulu kararına göre ise, beyan edilen alanlarda oluşan hasarın tespit komisyonlarınca belirlenmesi gerek. Komisyonun belirleyeceği çiftçilere, sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için buğdayda 15 YTL/dekar, arpa ve korungada 12 YTL/dekar, fiğde 20 YTL/dekar tutarında kuraklık desteği ödenecek. Bu tutarların toplamda nasıl bir maliyet yaratacağı ise hasar tespit komisyonlarınıın çalışmaları sonucunda net bir şekilde ortaya çıkacak. Fakat, Tarım Bakanlığı tahminlerine göre, çiftçiye kuraklık desteğinin toplam maliyeti 183 milyon YTL'den başlayacak, hasar oranına göre 514 milyon YTL'ye kadar çıkabilecek. Tarım Bakanlığı'nın destek miktarı hesaplaması şöyle:

* Buğday için verilecek destek hasar oranının yüzde 25 ile 70 arasında değişmek üzere 128 milyon 714 bin YTL ile 360 milyon 401 bin YTL arasında değişecek. Yani, destekten en büyük payı buğdaycılar alacak.

* Arpa için verilecek destek oranı da aynı şekilde, 42 milyon 124 bin YTL ile 117 milyon YTL arasında olacak. Bir başka deyişle, arpacılar buğdaycıların yaklaşık üçte biri kadar destek alacak.

* Baklagillerden bir çeşit yem bitkisi olan ve daha çok Orta ve Doğu Anadolu'da görülen fiğ ve korunga da, sırasıyla 12 milyon 94 bin ile 866 bin YTL'den başlayan destek yardımı alacak. Bu tutarlar hasar oranına göre sırasıyla, 33 milyon 864 bin YTL ile 2 milyon 426 bin YTL'ye kadar çıkabilecek.