kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kimseyle inatlaşmayız ama enflasyon yüksek

ANKARA
İhracatçının isyanına ve piyasanın tepkisine yanıt veren Yılmaz, "Faizler yüksek ama unutmayın enflasyon da öyle. İhracatçı için de kura duyarlılık artık azalıyor" dedi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ihracatçıların "Geçen yıldan 4 puan faiz indirimi alacağımız var" taleplerine ise "2006'daki dalgalanmadan önce faizler yüzde 11'e inmişti. Sonra yüzde 23'e çıktı. Bizim aldığımız tedbirlerle yüzde 16-17'ye geriledi. O tedbirler olmasıydı faizler nerede olurdu onu bir düşünmek lazım" karşılığını verdi.

* İHRACATÇILARA KUR DERSİ: Bulgulara göre ihracatın, gelire ve ithalata duyarlılığı artıyor, kura duyarlılığı azalıyor. Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında ithal girdi kullanımı artıyor. İthal girdi kullanımındaki artışlar ise ihracata yönelik üretim yapan sektörlerin hem maliyet hem gelir unsurlarının yabancı para cinsinden olmasından dolayı kur esnekliğinin azalmasına yol açıyor.

* PİYASAYLA İNATLAŞMIYORUZ: Faiz indiriminde piyasa ile inatlaşma söz konusu değil. Fiyat istikrarı bize verilmiş bir görev. Bugün ülkemizin geldiği noktada eğer bir başarı var ise bu başarının temelinde sıkı para ve maliye politikasının önemli katkıları var. Evet bizim faiz oranlarımız yüksek ama unutmayalım enflasyon oranımız da yüksek. Bütçe açısından kamuoyunun zihninde bir takım belirsizlikler oluştu. Gerekli tedbirler alınırsa, önümüzü daha net gördükten sonra, gereken adımları atabiliriz. Biz giderek daha fazla veri bağımlısı haline geliyoruz. Alacağımız kararlar orta vadede enflasyonun düşme eğilimine girdiğini gösterirse gerekli kararı almaktan çekinmeyiz.

* FAIZ İNDİRİM PROJEKSİYONU: Yılın son çeyreğinde kısa vadeli faizlerde ölçülü bir indirim planlanıyor. Ancak bu mesaj mutlak olarak, "faizlerin ekim ayında indirileceği" şeklinde algılanmamalı.