kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İki günlük dalgada New York Borsası 300 milyar dolar kaybetti.

Ev hayali borsaların üzerine çöktü

FURKAN ALP
ABD'de riskli tüketiciye kredi veren mortgage şirketlerinin batmasının yarattığı endişe dünya piyasalarını sallamayı sürdürüyor. Dün ağır satış dalgasına Asya borsaları eklendi Güney Kore borsası % 4.1, Hong Kong % 2.8 değer yitirirken, önceki gün % 4.2 çakılan Türkiye'de borsanın kaybı % 1.8'de kaldı. Hafta başında 1.23 YTL'ye inen dolar 1.32 YTL'yi gördü ..
ABD'de mortgage endişelerinin küresel ekonomiye sıçrayacağı endişesi ile yatırımcı riskten kaçmaya devam edince dünya borsaları satış dalgasıyla adeta eridi. Önceki gün ABD'den Avrupa'ya dün de Asya kıtasına yayılan mortgage sorunu ile Asya borsalarında sert düşüşler yaşandı, Avrupa borsaları da düşüşe devam etti. ABD'de ikinci çeyrek büyüme rakamlarının beklenenin üzerinde yüzde 3.4 gelmesiyle birlikte piyasalar bir miktar toparlandı. Amerikan borsaları ise güne düşüşle başladı. İMKB 100 Endeksi de dışarıya bağlı olarak kayıplarını artırdı. Borsa dün 950 puan ve yüzde 1.81 düşerek, 51 bin 561 puandan haftayı kapattı. Endeks böylece son üç günde yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetmiş oldu. Dünya borsalarında yaşanan satış dalgasıyla dolar dün sabah saatlerinde 1.32 YTL'yi aşarken, dolar serbest piyasada 1.2968 - 1.3062 bandı arasında işlem gördü. 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge tahvili bileşik faizi ise yüzde 17.89'a yükseldi.

SATIŞ BASKISI ALTINDA
HSBC Ekonomisti Fatih Keresteci, yurtdışı kaynaklı satış dalgasının Türk mali piyasalarını da ciddi bir satış baskısı altına aldığına dikkat çekerek, "ABD kaynaklı endişelerin yol açtığı satışların trend değişimi olarak yorumlanması için henüz çok erken. Mevcut gelişmeler ve göstergeler bunun sadece kâr satışı olduğunu gösteriyor. Ancak, ABD'deki finansal sorunların nereye varacağını görmeden de yorum yapmak erken. Bu nedenle temkinli bir seyir izlenmelidir" dedi. Hisse senetleri piyasasında toplam 2 milyar 880 milyon 409 bin 383 YTL'lik günlük işlem hacmi oluştu. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli bugün valörlü tahvilin basit getirisi yüzde 19.14, bileşik getirisi yüzde 17.91 oldu. Bu kâğıdın bileşik getirisi, önceki kapanışa göre 0.58 puan yükseldi. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo Pazarı'nda 3 günlük işlemlerde faiz, ortalama yüzde 17.50'den gerçekleşti. 3 günlük işlemlerde en düşük oran yüzde 17.20, en yüksek oran yüzde 17.55 oldu.