kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Durmuş Yılmaz

IMF ile kredili yeni bir anlaşmaya ihtiyaç yok

ANKARA
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde ister IMF ile çalışalım istersek yalnız yolumuza devam edelim mali disiplini bırakmazsak IMF ile anlaşma yapmak zorunda değiliz" dedi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faiz dışı harcamalara yeni kriterler getirilmesi kaydıyla IMF kredisi destekli bir programa ihtiyaç olmadığını açıkladı. IMF ile ilişkiler ile ilgili olarak Yılmaz şöyle konuştu: "Bugün gelinen noktada IMF ile kredili bir anlaşma yapmamıza ihtiyaç yok. Ama elimizdeki programın uygulanmasında IMF bizim için önemli çapa olmuştur. Kendi iç dinamiklerimizle eğer IMF'nin son 4-5 yılda bize sağladığı çapayı kendimiz sağlayabilirsek bu çok güzel bir şey olur ama buradan biz ders aldık mı? IMF'li dönemde aldığımız kararları, IMF'siz dönemde alabilecek miyiz? Bütün mesele bu. Eğer bunu alabiliyorsak hiç problem yok. Demek ki toplum, ekonomi yönetimi belirli bir olgunluğa erişti. Önümüzdeki dönemde ister IMF'li olsun ister IMF'siz olsun, mali disiplin ile ilgili birtakım kuralların ortaya konması, bunun önceden ilan edilmesi, toplumla paylaşılması ve buna uyulması gerekir." Başkan Yılmaz, 3. Enflasyon Raporu çerçevesinde şu mesajları verdi:

* ENFLASYON ARALIĞI: 2007 yılı sonunda enflasyon yüzde 70 olasılıkla yüzde 5.1-6.9 aralığında kalacak. Orta noktası ise yüzde 6 olacak. 2008 sonunda ise enflasyon yüzde 1.5-4.9 aralığına inecek. Orta noktası yüzde 3.2 düzeyinde gerçekleşecek.

* BANKALARA ÖNCÜ SİNYAL: Toplam talebi kontrol ederek, önümüze koyduğumuz enflasyon hedefine yaklaştırmaya başlarsak ve elimizdeki araçlar yeterli ise başka araçları kullanmamıza gerek yok.

* CARİ AÇIK ÖNGÖRÜSÜ: Yılın ikinci yarısında cari işlemler açığının tekrar artma eğilimine girmesi şaşırtıcı olmayacak.

* ÜCRET ARTIŞLARI: Ücret ayarlamaları, hizmet sektörü enflasyonu açısından risk oluşturuyor.

* KÜRESEL LİKİDİTE İŞTAHI: Küresel ekonomideki dengelere ilişkin belirsizlik algılamalarının sürmesi uluslararası yatırımcıların portföy tercihlerinde ve likidite akışında ani dalgalanmalara yol açabilecek önemli bir risk unsuru olarak öne çıkıyor.