kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Atlantis mürettebatı uzay yürüyüşüne hazırlanıyor

Yeni Haber
Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlenen Atlantis uzay mekiğinin iki astronotu, bugün yapacakları ve istasyona önemli bir parça monte edecekleri 7 saatlik bir uzay yürüyüşüne hazırlanıyor...
Uzay yürüyüşleri sırasında eldivenlerinde kesik olup olmadığını da sürekli kontrol etmek zorunda bulunacak astronotlar Jim Reilly ve Danny Olivas, zorlu uzay yürüyüşleri sırasında karşılaşacakları düşük basınca alışmak amacıyla geceyi basıncı düşürülmüş bir ortamda uyuyarak geçirdiler.

Reilly ve Olivas, bu kritik uzay yürüyüşünde istasyonun dış omurgasında önemli bir yer oluşturacak 14 metre uzunluğunda ve 16 tondan ağır alüminyum bir bölmeyi monte edecek, istasyona daha fazla elektrik sağlamak amacıyla yeni güneş panelleri yerleştirecekler. 367 milyon dolara mal olan yeni üniteyi UUİ'nin robot kollarıyla monte etmeye çalışacak Reilly ve Olivas'ın yerleştireceği yeni güneş panelleri de 14 kilovat daha elektrik sağlayacak.

Atlantis mürettebatının yaklaşık 1 hafta sürecek UUİ ziyareti sırasında iki uzay yürüyüşü daha yapmaları, bunlardan birinde eski bir güneş panelini içeri almaları ve Atlantis'in Cuma günkü kalkışında hafifçe hasar gören ısı kalkanını ayrıntılı bir şekilde incelemeleri ve gerekirse onarmaları öngörülüyor.

NASA yetkilileri ve mühendisleri, hasarı fazla önemsemese de bir onarım gerekebileceğini ve bu yöndeki kararın bir iki gün içinde verileceğini belirtiyorlar.

Astronot Robert Curbeam'in Aralık'taki uzay yürüyüşü sırasında eldiveninin dış katmanında beklenmedik bir şekilde kesik oluşması ve bunun aylar sonra tespit edilmesi üzerine NASA'nın yeni belirlediği prosedür çerçevesinde, astronotlar her görevden sonra eldivenlerini ayrıntılı bir şekilde kontrol edecekler.