Polise "süper" yetkiler geliyor
AKP, polis yetkilerini artıran yasa teklifi hazırladı. Son günlerde özellikle terörün şehre sıçraması ve asayiş olaylarındaki geometrik artış iktidarı harekete geçirdi.
Ankara Anafarta Çarşısı'nda yaşanan bombalı saldırının ardından, polise süper yetkiler getiren yasa teklifi hazırlandı. AKP Sivas Milletvekili Selami Uzun'un imzasını taşıyan ve polise süper yetkiler getiren, "Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair " yasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
Hazırlanan yasa teklifiyle polisin yetkilerini artıran düzenlemeler şöyle:
POLİSE DURDURMA, SİLAH KULLANMA YETKİSİ
Polis, kişileri ve araçları durdurabilecek. Polis, kişileri ve araçları bilgi almak amacıyla da durdurabilecek; kimliğini veya bulundurması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilecek. Polis, kişilerin ve araçların durdurulması için gerektiğinde zor ve silah kullanabilecek.
Polis, sadece suç sebebiyle değil, diğer her türlü görevi sırasında hakkında bir işlem yaptığı kişinin parmak izini alacak ve fotoğraflarını kayda alacak. Bunları saklayabilecek. Polis görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde silah kullanabilecek. Polis, 'dur' çağrısına uymayan kişinin yakalanması için silahla ateş edebilecek.
Polis; her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunan, başta polis olmak üzere, genel veya özel kolluk görevlisi ya da özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilen, Türk vatandaşlığına başvuruda bulunanlardan parmak izi alacak.
Sığınma talebinde bulunan veya gerekli görülmesi halinde, ülkeye giriş yapan sair yabancı, gözaltına alınan kişilerin parmak izi alınacak.
POLİS İSTİHBARAT TOPLAYACAK TÜM İMKANLARDAN YARARLANACAK
Polis, Terörle Mücadele Kanununda tanımlanan terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlara karşı istihbarat toplayacak her türlü beşeri ve teknik imkanlardan yararlanacak.
Ayrıca, uyuşturucu, örgüt, silahlı örgüt, kaçakçılık, silah kaçakçılığı suçlarına karşı da istihbarat faaliyetinde bulunurken sulh ceza hakiminin kararının gecikmesi halinde mülki amirinin yazılı emriyle kişilerin üstleri, araçları, özel kağıtları ve eşyası aranacak, gereken tedbirler alınacak.
Polise suça ilişkin ihbar ve şikayetleri yazılı hale getirebilecek. Bir suç işlendiği bilgisini alan polis, bu bilgilerin tetkikinin ardından doğruluğunun anlaşılması halinde, elkoyduğu olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirecek.
ARAMA YETKİSİ
Parmak izleri fotoğraflarla birlikte kayda geçilerek saklanacak. Bu bilgiler mahkeme, hakim, Cumhuriyet savcısı ve kolluk tarafından kullanılabilecek. Önleme arama yetkileri yeniden düzenlendi.
Buna göre sulh ceza hakiminin kararının gecikmesi halinde mülki amirinin yazılı emriyle kişilerin üstleri, araçları, özel kağıtları ve eşyası aranacak, gereken tedbirler alınacak. Polis gerekirse kişilerin konutuna ve işyerine girebilecek.
(ANKA)
Yayın tarihi: 25 Mayıs 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/25//haber,4F5095D82EA04B3E9824418F48DECD98.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.