kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Canlı bomba Güven Akkuş’un yaşamındaki 9 yıl bilinmiyor.

Eyleme halk otobüsüyle geldi

Ulus'u kana bulayan canlı bomba Güven Akkuş'un 1998'de tahliye olduktan sonra 22 Mayıs 2007 yılına kadar ne yaptığı karanlıkta. 6 kişinin ölümüne yol açan katilin eyleme, Telsizler- Ulus arasında çalışan halk otobüsüyle geldiği ortaya çıktı..
Ulus'u kana bulayan canlı bomba Güven Akkuş'un 1998'deki tahliyesindeki sonraki 9 yılı üzerindeki sis perdesi devam ederken Anafartalar Çarşısı'na halk otobüsüyle geldiği, 2001 yılına kadar TİKKO'lu ağabeyinin yanında Hollanda'da kaldığı, burada 1999'da Öcalan mitingine katıldığı, geciken adalet sayesinde de uzun yıllar aranmadan dolaştığı ortaya çıktı. Patlamayla ilgili soruşturmayı sürdüren emniyet ve savcılık, eylem öncesine ilişkin bulgular üzerinde yoğunlaştı. Olay yerinde bombacının giydiği tespit edilen mont parçaları incelenirken küçük ancak önemli bir delile ulaşıldı. İncelemede, patlayıcının 4 kilogramlık A-4 olduğu belirlendi. Akkuş'un montunun cebinden de bir halk otobüsü bileti çıktı.

HÜCRE EVİ ARANIYOR
Polis biletin seri numarasından Telsizler semti ile Ulus arasında çalışan halk otobüslerine ait olduğu belirledi. Bu bilgi, teröristin Ankara'ya geldiğinde Telsizler'de bir evde gizlenmiş olabileceğini gündeme getirdi. Bu nedenle polis ekipleri çalışmaları bu semtte yoğunlaştırdı. Akkuş'un kimliğinin tespit edilmesinden sonra Hollanda ve Kuzey Irak'a gittiği yönünde istihbari bilgilere ulaşılmıştı. K. Irak'a gidip gitmediği yönünde net bir bulguya dün itibariyle ulaşılamazken soruşturmayı yürüten savcılık, Akkuş'un 1998'de tahliye olduktan sonra Hollanda'ya gittiğine yönelik önemli deliller elde etti. İncelenen görüntülere göre Akkuş, terör örgütü lideri Öcalan'ın yakalandığı 1999'da Hollanda'da düzenlenen protesto eylemine katıldı. Akkuş, intihara eğilimli bir ailenin çocuğu. Annesi 1991'de rahatsızlanarak ölünce, babası bir sonra 1992'de tarım ilacı içerek intihar etti. Diğer kardeşi Veysel Akkuş da çalıştığı konfeksiyon atölyesinde 2001'de intihar etti. Ailesinin parçalandığı yıllarda Akkuş İstanbul'da "varoş" eylemlerine katıldığı için cezaevine girdi. 1998'de tahliye olduktan sonra 4 ay İstanbul'da kız kardeşinin yanında kaldı. Sonra da kaçak yollardan Hollanda'ya çıkış yaptı. Akkuş Hollanda'da 2002 yılına kadar amcası Kadir Akkuş'un yanında kaldı. Amca Akkuş da 2002'de İstanbul'da Laleli'de bir otelden atlayarak intihar etti. Akkuş'un "kayıp yılları"nda yargının geç işlemesi de etkili oldu. 1 Mayıs 1996'daki eylemlerden sonra Akkuş ile birlikte 276 kişi hakkında dava açıldı. Sanıkların tamamı, haklarındaki yargılama tutuksuz devam etmek üzere salıverildi. Bu süreçte Af Yasası çıktı. Sanıklardan, sadece "kamu malına zarar vermek" suçundan yargılananların davaları bu nedenle düştü. Akkuş ile birlikte 67 sanık hakkındaki "örgüt davası" ise devam ediyor. Davanın en son duruşması 2 Mayıs'ta yapıldı. Savcı bu duruşmada, yeni TCK ile örgüt üyeliğinin cezasının azalmış olmasını dikkate alarak davanın zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını istedi.

CESEDİ VERİLMEDİ

Son karar 6 Kasım'da verilecek. Mahkeme de "zamanaşımı" derse Akkuş'un halen yargılanan arkadaşları ceza almadan kurtulacak. Yargılama bu kadar uzun sürmeseydi Akkuş, verilmesi olası ceza kesinleştiği için hakkında gıyabi tutuklama kararı verilecek ve her yerde aranacaktı. Canlı bombanın ailesi dün cesedi almak üzere Ankara'ya geldi. Savcı soruşturmanın sürdüğünü belirterek bu talebi reddetti.