Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz'ün kızı Defne Öz'ün kendi üzerinde uyguladığı beslenme modellerinden yola çıkarak yazdığı 'Genç kızlara Diyet Formülleri' adlı kitabında gençler için pratik öneriler yer alıyor. Princeton Üniversitesi'nde okuyan Defne Öz, kitabında yer alan diyet formüllerine ilişkin soruları yanıtladı:
*
Okul hayatında çok içilen bazı tartışmalı yiyecekler var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz; örneğin kahve diyette yer almalı mı?
Burada size garip bir şey söyleyeceğim ve öğünden önce bir fincan kahve içmeyi, biraz çikolata ve ekmek (zeytinyağı ile) yemeyi önereceğim. Endişelenmeyin aklımı kaçırmış filan değilim! Babam Dr. Mehmet Öz, 'Siz: Kullanım Kılavuzu' adlı kitabında her gün 200 mililitrelik fincanlarda dört kez kafeinli kahve içmenin kesinlikle zararlı olmadığını, dahası bağışıklık sisteminizin yaşlanmasını yavaşlattığını ısrarla vurguluyor. Kahve sevmiyorsanız başka alternatifler de var; yeşil çayda kahveye oranla daha az miktarda kafein bulunur ve doğal bir iştah kesicidir.
ZEYTİNYAĞLI EKMEK YİYİN*
Fast food öğrencilik hayatının vazgeçilmezi; ayak üstü atıştırma için neler seçilmeli?
Hızla yemek için sağlıksız yiyecekler yemek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda mantık ölçülerinde davranın ve küçük bir porsiyon patates salatası yerine bir avuç cipsi tercih edin. Bütün yerine yarım hamburger yiyin. Paketlenmiş soslar yerine zeytinyağı ve sirke kullanın. Ketçap da tercih edilebilir; nispeten daha az yağ ve şeker içerir. Kızarmış yiyeceklerden uzak durun. Salatanıza eklediğiniz ekmekçikleri lütfen ayırın. Bir dürüm hamurunda çok daha yoğun karbonhidrat bulunur ve iki dilim tam tahıllı ekmeğe oranla iki kat daha fazla kalori içerir. Yemek konusunda dostlarınızı düşmanlarınızdan ayırabilmek; kantinde, kampuste, yurt odalarında, restoranlarda ve fastfood'larda zor durumda kalıp tuzağa düşmenizi engeller.
*
Sizin diyette çikolata serbest mi? Çikolatanın şişmanlattığı şüphesizdir. Yani ortalama miktarda tüketmeniz gerekir. Gözünüzü diktiğiniz çikolatanın türüne çok dikkat edin. Ama sürekli esneyip durduğunuz veya moralinizin bozulduğu zaman yüzde 75 oranında kakao bulunan çikolata işe yarar. Çikolata, mutluluk hormonunu etkiler. Ancak unutmayın; şeker öğrenilen bir lezzettir ve lezzet dokularınızı daha az şekerle tatmin olacak şekilde eğitebilirsiniz.
*
Ekmek yenilebilir mi?
Araştırmalara göre; öğünden önce iyi türde yağa (bu zeytinyağı olabilir) batırılmış küçük bir parça tam buğday ya da tahıllı ekmek yerseniz, aşırı yeme olasılığınız azalır ve ekmek yememenize oranla daha az kalori tüketirsiniz. Kendinizi bu zevkten mahrum bırakmayın ve biraz tadını çıkarın.
*
Alkol içilebilir mi?
Bir oturuşta dört kadehten fazlası, alkol komasına girmek demektir. Alkol; karaciğer çürümesi, kalp hastalığı, kalp krizi ve felce neden olabiliyor. Biri size içki ısmarlamayı söylediğinde bunları hatırlayın.
*
Meyve suları için ne diyorsunuz?
Diyet yaparken içeceklere özellikle dikkat edilmesi gerekir. Örneğin bir bardak meyve suyunda, özellikle yapay olarak tatlandırılmış veya konsantre olanlarda bir kutu koladaki kadar şeker vardır. Şişe veya kutu üzerinde 'şeker eklenmiştir' ifadesine dikkat edin. Kokteyl ve meyveli içecek ifadelerine karşı da dikkatli olun. Bu meşrubatlar genellikle az miktarda gerçek meyve suyu içerirler; yaklaşık yüzde 5 oranında! Çoğunlukla yüzde 100 doğal meyve suyu tercih edin. Benim en sevdiğim tatlı içeceklerden biri, bir bardak maden suyuna katılmış gerçek meyve suyu ve bardağın kenarına iliştirilmiş küçük bir dilim yeşil limondur. Bazı beslenme uzmanları şeker ihtiyacını karşılamak için diyet içecekleri önerseler de, diyet içeceklerdeki bazı yapay tatlandırıcıların alerjiye yol açtığı düşünülüyor. Buna ek olarak içeceğin içindeki karbonat, kemiklerdeki kalsiyum miktarını azaltır. Bu, özellikle genç kadınlar için çok önemlidir. Maden suyunda da aynı türden karbonat vardır. Bu yüzden ben maden suyunu abartmadan içmeye dikkat ederim.
SEBZE VE MEYVELER HAZİNEDİR*
İstenildiği kadar meyve ve sebze yenilebilir mi?
Meyveler harika ve sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Çeşitli vitamin ile mineraller içerir ve sizi tok tutar. Elbette ki en iyisi bütün taze işlenmemiş meyve ve sebzelere yönelmektir. Çünkü kuru meyveler konsantre şeker yüklüdür ve patates cipsi gibi ikinci kavurma sırasında sebze olma özelliğini yitirir. Çiğ yemek istemiyorsanız fırınlanmış, ızgara veya hafifçe sote yapılmış sebzeler iyidir. Koyu yeşil ve yapraklı tüm sebzelerde şeker oranı düşüktür; ıspanak, karalahana, brokoli, karnabahar ve bezelye gibi... Hepsi vitamin ve mineral hazinesidir. Kök sebzelerde ise (patates ve havuç gibi) şeker oranı daha fazladır. Konu meyveler olduğunda, dilinizdeki tat alma dokularınızı etkili bir rehber olarak kullanabilirsiniz. En tatlı meyveler, içlerinde en fazla şeker olanlardır. Ama en tatlı meyve bile şekerleme ve kurabiye kadar yoğun şeker içermez. Dolayısıyla üzümü fazla kaçırırsanız endişelenmenize gerek yok.
Bugünkü Tüm Yazıları
Dürümün yerine yarım hamburger tercih edin
Yayın tarihi: 2 Mayıs 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/05/02/gny/haber,E1AE9BFCEE6743E8B3589799ED4DF92C.html
Tüm hakları saklıdır.