kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Seçimin ilk turu iptal

AJANSLAR
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasını Anayasaya aykırı bularak, yürürlüğünü durdurdu..
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasının iptali için açtığı davada 2'ye karşı 9 oyla CHP'nin itirazını yerinde buldu ve ilk tur oylamayı iptal ettiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Önder Sav ile 132 milletvekilince 11. cumhurbaşkanının seçimi konusunda TBMM'deki oylamaya ilişkin yapılan itirazı görüşerek, karara bağladığını bildirdi.

Kılıç, kararı şöyle açıkladı:

''11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM'nin 27 Nisan 2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da anayasaya aykırı olduğu, Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, içtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM'nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.''

Kılıç, bundan sonraki uygulamaların tamamen TBMM'nin iradesi dahilinde yapılacak işlemler olduğunu ifade etti.

Haşim Kılıç, kararın gerekçesini en kısa süre içerisinde yazıp yayınlayacaklarını belirterek, ''Gerekçede neden içtüzük kuralı ve neden anayasaya aykırı olduğu açıklanacaktır'' dedi.

Kılıç mahkemenin bugünkü 4 saatten fazla süren toplantısından sonra yaptığı açıklamada "Mahkememiz CHP'nin başvurusu üzerine Meclis'te yapılan birinci tur oylamanın iç tüzük değişikliği mahiyetinde olduğuna karar verdi ve yürütmenin durdurulmasına karar verildi" dedi.

Kılıç bu açıklamanın ardından sorular üzerine "Cumhurbaşkanlığı birinci ve ikinci tur oylamasında toplantı yeter sayısı 367'dir...İptal ettiğimiz birinci tur oylamadır" dedi.

Kılıç bu aşamada ne olacağının ve ikinci tur oylamanın yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine "Bundan sonraki uygulamalar tamamen TBMM'nin iradesi dahilinde yapılacak işlemlerdir. Biz kararımızın gerekçesini en kısa süre içinde yazıp yayımlayacağız. Gerekçeli kararda neden iç tüzük değişikliği olduğu, neden anayasaya aykırı olduğu açıklanacaktır" dedi.

''ÇIKAN SONUÇ, BİRİNCİ TURDA 367 MİLLETVEKİLİNİN HAZIR OLMASINI GEREKTİRİR''

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin kararının, cumhurbaşkanı seçiminin birinci ve ikinci turunda 367 milletvekilinin hazır bulunması gerektiği gerekçesiyle verildiğini söyledi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kararını açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haşim Kılıç, kararın anlamına ilişkin bir soru üzerine, ''Artık ikinci turu oylama şeklinde bir oylama değil, artık bundan sonra sürecin yeniden başlaması, tekrar edilmesi demek. Biz kısa kararı TBMM Başkanlığına sanıyorum yarın sabah bildiririz'' dedi.

Kılıç, bir başka soru üzerine, ''Bizim iptal ettiğimiz birinci tur oylamadır ve buna ilişkin alınan Meclis kararının iptaliyle ilgilidir. Yani süreç bu noktada birinci turun iptaliyle ilgili olan bir süreçtir. Bundan sonra TBMM devam eder etmez kendileri bilir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''Yani bundan sonra 367 mi aranacak?'' şeklindeki sorusuna Kılıç, ''Şüphesiz ki mahkeme kararı bunu söylüyor'' şeklinde yanıt verdi. Kılıç, kararın gerekçesinde de açıklanacağı üzere, 367 sayısının birinci ve ikinci turlar için öngörüldüğünü belirterek, ''Toplantı yeter sayısı bu. Ortaya çıkan kararda arkadaşlarımızın iradesi, birinci ve ikinci turlarda 367 oy olması gerektiği yönündedir, toplantı nisabı olarak'' dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili bazı açıklamalar yapıldığının hatırlatılması üzerine de Kılıç, ''O açıklamalarla ilgili açıklamayı Sayın Başkanımız yapacak zannediyorum. O konuda ben bir şey söylemek istemiyorum'' dedi.

En kısa zamanda gerekçeli kararı yazarak yayınlamayı düşündüklerini yineleyen Kılıç, soruların devam etmesi üzerine, şunları söyledi: ''Değerli arkadaşlar toplantı yeter sayısından anlaşılması gereken herhalde orada hazır bulunması gereken insanlarla ilgilidir. Başka bir şey anlaşılabilir mi? Burada 367 toplantı nisabı gerekir. Arkadaşlarımızın söylediklerinden çıkan sonuç bu. Birinci turda 367 milletvekilinin hazır olması gerekir.''

Kılıç, ''Bundan böyle yoklama yapılmadan cumhurbaşkanlığı seçimine geçilemeyecek mi?'' sorusuna ise ''Geçilemeyecek, evet'' yanıtını verdi.

NOTLAR

-Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından, Anayasa Mahkemesi'nin karşısındaki binalarda bazı vatandaşlar evlerinin camlarına ve balkonlarına çıkarak alkışlarla, alınan karara destek verdi.

-Anayasa Mahkemesi'nin karşısındaki binalarda oturan bazı vatandaşlar evlerinin camlarına ve balkonlarına Türk bayrağı ve Atatürk posteri astılar.

-Açıklamayı, çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu izledi ve açıklama esnasında basın mensupları arasında kısa süreli izdiham yaşandı.

-Mahkeme önünde polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

TBMM'DE YARIN OYLAMA YAPILMAYACAK

Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimi ile ilgili kararını açıklamasının ardından, geçtiğimiz Cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turun geçersiz sayılması üzerine, yarın yapılacak olan ikinci tur seçimler iptal edildi.

Danışma Kurulu yarın toplanıp Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin yeni seçim takvimini açıklayacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI OYLAMASINDA YENİ TAKVİM

AKP MYK toplantısında, Cumhurbaşkanlığı seçimi oylama turlarının 3, 7, 11, 15 Mayıs günlerinde olması öngörüldü.