Kızgınlık döneminde kediler hırçınlaşabilir.
İLİŞKİLİ HABERLER
Kızışan kedinizi nasıl sakinleştirirsiniz?
Kızışan kedinizi nasıl sakinleştirirsiniz?
Durmadan bağırıyor, geceleri uyumuyor ve hep ilgi mi istiyor. Kediler yaygın olarak bilindiğinin aksine sadece mart ayında değil, yılda 9-10 kez kızgınlık belirtileri gösterebiliyor..
Küçük, şirin, mülayim kediniz aniden agresif bir canavara mı dönüştü? Geceleri hiç uyumadan evin içinde bir aşağı bir yukarı dolaşıyor ve sürekli bağırıyor mu? Sevimli dostunuzdaki bu ani değişim hayatınızı altüst edebilir. Ve bütün bunlar, kedinizin kızgınlık dönemine girmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Yaygın olarak bilinenin aksine kediler, sadece mart ayında değil yılda 9-10 kez kızgınlık belirtileri gösterebiliyor. Veteriner Hekim Hakan Boyar, kedilerde ilk kızgınlık döneminin başlamasıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Dişi kedilerde en erken dört buçuk - beş aylıkken, ortalama olarak ise yedi-sekiz aylıkken kızgınlık periyodu başlar. Erkek kedilerde ise ilk belirtiler 10-12 aylıkken görülür." Peki ama her bağıran, huzursuzluk gösteren kedi kızgınlık dönemine mi girmiştir? Hakan Boyar kızgınlık belirtilerini şöyle sıralıyor: "Hem oğlanlarda hem de kızlarda ortak belirti iştahın kesilmesidir. Acı acı miyavlamalar, çevreyi koklamalar da yine ortak belirtilerdendir. Kızlarda, okşandığında sırtını kamburlaştırması, poposunu havaya kaldırması, yerlerde yuvarlanma, aşırı şefkat beklentisi çok belirgindir. Bir yaşını geçen erkek kedilerde keskin kokulu idrarla karışık ya da halk arasında 'siymek' diye adlandırılan sperm püskürtme belirgin kızgınlık işaretleridir. Her iki cinsiyette de evden kaçma arzusu görülebilir."
ACI ÇEKMİYORLAR
Kızgınlık dönemi dişi kedilerde en az sekiz-dokuz gün, en çok 15-16 gün sürerken, erkeklerde ise sıcak temmuz, ağustos aylarında azalmakla beraber ortalama 20 günde bir olmak üzere, 10 ay kızgınlık periyodu yaşanıyor. Hakan Boyar, kedilerin bu zorlu dönemlerini daha rahat atlatmak için alınabilecek önlemlerle ilgili şunları söylüyor: "Kimi kedi sahipleri, özellikle de acemiler, onların acı çektiklerini sanır. Oysa bu doğal bir süreç ve ihtiyaçtır. Genç kedileri olanlar bu dönemleri sakin geçirmeleri için veteriner hekim reçetesiyle sedatif (sakinleştirici) ilaçlar verebilirler ya da kısırlaştırma için veteriner kliniklerinden yardım alabilirler."
BOŞUNA EŞ ARAMAYIN
Kimi kedi sahipleri kedisinin cinselliğini özgürce yaşamasını ister ve ona eş araştırmalarına başlar. Tabii bir kez çiftleştikten sonra kızgınlık sürecinin sona ereceğini düşünürler. Hakan Boyar, bir eş bulup çiftleştirmenin çözüm olmadığını belirtiyor: "Hem hekim hem de 41 yıldır kedilerle, köpeklerle birlikte yaşayan bir hayvansever olarak söylüyorum; onları insanlarla özdeşleştirmek doğru değil. 'Bir kez baba olsun, bir kez anne olsun, hem psikolojik sağlığı hem de fizyolojik sağlığı için bu gerekli' düşüncesine katılmıyorum. " Kedilerin kızgınlık sorununu kökten çözmek için yapılabilecek en etkin yöntem kısırlaştırma şüphesiz. Peki ama onları kısırlaştırmak için en uygun dönem hangisidir? Boyar bu soruyu da şöyle yanıtlıyor: "Bir erkek kedinin sperm sayısı ve kalitesi göz önüne alındığında tam anlamıyla erkek kedi olabilme yaşı ortalama 18 aydır. Yine bir dişi kedinin anatomik, fizyolojik ve hormonal gelişimi, annelik içgüdülerinin zirveye çıkma yaşı 17- 18 aydır. Gelişim dönemlerini tamamlamadan erken yaşta kısırlaştırma dişilerde osteoporoz (kemik erimesi), erkeklerde böbrek hastalıklarına eğilimi artırır. Ama kedilerde de nüfus planlaması yapılması yani kısırlaştırma gereklidir. Çünkü kızgınlığı baskı altına alabilmek için, cinsel hormonları bloke edici karşıt etkili hormonların uzun süreli kullanımları, kanser gelişimine neden olur."
İLİŞKİLİ HABERLER
Kızışan kedinizi nasıl sakinleştirirsiniz?
Yayın tarihi: 28 Nisan 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/04/28/ct/haber,54966C71AACF421DB13D09D56EC6612B.html
Tüm hakları saklıdır.