kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Arınç: 184 yeterlidir
ANKARA
Arınç, 367 tartışmalarını Anayasa'ya işkence olarak yorumladı ve Genel Kurul'da 184 milletvekilini görürse oylamaya geçeceğini söyledi. Arınç adaylığı konusunda ise "25 Nisan saat 24.00'e kadar zaman var" dedi..
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili 367 tartışmaları, YÖK'ün açıklamaları, Cumhuriyet mitingi ve "telkin" iddiaları konusunda adeta meydan okudu. Arınç düzenlediği basın toplantısında, toplantı yeter sayısının 184 olduğunu, seçimin birinci turunda Genel Kurul'da yeterli sayıyı görürse oylamaya geçeceğini anlattı. Özal, Demirel ve Sezer'in seçimleri sırasında 367 sayısının aranmadığını, hiçbir siyasi parti liderinin Sabih Kanadoğlu ağzını açana kadar böyle bir konuyu gündeme getirmediğini belirten Arınç, "Okuma yazması olan herkes toplantı yeter sayısının Anayasa'nın 96'ncı maddesinde 184 olduğunu açıkça görür. 367'nin hukuku katletmek, Anayasaya işkence yapmaktır" dedi.

* YÖK SİYASALLAŞTI
Arınç, "367" gerekir tezini destekleyen YÖK'e de "siyasallaştı" suçlamasında bulundu: "Rektörler Komitesi'nin siyasi bir konuda görüş bildirme görevi yoktur. Sadece dört hukukçunun bulunduğu 44'nün mikrobiyoloji gibi tıp uzmanı olduğu bir komitenin toplantı yeter sayısı gibi teknik bir konuda görüş bildirmesi büyük bir hatadır, garipsiyor ve yanlış buluyorum. Bu bir tek şeyi açıkça ispat etmektedir: YÖK siyasi bir kurum haline gelmiştir."

* GENELKURMAY'IN TELKİNİ
Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın "sözde değil özde" açıklamasını yaptığı basın toplantısından önce, Meclis'in Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili yetkilerini hiçbir kurum, kişi ve kuruluş ile paylaşmayacağını vurguladı ve "Kim ve nereden gelirse gelsin tüm telkinleri ve müdahaleleri reddeder. Seçme hakkı üzerine hiçbir ipoteği kabul etmez" dedi.

* UZLAŞMA ŞART DEĞİL
Arınç, CHP Lideri Baykal'ın sık sık dile getirdiği "uzlaşma" konusunda da şöyle dedi: "Uzlaşma olmazsa olmaz bir koşul değildir. Ben sadece Erdoğan'ın seçim öncesi diğer parti liderleriyle görüşmesinin şık olacağını söyledim. Siyasette sıkılı yumrukla el sıkışılmaz. Ey uzlaşmanın tarafı olanlar bu konuda düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz ama bunu yapmıyorsunuz diye biz Cumhurbaşkanı seçimi yapmayacağız diye birşey yok."

* SİLAHLI VEKİL
Arınç gazetecilerin AKP'li Abdurrahman Anık'ın silahını düşürmesi ile ilgili soruları üzerine, milletvekilleri Meclis'e girerken kapıda ciddi arama yapılmadığını, beyanları ile yetinildiğini hatırlattı ve "Kendilerinden ricamız, silah taşımamalarıdır" dedi.