Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AR-GE teşviklerine ilişkin hazırladıkları kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na gönderdiklerini, en kısa zamanda da TBMM'de yasalaşmasını beklediklerini söyledi.
Unakıtan, tasarının yasalaşması halinde sektör ayırmadan tüm şirketlerin AR-GE bölümünde çalışan elemanların ücretlerindeki verginin yüzde 90'ının alınmayacağını belirtti. Unakıtan, ayrıca bu çalışanların sigorta primlerinde işverenin hissesine düşen kısmının da Maliye Bakanlığı tarafından ödeneceğini kaydetti.
"RÜYASINI KURDUĞUMUZ ÜRETİM RAKAMLARINA ULAŞTIK"
Maliye Bakanı Unakıtan, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 33. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, otomotiv sanayinin ihracatın lokomotifi olduğunu belirterek, "Şimdi biz Maliye Bakanlığı olarak otomotiv sektörümüze nasıl daha fazla faydalı oluruz diye düşünmeye başladık" dedi. Otomotiv sektörünün 2006 yılında ulaştığı 1 milyon 25 bin adetlik üretimin bir zamanlar rüyasını kurduklarını ifade eden Unakıtan, "Bir çiçeği odanıza koyduğunuz da, eğer çiçek yerini severse büyür. İşte yatırım da böyle. Üretim ve yatırım iklimini düzeltirseniz, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörü de büyür" diye konuştu.
Türkiye'nin son 5 yıldır ekonomik ve siyasi istikrara kavuştuğunu söyleyen Unakıtan, rekabette daha da üstün bir duruma gelebilmek için iç didişmelere son verilmesi gerektiğini vurguladı. Bir tane Türkiye bulunduğunu ve herkesin bu gemi içinde yer aldığını dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu:
"NİYE BÖYLE AYKIRI AYKIRI KONUŞUP DURUYORSUNUZ"
''İster siyasetçi, ister otomotivci, ister kimyacı, ister talebe olsun kafayı çalıştırmak mecburiyetindeyiz. Neden? Rakiplerimiz, diğer ülkeler. Rekabette üstün duruma gelebilmek için birinci şart, birbirimizle didişmeyi bırakacağız. "Reis-i Cumhur o olacak da bu olacak da falan olurdu, olmazdı o hiç olmaz' deyip duruyorlar. Yahu kardeşim bu ülkenin bir Anayasa'sı, bir Meclis'i, kanunları var. Onlar ne diyorsa o olacak. Niye böyle aykırı aykırı konuşup duruyorsunuz. Ne var yani? Ülkeyi germenin alemi yok. İstikrara fevkalede önem vermemiz lazım. Lüzumsuz konuşanlara da itibar etmememiz lazım."
"TÜZMEN OTOMOTİV BAKANIYSA, BEN DE SİZİN ORTAĞINIZIM"
Unakıtan, Genel Kurul sırasında Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği(TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu'nun, ''Kürşad Tüzmen'i fahri olarak otomotiv bakanı ilan ettik. Sizi de artık ekibe dahil etmek istiyoruz'' şeklindeki sözlerine ise esprili bir yanıt verdi. ''Ömer Bey farkında değil. Ama ben sizin ortağınızım. Kar ederseniz payımı alıyorum. Zararınıza da karışmıyorum. Öyle bir ortak, uyanık bir ortak yani" diyen Unakıtan, göreve geldiklerinde toplam otomotiv üretiminin 347 binler seviyelerine gerilediğinin, ancak 4 yıl gibi kısa bir sürede sektörün üretiminin 3.5 kat arttığının altını çizdi. "TEKNOLOJİYİ İÇERDE ÜRETİN BİZ GEREKENİ YAPARIZ"
Türkiye'deki otomotiv sektörünün yüzde 43 oranında ithalata dayandığına işaret eden Unakıtan, "Motor, şanzıman ve elektronik aletler dışarıdan geliyor. Otomotiv sektöründen beklediğimiz, bunların içeride üretilmesi. Bunun için ne gerekiyorsa yanınızda olacağız" diye konuştu. Bu amaçla son 1 yıldır üzerinde çalıştıkları AR-GE teşvikleri yasa tasarısını bitirdiklerini belirten Unakıtan, tasarının Bakanlar Kurulu'na gönderildiğini ve kısa bir süre içinde TBMM tarafından yasalaşmasını umduklarını ifade etti.
"KÜÇÜK GİRİŞİMCİYE SERMAYE DESTEĞİ VERECEĞİZ"
Unakıtan, tasarının yasalaşması halinde sektör ayırmadan tüm şirketlerin AR-GE bölümünde çalışan elemanların ücretlerindeki verginin yüzde 90'ının alınmayacağını belirtti. Unakıtan, ayrıca bu çalışanların sigorta primlerinde işverenin hissesine düşen kısmının da Maliye Bakanlığı'nın ödeneceğini kaydetti. Unakıtan, bunun yanında küçük girişimciler için bir takım sermaye destekleri de vereceklerini sözlerine ekledi.
Unakıtan, AR-GE teşviklerinden en fazla yararlanacak sektörlerden birinin de IT sektörü olduğuna dikkat çekerek, "Dünyada AR-GE'ye harcanan paranın haddi hesabı yok. Biz de dünyadaki AR-GE yatırımlarından bize düşen payı almak istiyoruz. Birçok IT şirketinin Türkiye'de AR-GE Merkezi açmasını istiyoruz" dedi. "TEŞVİKLER KONUSUNDA IMF ÇİFTE STANDART UYGULUYOR"
Yatırım teşvikleri konusunda IMF heyetiyle görüşmelerde bulunduğunu da ifade eden Unakıtan, bu konuda IMF heyetine Türkiye'ye çifte standart uygulandığını söylediğini kaydetti. Unakıtan, "Elin oğlu, Avrupalı şakır şakır teşvik veriyor, bize gelince yok. Onlar nasıl yapıyor? Masa altından yapıyor. Biz de masa altından yaparız. Ama yine legal yollardan, mesela araziyi merkezi hükümet değil de mahalli idare verir" diye konuştu. "KAYITDIŞI ÇALIŞAN FİRMALARLA İŞ YAPMAYIN"
Otomotiv sektörü temsilcilerinden kayıtdışı konusunda hassas olmalarını isteyen Unakıtan, Avrupalı şirketlerin birlikte çalıştığı diğer firmaların çalışanlarını denetlediğini ve kayıtdışı çalıştıran firmalarla iş yapmadığını hatırlattı. Unakıtan, Türkiye'de de böyle bir denetim mekanizması kurulması gerektiğine vurgu yaparak, "Bu standartı getirin, kanuna ihtiyacınız varsa onu da çıkarayım size. Bu Türkiye'nin, hepimizin meselesi. Sağın solun değil, kendi evladınızın geleceğini düşünüyorsanız bunu yapın. İstirham ediyorum" dedi.
"KADİR HAS OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DUAYENİYDİ"
Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, yarın İstanbul'da olamayacağı için dün vefat eden işadamı Kadir Has'ın cenaze törenine katılamayacağını söyledi. Has'a Allahtan rahmet, ailesine de başsağlığı dileyen Unakıtan, şunları söyledi:
"Hem otomotiv sektörünün bir duayeni idi, hem de yaptığı hayırlarla unutulmayacak bir isim. Benim de çok sevdiğim, tanıştığım, zaman zaman ziyaret ettiğim bir kimseydi. Bilim dünyasına da üniversitesiyle, açtığı okullarla birçok katkısı oldu. Bütün Türk milletinin başısağolsun."