Suç oranında yüzde 60 artış olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "İşsizlik sorununu çözemezsek Türkiye korkular ülkesi haline gelir. 5 metrelik duvarın üzerinde 2 metre tel örgü. Herkes korumalı sitelerin arkasında. Böyle bir ülkede kim yaşamak ister" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de hâlâ işsizlik sorununun bulunmadığını ileri sürenlerin olduğunu belirterek, "Türkiye'de yapılan bütün kamuoyu yoklamalarında birinci mesele işsizlik çıkıyor. Eğer bu meseleyi yönetemezsek o zaman ekonomik yapılanma sürecini sürdüremeyiz" dedi. Hisarcıklıoğlu, son bir yıl içinde şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 62, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 60 oranında bir artış kaydedildiğini hatırlatarak, "7 metrelik duvarların arkasında yaşamak istemiyorum. Acilen işsizlik meselesini çözmemiz gerekiyor" dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Türkiye Ekonomisinde Durum, Riskler ve Fırsatlar" konulu 3'üncü Kartepe Ekonomi Zirvesi 16-18 Mart tarihleri arasında basın ve iş dünyasından temsilcilerin katılımıyla The Green Park Kartepe Oteli'nde gerçekleştirildi.
SEÇİMİ MERAK EDEN YOK Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TUİK rakamlarına göre ülkede 2.5 milyon işsizle birlikte iş aramaktan vazgeçen 2.5 milyon kişinin bulunduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Kimsenin Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri merak ettiği yok. İnsanlar işsiz. Bu her yerde böyle. Eğer bu sosyal meseleyi yönetemezsek o zaman bu dönüşüm sürecini sürdüremeyiz. Bu yapısal reformları sürdürmemiz mümkün değil. Her yapısal reformun bir tahribatı olur. Her tahribatta birileri işini kaybeder. Türkiye'de aç var mı var. Artık 'Bir öğle, bir akşam yemeğine razıyım. Bana iş ver' diyen insanların sayısı giderek artıyor" dedi. "7 metrelik duvarların arkasında yaşamak istemiyorum" diyen TOBB Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meksika en güzel örneği. Gettolar oluşturulmuş. 5 metrelik duvar, 2 metrelik elektrikli tel örgü. Çocuğunun yanında koruma görevlisi, okulun kapısında bekliyor. Böyle bir ülkede kim yaşamak ister? Ancak bu işsizlik sorununu çözemezsek, makro ve mikroda sürdürülebilir büyümeyi sürdürmek için reformları yapmamız mümkün olmadığı gibi Türkiye'yi de korkuların ülkesi haline getiririz. Korkarak yaşamak istemiyorum. Türkiye'nin çözmesi gereken acil mesele bu. Çünkü risk unsuru. Milletvekilinin başına gelen olayı hepimiz biliyoruz. Özellikle kapkaç olayına yakalanmayan var mı? Son bir yılda şahsa işlenen suçlarda yüzde 62, mala karşı işlenen suçlarda yüzde 60 artış var. Bunun en önemli sebebi işsizlik. Bazı köşe yazarları TOBB için popülizm yapıyor diyorlar. Halkla beraber olan ve yaşayan popülizm yapmaz." 2001'de olduğu gibi bugün de istihdam üzerinde aynı sıkıntının olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "O günkü tablolara dönmemek için işsizleri işe kavuşturmamız lazım. Diyoruz ki, iki yıl süreyle SSK primini alma. İnsanları işe kavuştur. 31.12.2006 başlangıç olsun. Bu tarihten itibaren 2 yıl itibariyle mevcutlar değil, ilave alınan istihdam için vergi alma. BİRİNCİ SORUN İŞSİZLİK İnsanları işe teşvik edelim. 1 milyon kişiye iş imkânı sağlayalım. Kısır bir döngünün içine girmiş durumdayız. 4 yılda 1 milyon kişiye iş sağlayabilmişiz. Bu istihdam piyasasındaki küçülme, artan kayıt dışılık, azalan kaynağa işaret ediyor. Buna paralel sosyal güvenlik sistemi çöküyor. Bu kısır döngüyü kırabilmenin yolu insanları kayıt altına almaktan geçiyor. Kayıtdışı istihdam var mı, var. Maaşı başka fiyatta, sigortası başka yerden yatıyor mu, evet. Türkiye'nin gerçeği bu. Sadece basında değil. Bütün sektörler böyle. Gelin arkadaşlar bu tulumbaya suyu dökelim" çağrısı yaptı.