Türkiye 26 dolar milyarderi ile Japonya'yı bile geride bıraktı
Dünyanın zenginleri arasına Türkiye 26 dolar milyarderi girdi. Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre, 2005'te olan Türkiye'deki dolar milyarderlerinin sayısı 2006' 26'ya yükseldi. Türkiye zenginiyle dünyanın en büyük 2'nci ekonomisi olan Japonya'yı geride bıraktı. Forbes listesine göre Japonya bu yıl 24 milyarder çıkardı. ABD'li Forbes dergisinin milyarderler listesinin 2006 sonuçları açıklandı. 2006'da listeye 26 Türk girdi.
Geçen yıl 3.5 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'deki listenin ilk sırasında yerleşen Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin dünya milyarderleri arasında 249'uncu sıraya yerleşti. 2005'te 1.5 milyar dolarlık servetiyle 512'nci sırada bulunan Özyeğin'in 263 sıra yükselmesinde Finansbank'ı 2.4 milyar dolara Yunan National Bank of Greece'e satması etkili oldu.
Türkiye'nin
en zengin ikinci Türk'ü olan Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet ise 1 milyar dolardan 2.4 milyar dolarla çıkardığı servetiyle dünya sıralamasında 390'ıncı oldu.
5 YENİ İSİM LİSTEYE GİRDİ
Listede bu iki milyarderi 2.1 milyar dolarla Şevket ve Erol Sabancı izledi. Erol ve Şevket Sabancı da Forbes'un dolar milyarderleri listesine 458'inci sırada yer aldı.
2 milyar dolarla Türkiye'nin en zengin 5'inci kişisi olan Enka Holding'in patronu Şarık Tara 488'inci, Denizbank'ı Dexia'ya satarak servetini 1.8 milyar dolara çıkaran Zorlu Holding'in patronu Ahmet Nazif Zorlu 557'inci, 1.6 milyar dolarlık servetiyle Doğan Holding'in sahibi Aydın Doğan 618'inci, 1.5 milyar dolarla Ciner Grubu patronu Turgay Ciner de 664'üncü sırada yer aldı. Listeye bu yıl 5 yeni Türk girdi.
Enka Holding'in patronu Şarık Tara, Ahmet Zorlu'nun ağabeyi Zeki Zorlu'nun oğlu Olgun Zorlu, Sabri Ülker'in oğlu Murat Ülker, Ya-Sa Holding patronu Yalçın Sabancı ve KKTC'den Yakındoğu Üniversitesi'nin sahibi Suat Günsel.
İŞTE LİSTEDEKİ EN ZENGİN 26 TÜRK
*Hüsnü Özyeğin............ 3.5 milyar dolar *Mehmet Karamehmet........ 2.4 milyar dolar *Erol Sabancı............. 2.1 milyar dolar *Şevket Sabancı........... 2.1 milyar dolar *Şarık Tara............... 2.0 milyar dolar *Ahmet Zorlu.............. 1.8 milyar dolar *Aydın Doğan.............. 1.6 milyar dolar *Turgay Ciner............. 1.5 milyar dolar *Semahat Arsel............ 1.4 milyar dolar *Rahmi Koç................ 1.4 milyar dolar *Ferit Şahenk............. 1.4 milyar dolar *Bülent Eczacıbaşı........ 1.2 milyar dolar *Suna Kıraç............... 1.2 milyar dolar *Tuncay Özilhan........... 1.2 milyar dolar *Murat Vargı.............. 1.2 milyar dolar *Olgun Zorlu.............. 1.2 milyar dolar *Yalçın Sabancı........... 1.1 milyar dolar *Filiz Şahenk............. 1.1 milyar dolar *Kamil Yazıcı............. 1.1 milyar dolar *Hasan Çolakoğlu.......... 1.1 milyar dolar *Asım Kibar............... 1.1 milyar dolar *Ömer Sabancı............. 1.0 milyar dolar *Mehmet Sinan Tara........ 1.0 milyar dolar *Murat Ülker.............. 1.0 milyar dolar *Faruk Yalçın............. 1.0 milyar dolar
ESKİ OSMANLI 'SELİM' LİSTEDE LİDERLİĞİ ZORLUYOR
FORBES zenginler sıralamasında üçüncü sırada bulunan Meksikalı Carlos Slim Helu'nun babası Yusef Selim Haddad Lübnan'da doğdu. O dönemler Osmanlı toprağı olan Lübnan'da yaşayan Haddad 1902 yılında Lübnan'dan ayrılarak Meksika'ya göç etti. Burada emlak işine giren Haddad büyük başarıya ulaştı. Zengin bir Meksikalının kızı Linda Helu ile evlenen Haddad'ın altı çocuğu oldu. Forbes listesinde üçüncü sırada bulunan Carlos Slim Helu, çiftin beşinci çocuğuydu. Meksikalılar, Haddad'ın Selim olan soyadını tam telaffuz edemedikleri için ailenin soyadı zaman içerisinde Slim olarak değişti.
Oldukça iyi bir eğitim alan Carlos Slim inşaat mühendisi oldu. Slim'in asıl başarısı 1990 yılında Meksika'da özelleştirilen telekom şirketi Telmex'i satın almasıyla birlikte başladı. 1996 yılında Meksika Borsası'nın başkan yardımcılığını da yürüten Slim 1998 yılına kadar da New York Borsası Latin Amerika Komitesi'nin başkanıydı. Sonraki yıllarda bu görevlerinden ayrılan Slim, telekom devi MCI'da bulunan hisselerini satarak elde ettiği geliri kendine ait mobil telefon şirketi America Movil'e yatırdı. Özellikle America Movil'in hisse değerleri hızla gelişen pazar nedeniyle kısa sürede üçe katlayınca Slim'in servetine servet katıldı.