Çin borsasının tarihi düşünün ardından olumsuz etkilenen Asya borsaları toparlanıyor. Çin Menkul Kıymetler Borsasının ana göstergesi konumundaki Şanghay Menkul Kıymetler Borsası, dünkü yükselişini bugün de sürdürdü.
Borsanın Bileşik Endeksi, bugün 31.421 puan yada yüzde 1.08 artışla günü 2928.015 puandan kapattı. Çin'in diğer borsası Shenzhen'ın Bileşik endeksi de 108.877 puan yada yüzde 1.34 artışla günü 8249.212'den kapattı. Japonya'nın Nikkei Endeksi, 325,69 puan yada yüzde 1,94 değer kazanarak günü 17,090.31 puandan kapattı.
Bu
arada, Japon Yeni, ABD Doları karşısında değer kaybetmeye bugün de devam etti. ABD Doları, yüzde 0,6 oranında değer kazanarak 116,70 yen düzeyinden işlem gördü. Japonya'daki olumsuz gidişatın ardından General Electric şirketi Japonya'da yüzde 15 oranında istihdam indirimine gideceğini duyurdu. ÇİN: "DÜNYA BORSALARININ ASIL DÜŞÜŞ NEDENİ BİZ DEĞİLİZ"
Çin borsasının geçen hafta yüzde 9 oranındaki tarihi düşüşün ardından olumsuz etkilenen dünya borsalarına Pekin'den açıklama geldi. Çin Ulusal Geliştirme ve Reform Komisyonu Başkanı Ma Kai, bugün Çin ulusal Halk Meclisi yıllık olağan toplantısı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Çin borsasının dünya borsalarını ciddi şekilde etkileyecek güçte olmadığını, iniş ve çıkışların Çin'e mal edilmemesi gerektiğini söyledi. Ma, dünyadaki borsalarda oluşan iniş çıkışların nedenlerini söz konusu ülkelerin kendi içlerinde aramaları gerektiğini ifade etti.
Komisyon Başkanı Ma, iniş çıkışların karışık bir durum olduğunu ve pazarın dalgalanmasında yerel faktörlerin önemli rol oynadığını dile getirdi. Bazı gözlemciler ise Çin borsasının dünyayı etkilemesinin Çin'in artık dünya finans sektöründe önemli bir barometre olduğunun göstergesi olduğu yorumunu yapıyor.
Çin'in en büyük borsası olan Şanghay Borsası geçen yıl yüzde 130'luk yükselişle dünyanın en çok kazandıran büyük borsası olmuştu. Borsa analistleri, önce rekor seviyeye çıkan ve kısa süre önce yine rekor düzeyde düşen Şanghay Borsası'ndaki bu durumu ''anormallik'' olarak değerlendiriyor.