Genç fon yöneticileri bir tuşla ülkelerin kaderini belirliyor
BDDK Başkanı Bilgin, hedge fonlar konusunda uyardı: "Haritada yerini bile bilmediği ülkeye hedge fonlarla yatırım yapan hırslı fon yöneticilerinin ürkekliği ülkelerin kaderini etkiliyor".
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, global bir takip ve düzenleme yapılmaması halinde hedge fonlar nedeniyle dünyadaki finans otoritelerinin bir yıl sonra piyasaları yönlendiremeyeceklerini söyledi. Bilgin, bankacılık önündeki en önemli riskin ise faiz riski olduğunu belirtti. Bilgin, Active Academy tarafından düzenlenen İstanbul'da düzenlenen 'Risk Yönetimi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, risk yönetiminin, geleceğe ilişkin belirsizliklerden kaynaklanacak zarar ihtimalini en aza indirmek olduğunu ifade ederek, denetim otoritelerinin risk yönetiminden beklentilerinin, finansal kuruluşların risklerini iyi algılamaları, ölçmeleri ve sermaye ölçüsünde risk almalarından oluştuğunu kaydetti. Korunaklı fonlar olarak bilinen hedge fonları da eleştiren Bilgin şunları söyledi: "Hedge fonlar hakkında detaylı hiç bir bilgi yok ya da çok zor bilgi ediniliyor. Şeffaflıkları çok az ve sınırlı düzenlemelere tabii. Genelde off-shore'larda faaliyet gösteriyorlar ve aza razı olmuyorlar. Hep daha çok kar hırsıyla çalışıyorlar. Hatta bu fonlar, varlık ve özkaynak oranının otuzda birlere ulaştığı, genelde ileri matematiksel teknikler ve finansal mühendislik ürünlerkullanılan fonlardır." Bilgin, 1992 yılında 880 adet hedge fonun 35 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu anımsatarak, 2006 yılında ise bu rakamın 8 bin 80 adet ve 934 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti.
ÜLKELERİN KADERİNİ ETKİLİYOR Portföy çeşitlemesi için sistematik olmayan riski en aza çekmek amacıyla bu fonların kullanılabileceğini belirten Bilgin "Ancak hedge fonların özellikleri ve ürkeklikleri riski artırıyor. Bugün hayatında hiç gitmediği, belki haritada dahi yerini gösteremediği bir ülkeye hedge fonlar aracılığıyla yatırım yapan, gelişmiş ülkelerin modern ve çok katlı binalarındaki genç ve hırslı fon yöneticilerinin hırsı ve bir bilgisayar tuşuna basılması ve bu hırsın yarattığı Yeni Camii önündeki güvercinlere benzer tedirginlik, bir bilgisayar tuşuna basmakla ülkelerin kaderini etkileyebiliyor'' dedi. Bilgin, hedge fonların yüzde 44'ünün bireysel yatırımcılara, yüzde 24'ünün ikincil fonlara, yüzde 15'inin şirketlere, yüzde 9'unun emeklilik fonlarına ve yüzde 9'unun da hayır kurumlarına ait olduğunu söyledi. Bilgin, hedge fonların yüzde 64'ünün off-shore'larda olduğunu sözlerine ekledi.