Pankobirlik S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu, üretim girdileri fiyatlarında ve enflasyondaki sürekli artışlara rağmen, şeker pancarı fiyatında 2006 yılında indirime gidilmesi 10 milyon kişiyi mağdur ettiğini açıkladı. Kurul, çiftçinin beklentisinin, pancar bedellerinin ödenmesinden önce bu olumsuzluğun giderilmesi olduğunu belirtti.
Nişasta bazlı şeker arzının kontrol altına alınamayışı ve kaçak şeker girişiyle pancar kotası kaybına uğrayarak zor durumda kalan pancar üreticileri, şeker pancarı fiyatında indirime gidilmesiyle bir kez daha yıkıldı. Pankobirlik Yönetim Kurulu; bu olumsuzluğun giderilmesi için kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamayı yaptı
"Şeker
pancarı ve şeker sanayi üretimi ve yan sanayi ile birlikte yaklaşık 10 milyon insanımızın geçim kaynağı ve ekmek kapısıdır. Şeker pancarı tarımında kullanılan girdilerin fiyatında ve enflasyonda sürekli artış olmasına rağmen şeker pancarı fiyatı artırılmadığı gibi 2006 yılında teslim edilen şeker pancarı fiyatında indirime gidilerek çiftçi adeta şoka uğratılmıştır.
2002-2006 yılları arası dikkate alındığında:
Şeker Pancarı üretimi ana girdileri:
Gübre % 124.69 oranında
Motorin % 125.80 oranında
TÜFE'nin % 56.65 oranında
artmış olmasına rağmen şeker pancarı fiyatı 9.9 Yeni kuruş/kg (99.000 TL/kg) dan, 8.9 Yeni Kuruş/Kg (89.000 TL/kg)a düşürülmüş, yani şeker pancarı fiyatı %10.11 oranında indirilmiştir. Son şeker kanunu çıktığından bu yana gerek Bakanlar Kurulu Kararıyla Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) kotalarının sürekli olarak % 50 oranında artırmış, piyasaya çeşitli yollardan kota fazlası NBŞ sürülmesi engellenememiştir. Kaçak şeker girişi de bir türlü engellenemeyince şeker stoku bahane edilerek pancar kotası düşürülmüş, bu faktörlerle kan kaybına uğrayan pancar üreticileri, son fiyat indirimi darbesi ile daha da mağdur duruma düşmüşler kendi topraklarında tutunamaz hale gelmişlerdir.
Bu konuda Sayın Başbakanımız ve ilgili bakanlık olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birkaç kez görüşülmesine rağmen netice alınamamıştır.
Pancar bedellerinin ödenme ayı olan Nisan 2007 tarihinden önce bu olumsuzluğun giderilerek çiftçimizin beklentilerinin karşılanması mümkündür. Türkiye'mizin büyük badirelerden geçtiği bu hassas döneme bir problem daha eklemenin hiç kimsenin yararına olmadığını sorumluluk sahibi herkes takdir edecektir inancındayız.
Sayın Başbakanımızın konunun düzeltilmesi yönündeki talimatlarının yerine getirilmesini, şeker pancarı fiyatındaki indirimden vazgeçilerek üretim girdileri ve diğer faktörlerdeki artışlarla uyumlu bir fiyatın belirlenmesini tüm üreticiler sabırsızlıkla beklemektedir.
Sektörden doğrudan ve dolaylı olarak karnını doyuran 10 milyon adına beklentimiz ve ümidimiz şeker pancarı alım fiyatındaki indirim kararının düzeltileceği yönündedir."