|
|
|
|
|
'BDDK özerktir, ama kendi başına işlemez'
BDDK Başkanı Bilgin, Tekfenbank'ın satışının onay sürecinde hükümetin müdahil olup olmadığına ilişkin, "BDDK özerktir, ama diğer ekonomi aktörlerinden bağımsız işleyen bir çark değildir" dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Tekfenbank'ın Yunan EFG Eurobank Ergasias'a satışına ilişkin onay sürecinin uzamasıyla ilgili olarak, "BDDK özerk bir kurumdur, ancak aldığı kararlarda bütün ekonomi aktörlerini değerlendirir. Ayrı bir çark olarak düşünülmemelidir. Kendi başına işlemez. Dolayısıyla aldığımız kararların dalga etkisi, sinyal etkisini de hesaplayarak karar alıyoruz" dedi. Okan Üniversitesi'nde düzenlenen "KOBİ'lerin Finansman Sorunları ve Anadolu Yaklaşımı'' paneline katılan Bilgin, küresel sermayeyle ilgili daha önce dile getirdiği görüşleri muhafaza ettiğini belirterek, bu görüşlerin sermaye düşmanlığıyla, paranın rengiyle, geldiği orijinle ilgili bir söylem olmadığını vurguladı. Bilgin, "Sadece ekonomik güvenlikle ilgili daha önce söylediğimiz hususlara devam ediyoruz. Bu söylediğimiz bankayla beraber bankacılıktaki yabancı oranı veya küresel sermaye ilgisi yüzde 20.7'den yüzde 20.8'e çıktı. Yani binde 1'lik bir yükselme oldu. Bu, tedirginlik verici bir oran değil" diye konuştu.
YAPMIYORSAM
SORUN VARDIR Tekfenbank'ın onay sürecine hükümetin müdahil olup olmadığının sorulması üzerine Bilgin, şöyle konuştu: "Biz BDDK olarak Türkiye'de hiçbir kurumun ilgilenmediği bir büyüklükle ilgileniyoruz. 360 milyar dolarlık bir büyüklüğü, yönlendiriyoruz, denetliyoruz, gözetim yapıyoruz ve bununla ilgili raporları ilgili makamlara sevk ediyoruz. Dolayısıyla böyle bir büyüklüğü yönlendiren kurumun başındaki biri olarak ben gerektiği zaman, gereken makamları bilgilendiririm. Zaten yapmıyorsam sorun vardır" dedi. Alternatifbank'ın onay sürecinin ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine de Bilgin, teknik sürecin inceleneceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arkadaşlar kılı kırk yarar, bu kılı kırk yarmak bazen bize eleştirilere neden oluyor. Bankaya 'bu soruyu sordunuz, niye bu belgeyi istediniz?' deniyor. Bu banka satışları hafif bir konu değil, geçmişte ne gibi sorunlar yarattığı Yüce Divan'da takip ediliyor. Dolayısıyla bir belgeyi gerekirse 10 kere isteriz ve bütün resmi görmek isteriz."
|