Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığında Stand-By düzenlemesinin 6. Gözden Geçirme ve olağan 4. madde konsültasyon çalışmaları çerçevesinde, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) yöneticileriyle bir araya geldi.
Basına kapalı olarak iki saat süren toplantının ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Giorgianni, 6. Gözden geçirme çalışmaları çerçevesinde ilk ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini, görüşmenin çok verimli geçtiğini söyledi.
Giorgianni, özel sektör temsilcileriyle görüşmelerine bugün ve yarın devam edeceklerini, daha sonra Ankara'ya gideceklerini, görüşmelerini tamamladıktan sonra bir basın toplantısı düzenleyeceklerini ifade etti.
TÜGİAD
Başkanı Murat Saraylı ise görüşmede gündeme gelen konuları, düzenlenen basın toplantısıyla aktardı. TÜGİAD'ın 2007 yılı beklentilerine yönelik yaptığı çalışmayı heyetle paylaştıklarını söyleyen Saraylı, toplantıda TÜGİAD üyelerinin Türk ekonomisi ve Türkiye ile ilgili öncelikli gördüğü konuları ulusal ve küresel bazda değerlendirme imkanı bulduklarını dile getirdi.
Saraylı, Türkiye'nin öncelikli gündemi ve üyelerinin öncelikli problemleriyle ilgili konuları ele aldıklarını belirterek, ''Öncelikli konularımızın arasında; gelir vergisi reformu, Türk Lirasının aşırı değerli olması, Türk ihracatçısının küresel rekabet gücünün artırılmasına yönelik alınabilecek tedbirler yer aldı'' dedi.
''KRİZ BEKLENTİLERİ YOK''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Saraylı, IMF heyetinin herhangi bir kriz öngörüsü olup olmadığının sorulması üzerine, ''Onların da öyle beklentisi yok, optimistler. Yapısal değişikliklerin getirdiği müspet sonuçları onlar da tespit ediyor. Bizim üye anketimizde de böyle bir beklenti yok. Rekabet gücünün azalmaması adına alınabilecek tedbirler gündemdeydi'' karşılığını verdi.
Saraylı, Türk Lirasının değerine ilişkin soruyu da ''Türk Lirasının aşırı değerli olduğu söylemine karşı, ihracatın bu derece nasıl başarılı arttığını onlar da analiz etmeye çalışıyorlar. Mevcut durumun getirdiği endikasyonlar ve önümüzdeki dönemde bunun getireceği sonuçları tartıştık'' şeklinde yanıtladı.Alınabilecek önlemler konusunda ise özellikle Türk Lirası maliyetli faktörler üzerinde, iş gücü ve enerjinin üzerindeki yüklerin azaltılması yönündeki görüşlerini paylaştıklarını kaydeden Saraylı, IMF heyetiyle vergi oranlarının düşmesi ve bu düşüşle beraber Vergi İdaresinin güçlendirilmesi konularında ortak bakış açılarının bulunduğunu aktardı.
SEÇİMLER
Murat Saraylı, toplantıda seçimlerin gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya da şu karşılığı verdi:
''En azından bizim üyelerimizin bu konudaki bakış açısı beklenti anketimizde çok net; mesela Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir gerilim olsa da bunun ekonomiyi etkilemeyeceği yönünde bir bakış var. Yine bu anketten tek partinin istikrar üzerindeki etkisi ve seçim sonucunda mecliste güçlü bir tek partili muhalefet yapısının oluşması yönünde net bir duruş çıktı. Üyelerimizin yüzde 71'i herhangi bir politik tercih belirtmeden tek partinin iktidar ve güçlü bir muhalefet tercihi var. Bunu paylaştık.
Ama onların direkt bu konuda bir çekinceleri veya endişeleri yok. Seçimle ilgili gündemleri yok. Daha ziyade genel bir inceleme ziyareti yapıyorlar. Seçim ana gündemleri değil.''
Reformların yavaşlamış olduğuna dair görüşlerinin olup olmadığının sorulması üzerine Saraylı, ''Bizim böyle bir tespitimiz olmadı'' dedi. Saraylı, piyasalarda Çin'in tetiklediği ve Türkiye'yi de etkileyen çalkantılara ilişkin soruya, ''Genelde Türkiye'ye küresel ölçekli pozitif, müspet bir bakış açısı var. Bu tür şokun içeride fazla hissedilmeyeceği ile ilgili genel kanaat var'' yanıtını verdi.
Bütçe uygulamalarına ilişkin soru üzerine de Saraylı, ''Konu başlıklarından biri buydu; özellikle sene başındaki açık ve sene içerisindeki sürecin nasıl olacağıyla ilgili... Genelde sene başlarında benzer sonuçların beklenildiğini, ancak bunun senenin geri kalan kısmına devam etmeyeceği yönünde görüşleri var'' diye konuştu. IMF heyetinin öğleden sonra TÜSİAD'a gitmesi bekleniyor.