Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 1995 yılında 600 bin olan bakkal sayısının günümüzde 250 bine düştüğünü bildirdi.
Bendevi Palandöken, Antalya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odasında düzenlediği basın toplantısında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ''Büyük Mağazalar Kanun Taslağı''nın uluslararası hiper ve gros marketlerin lobi faaliyetleri yüzünden yıllardır başbakanlıkta beklediğini ileri sürdü. Hiper ve gros marketlerin esnaf ve sanatkarları iş yerlerinden ve dolayısıyla ekmeğinden ettiğini iddia eden Palandöken, bu nedenle hiper ve gros market yasasının bir an önce yürürlüğe konulması gerektiğini bildirdi.
Bakkalların
yok olduğunu, 57 meslek dalında faaliyet gösteren geleneksel perakende sektörünün ortadan kalktığını ifade eden Palandöken, şöyle konuştu:
''130 milyar dolarlık perakende piyasasının 80 milyar dolarlık bölümünü gıda sektörü oluşturuyor. 80 milyar dolarlık bölümü oluşturan gıda sektöründe, bakkal esnafının piyasa payı yüzde 40'lara indi. Sokak aralarına kadar giren hiper ve gros marketler payın yüzde 60'ını almaktadır. Ülkemizde bu nedenle son yıllarda dükkanı kapatan esnaf sayısında patlama yaşanmaktadır. Bunun en çarpıcı örneği bakkal esnafıdır. Gümrük Birliği'ne dahil olduğumuz 1995 yılında 600 bin olan bakkal sayısı günümüzde 250 bine düşmüştür. Buna karşılık 2 bin 500 metre karenin üzerindeki hiper ve gros market sayısı aynı dönemde 37'den 469'a çıkmıştır. Orta boy marketlerin sayısı ise 3 bini buldu. Esnaf işletmelerin kapanma eğilimi, bugün artarak devam etmektedir.''
ANTALYA'DA BÜFELER KALDIRILMALI
Yerel yönetimlerin yardım adı altında ekmek fırını açtıklarına ve bu ekmekleri, kurdukları büfelerde sattığına da değinen Palandöken, Antalya'da belediyenin, ekmek satılacak diye şehrin çeşitli bölgelerine 150 büfe yerleştirdiğini, bu büfelerin kentte görüntü kirliliği yarattığını, belediyelerin hizmet yapmak istemeleri halinde, ürettikleri ekmekleri bakkalların ve büfelerin satabileceğini belirtti. Palandöken, şöyle devam etti:
''Yerel yönetimlerin haksız rekabet yapma yetkisi yok. Her fırın (ben ekmek satacağım) diye 150 büfe kurmak isterse, o zaman ne olacak? Dünyanın göz bebeği dediğimiz çağdaş Antalya'da bu böyle yapılırsa artık esnaflık yapılamaz demektir. Umarım Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı yaptığı yanlışlığın farkına varır ve orta yol bulur. Belediyeler ekmek üretiyorlarsa ürettiği ekmeği bakkallar satmaya hazır. Belediyelerin görevi ekmek büfeleri kurmak değil, ekmekte kaliteyi ve verimliliği sağlamaktır.''
Antalya Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Sabri Kıldıran da, Antalya'da 2 bin 700 bakkal bulunduğunu, bakkallardan imza toplayarak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in yanına gideceklerini ve ekmek büfeleri konusunda yapılan yanlıştan dönülmesini isteyeceklerini söyledi. Kıldıran, belediyelerin ''ekmek satacağım'' diye kurdukları büfelerde ekmeğin dışında her şeyin satıldığını da ifade etti.