|
|
|
Ankara gaz vanalarını açıyor
Rus ''Gazeta'' gazetesi Rus doğal gazını ihraç eden Gazprom Export ve Shell Enerji şirketi arasında imzalanan anlaşmayı ''Ankara Gaz Vanalarını Açıyor'' yorumuyla duyurdu.
Haberde, Gazprom ve Shell arasında imzalanan sözleşmede, 2021 yılına kadar doğal gaz ihracatının yıllık 250 milyon metre küp olarak belirlendiği belirtilerek, doğal gaz ihracatının 2007 yılının ikinci çeyreğinde başlaması planlandığı kaydedildi.
Gazprom'un, Türkiye'ye en fazla miktar doğal gaz ihraç eden şirket olarak, bu ülkede tüketilen doğal gazın yaklaşık yüzde 70'ini sağladığı belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:
''Bununla
birlikte Gazprom, Türkiye'nin doğal gaz piyasasındaki varlığını arttırma çabasında. Türkiye üzerinden Bulgaristan'a uzanacak ikinci bir Mavi Akım boru hattının döşenmesinin lobisini yapan Gazprom, Güney Avrupa'ya giden doğal gaz akımlarını kendi kontrolüne almak istiyor. Bu planlardan endişe duyan Avrupa ülkeleri, alternatif bir projeyi gerçekleştirmek için çalışma başlattılar.
Geçenlerde Yunanistan ve İtalya, 8-10 milyar metre küp kapasiteli Gümülcine-Otranto doğal gaz boru hattının yapımına başladıklarını açıkladılar. Bu boru hattının 2011 yılında Yunan-Türk Gümülcine-Karacabey boru hattına bağlanması planlanıyor.'' Avrupa'nın bu sayede, Hazar Denizi bölgesi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye gelen doğal gaza ulaşabileceği belirtilen haberde, ''Oysa, 2011'de Türkiye?nin ihraç edebileceği doğal gazı olmayabilir'' görüşüne yer verildi.
BOTAŞ'ın, Türkiye'de doğal gaz tüketiminin 2010 yılında yaklaşık 54 milyar metre küp olacağını tahmin ettiği, bugüne kadar imzalanan sözleşmelere göre de doğal gaz ihracatının yaklaşık 54 milyar dolar tutarında olacağı kaydedilen haberde, şöyle denildi:
''Elektrik üretimi için geleneksel olarak doğal gaz kullanmayı tercih eden Türkiye'nin elektrik enerjisi üretimiyle kapsamlı planlarının bulunduğu göz önüne alındığında, üçüncü ülkelere ihraç edebilecek yeterince doğal gazı olmayabilir. Bunu göz önünde bulunduran Avrupa, Rusya'dan başka İran ve Azerbaycan'dan da doğal gaz alımına bel bağlıyor. Gazprom yetkilileri ise, bu tür rekabetin ciddi olabileceğine inanmıyorlar. Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, bu tür planların hayal ürünü olduğunu söyledi. Rus uzmanlar da, Medvedev'in bu görüşüne katılıyorlar. Örneğin, 'Barrel' yatırım şirketi uzmanı Andrey Zorin, İran'ın büyük doğal gaz rezervlerine sahip olmasına rağmen, doğal gazını ihraç etme imkanından yoksun olduğunu belirtti.''
Haberde, Rus uzmanların Azerbaycan'ın Şah Deniz?de ürettiği doğal gaz miktarının Güney Avrupa'da Gazprom ile rekabet edebilmesi için yetersiz olduğuna inandığı ancak Avrupalı uzmanların da bunun aksini iddia ettikleri vurgulandı. Batılı uzmanların, Türkiye'de tüketilen doğal gaz miktarının BOTAŞ'ın yayımladığı miktardan yüzde 40 daha az olduğunu iddia ettiği belirtilen haberde, şu görüşlere yer verildi:
''Örneğin, İtalyan Eni şirketi, Türkiye'nin 2010 yılında yıllık ancak 38 milyar metre küp doğal gaz tüketeceğini tahmin ediyor. Eni'nin tahminleri doğruysa, Mavi Akım-2 projesi gerçekleşmeyebilir. Uzun süredir AB üyesi olmak isteyen Türkiye, ülkedeki doğal gaz boru hatları sisteminin kapasitesinin yetersiz olduğunu veya Batı Sibirya'dan gelen doğal gaza oranla Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz'de üretilen doğal gazın daha ucuz olduğunu ileri sürerek, AB'ye jest yapmak için Azeri doğal gazını tercih edebilir.''
|