Türkiye'de onaylanan mortgage yasasının "derin" bir etkisi olabileceği belirtildi. Financial Times gazetesi, mortgage yasasının "hem ülkenin konut piyasasını, hem de kentsel çevresini değiştirebileceği"ni yazdı. Yasanın etkisinin kısa vadeli "sınırlı" olsa da uzun vadede "derin" olabileceğini de belirten gazete, ancak bunun için faiz oranlarının düşmesi ve faiz ödemelerinin vergi düşürülebilmesi gerektiğini vurguladı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Ankara kaynaklı Vicent Boland imzalı haberinde TBMM tarafından onaylanmasının ardından Türkiye'de ilk defa mortgage sisteminin uygulanacağını belirterek yeni yasanın "Hem ülkenin konut piyasasını, hem de kentsel çevresini değiştirebileceği"ni yazdı.
Türkiye'de
şimdiye kadar konutların aile tasarrufları veya pahalı kısa vadeli konut kredileri ile satın alınabildiğine dikkat çeken gazete, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in "Bu, Türkiye'nin finansman sisteminin en büyük reformlarından biridir" sözlerini de aktardı.
Yasanın etkisinin kısa vadede "sınırlı" olsa da uzun vadede "derin" olabileceğini belirten gazete, Türk halkının çok büyük bir "gayrı menkul aşkı"nın olduğunu belirterek ailelerinin yüzde 70'inin kendilerine ait bir konutta oturduklarına işaret etti.
Financial Times'e konuşan Eurasia Grubu'ndan analist Wolfango Piccoli de, mortgage yasasının önemini vurgularken "Bu potansiyel olarak büyük bir sosyal hukuk düzenlemesidir" diye konuştu.
TALEBİ SINIRLANDIRACAK FAKTÖRLER
Analistlerin kısa vadede mortgage talebinin çeşitli faktörlerden dolayı düşük kalacağını söylediklerini kaydeden gazete, bu faktörlerden birinin faiz oranlarının olduğunu belirtti.
Türkiye'de halen en düşük konut kredi faizlerinin yüzde 1.5-1.7 düzeyinde bulunduğuna işaret eden gazete, ekonomistlerin mortgage kredisi talebinin önemli ölçüde artması için faizlerin yüzde 1'e yakın bir düzeye inmesi gerektiğini söylediklerini bildirdi.
IMF'NİN İTİRAZLARINA BOYUN EĞDİLER
Financial Times, ikinci faktörü de mortgage faizlerinin vergiden düşürülememesinin oluşturduğuna dikkat çekerken de "Yetkililer ve milletvekilleri, zaten dar olan vergi tabanını daha da düşüreceği için vergi muafiyetini getirmek istemeyen Maliye Bakanlığı ve IMF'nin itirazlarına boyun eğdiler" diye yazdı.
Buna karşın gazete, durumun değişebileceğini belirterek, "Bu, IMF'nin Türkiye ile olan 10 milyar dolarlık programı gelecek yılda sona erdiğinde ve vergi reformları daha büyük bir vergi ödeme isteğine yol açarsa, değişebilir" değerlendirmesini yaptı.
Raymond James ekonomisti Özgür Altuğ da "Yasayı gerçekten etkin haline getirmek için faiz oranlarının düşmesi ve faiz ödemelerinin vergi düşürülmesi gerekecek. Mevcut durum, mortgage alıcıları için hala biraz cesaret kırıcıdır" şeklinde konuştu.
Financial Times de "Eğer bu sınırlayıcı unsurlar çözümlenirse yasanın etkisi çok derin olabilir" ifadesini kullandı.