Yarından itibaren Fox Tv amblemi almaya hazırlanan TGRT'de hisse krizi devam ediyor. Hisse krizinin çözülmemesi halinde Fox TV Türkiye'de kendi amlemiyle yayına başlayacak tamamı yabancı sermayeli ilk medya kuruluşu olacak.
Ahmet Ertegün'e satışı yapıldığı günden itibaren yasallığı tartışılan TGRT, yarından itibaren Fox Tv amblemi almaya hazırlanıyor.
Ertegün'e satışı gerçekleştikten sonra 3 RTÜK üyesi (Şaban Sevinç, Mehmet Dadak ve Arif Merdol) mahkemeye başvurarak televizyonun asıl sahibinin yüzde 75 hisseye sahip olarak görünen Ahmet Ertegün değil, yüzde 25 hisseye sahip olduğu düşünülen Murdoch'a ait olduğunu belirtmiş, bu durumun ek sözleşmelerde ortaya çıktığını savunmuşlardı.
Ahmet
Ertegün'e ait hisseler, ölümünün ardından varislerine devredilmiş ve böylece TGRT'nin tamamı yabancı sermayenin olmuştu. Bu durumun yasalara aykırı olduğu belirtilirken, varislerin, durumun değerlendirilmesi için RTÜK'ten 6 ay süre istediği öğrenildi. Bu süreyi verip vermemek ise Üst Kurul'un inisiyatifinde olacak.
Ancak, konu henüz TGRT olarak bile değerlendirilmemişken, kuruluş yarından itibaren Fox Tv amblemi alacak. Böylece, yabancı bir medya kuruluşu ilk defa, kendi amblemiyle yüzde yüz hisseye sahip olarak yayın haytına başlayacak.
Bu gelişmelerin ardandan gözler RTÜK'e çevrildi. Yürürlükteki yasalara göre bir medya kuruluşunun en fazla yüzde 25'i yabancı sermayenin olabilirken önümüzdeki günlerde Fox Tv'nin durumunu ele alacak olan Üst Kurulu'un nasıl bir karar alacağı ise merak konusu.
Öte yandan konuyla ilgili mahkeme aşaması devam ederken, mahkemenin Üst Kurul üyeleri tarafından kazanılması halinde, kuruluşun hisse yapısının biran önce değişmesi istenecek. Aksi halde lisans iptali gündeme gelebilecek.
Konuyla ilgili yasa maddesi şöyle:
"Radyo ve televizyon yayını izni verilen bir anonim şirketin hisse devirleri, devir tarihinden itibaren bir ay içinde, ortakların ad ve soyadları ile şirketin devri sonucunda oluşan ortaklık yapısı ve oy payları hakkındaki bilgilerle Üst Kurula bildirilir. Bu şirketlerin bir başka şirkete devri, bir başka şirketin devralınması, bir başka şirketle birleşme işlemlerinden önce, Üst Kuruldan gerekli bilgi ve belgelerle izin alınması zorunludur. Bu işlemler sonucunda şirket yapısında bu Kanun hükümlerinde öngörülen hususlara aykırılık oluştuğu takdirde Üst Kurulun vereceği süre zarfında bu aykırılık giderilmek zorundadır. Aksi halde yayın izni iptal edilir.