Merkez Bankası eski başkanı Süreyya Serdengeçti 2007 yılında iki seçimin yapılacağını, bu iki seçimi etkileyecek faktörün de ekonomi olduğunu belirterek "Sonuçta son sözü ekonomi söyler" dedi. Bu açıdan bir çalkantı olup olmayacağının önem taşıdığını belirten Serdengeçti bunun ön göstergeleri olduğunu söyledi.
* "Ekonominin temellerinde bozulma var mı? Cari açığın milli gelire oranı artıyor. Burada bir bozulma var. Kamu maliyesinde de, merkezi bütçe yeterince şeffaf değil. Yerel yönetim bütçelerine de çok dikkat etmemiz lazım. Arjantin'in
merkezi hükümet bütçesinde sorun yoktu ama eyaletlerin bütçe açıkları krize yol açtı.
* Beklentiler önemli. Hükümetin reform yorgunluğuna düşmemesi gerekli. Bu açıdan elektrik dağıtımı ve Halk Bankası özelleştirilmesi, sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesi önemliydi. Bunlar birikerek bir aşamada bardak dolar." Faizlerin etkisi sürecek -Süreyya Serdengeçti, "Çalkantı demek faizin ve kurun yukarı gitmesi demek. Türkiye'de kur yukarı gittiğinde bilin ki faiz de aşağıda kalmıyor. Yukarı gidiyor. Aşağı geldi mi faiz de aşağı geliyor" diye konuştu. Faizde indirim tartışmalarının erken başladığını kaydeden Serdengeçti "Para politikası kararlarının büyümeye etkisi 3-9 ay arasında oluyor. Faizlerin etkisi devam edecek. Daha artırımın etkisini görmediler ki, indirimi gündeme alsınlar" dedi.
Kur cari açığa çözüm değil -Süreyya Serdengeçti cari açık için de şunları söyledi: "Türkiye 30 yıl süreyle yüksek enflasyonla istikrarsızlıkla yaşadı, büyüyemedi. Şimdi paramız değer kazanıyor. Ama Türkiye'de düzen öyle kuruldu, paranın değer kaybına herkes alıştırıldı. Siz ne yaparsanız yapın, kur size yardım eder. Yok öyle şey artık. Kur rekabet gücü sağlayan ayaklardan biridir. Paranın değer kaybettiği dönemlerde rekabet gücü diplerdeyken son 5-6 yılda yükseliyor. Çünkü Türkiye dönüşüyor, verimlilik artıyor."