Türkiye'nin dünya fındık pazarındaki liderliğini ve bu alandaki stratejik konumunu devam ettirebilmesi için mutlaka birim alandaki verimin artırılması gerektiği bildirildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Ordu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyadaki fındık üretimi ve bu alanda yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ABD ve Avrupa'daki bazı ülkelerin Türkiye'nin dünya fındık pazarındaki liderliğini kırmak için fındık üretimine ağırlık verdiklerini anlatan Karadeniz, Türkiye'nin de buna karşı orta ve uzun vadeli plan yapmak zorunda olduğunu söyledi.
Sarı
kabuklu meyve olarak tabir edilen 5 ürün bulunduğunu, bunların badem, fındık, ceviz, kestane ve Antep fıstığı olduğunu belirten Karadeniz, söz konusu ürünlerdeki toplam üretimin yıllık 5,5 milyon ton dolayında bulunduğunu anlattı.
Fındığın yaklaşık 650 bin tonluk üretimle Türkiye'nin, bademin 850 bin tonluk üretimle ABD'nin, kestanenin 750 bin tonluk üretimle Çin'in, Antep fıstığının ise 350 bin tonluk üretimle İran'ın tekelinde olduğunu bildiren Karadeniz, şunları söyledi:
''1960'lı yıllarda dünya fındık üretimi 250 bin ton iken Türkiye bunun ancak 50 bin tonu üretiyordu. Çok hızlı şekilde yeni alanların fındık bahçelerine tesis edilmesi ile dünya fındık pazarı Türkiye'nin eline geçmiştir. Ancak başta ABD olmak üzere Türkiye'nin bu tekelini kırmak için bazı Avrupa ülkelerinin çabaları vardır. Bizim de bu çabalara karşı tedbir almamız gerekir.''
Buna karşı Türkiye'nin de geleceğe yönelik planlar yapması gerektiğini bildiren Karadeniz, ''Dünya fındık pazarında liderliğimizi ve stratejik durumumuzun devam edebilmesi için mutlaka birim alanda verimi artırmanın yolunu bulmalıyız'' dedi.