|
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_beyaz.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_beyaz.gif) |
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/buhaberi_dinle.gif)
![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/1_pix_trans.gif) ![](https://arsiv.sabah.com.tr/i/bugunku_diger_yazi.gif) |
|
Felaket senaryosunda Türkiye paniği
ABD'de Demokrat Parti'nin denetimine geçen Kongrede Irak konusunda ifade veren Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates, Washington'un Irak'ta başarısızlığa uğraması durumunda meydana gelebilecek bölgesel felaket senaryolarını anlattı.
Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesinde konuşan Rice, ABD'nin başarısızlığı halinde, Iraklı Kürtlerin dağılmakta olan bu ülkede kalmak istemeyeceğini ve bunun Türkiye ile Kürtler arasında probleme yol açacağını söyledi.
Rice, ABD Irak'ı işgal ettiğinde, Türkiye ile Iraklı Kürtler, İran ile güney Irak ve Sünniler ile bölgenin geriye kalan bölümü arasındaki dinamikler göz önüne alınarak, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasına karar verildiğini anlattı.
Bakan
Rice, ABD'nin Irak'ta başarısızlığa uğraması durumunda ise İran'ın bütün bölgede uzun vadeli artan bir nüfuza ulaşacağını ve Irak'ın güneyinde istediğini yapacağını kaydederek, "Burada herkes zaten İran'a ilişkin kaygılanıyor" dedi. Rice, böyle bir durumda bütün Orta Doğu'da Sünni-Şii ayrışmasının patlak vereceğini ve bölgesel bir mezhepler arası çatışma çıkabileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Rice, kuzeydeki duruma değinirken de Iraklı Kürtlerin şimdi birleşik bir Irak'ın parçası olarak kalma yönündeki "cesur kararlarını değiştirmek zorunda kalacağını" ve bundan dolayı Türkiye'nin kaygılanacağını söyledi. Rice, "Irak dağılırken, onlar (Kürtler) farklı bir karar vermek zorunda kalacak ve Türkiye ile problem olacak. Oluşturmak istediğiniz Irak bu mu" diye konuştu.
Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde konuşan Savunma Bakanı Gates de, ABD'nin geride kaos ve dağılmakta olan bir devlet bırakarak Irak'tan çekilmesi durumunda, İran'ın güney Irak'ta ve Bağdat'ta nüfuzunun büyük ölçüde artacağını belirtti.
Gates, "Bu durumda sadece İranlılar değil, potansiyel olarak Türkler, Suriyeliler ve çeşitli Sünni devletler de işe karışmaya çalışır" dedi. Bakan Gates, önemli bir etnik temizlik probleminin de ortaya çıkabileceğini kaydetti.
|