|
|
|
|
|
'Türkiye eli kolu bağlı oturamaz'
Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, ABD ile koordinatörlük sürecinden alınan sonuçlardan tatmin olmadıklarını, Türkiye'nin gerekirse sınır ötesi harekatını yapacağını belirtti.
Başer, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilelebet eli kolu bağlı oturması ve bu olayı seyretmesi beklenemez" dedi.
Edip Başer, BBC Türkçe Servisi ile yaptığı söyleşide ABD ile koordinatörlük sürecinin yavaş ilerlemesinden yakındı. Sürecin işliyor olmasından ve karşı tarafta samimi işbirliği arzusu görmekten memnun olduğunu söyleyen Başer, buna karşın alınan mesafeden tatmin olmadığını söyledi.
Başer
yine "PKK terörünün uzun zamandır varolduğunu", bu nedenle birkaç ayda sonuç almayı beklemenin gerçekçi olmayacağını da dile getirdi.
PKK'lı teröristlerinin Kuzey Irak'ta serbestçe hareket ettiğini belirten Edip Başer, olası bir sınır ötesi harekatına ilişkin bir soru üzerine "Amerika ile müşterek ya da tek başına müdahalenin masa üzerindeki seçenekler arasında olduğunu" belirtti.
ABD'nin Irak'taki genel durum nedeniyle Kuzey'e kuvvet ayırmakta zorlukları bulunduğunu, ayrıca nispeten güvenli olan bu bölgeyi tehlikeye atmak istemediğini kaydeden Başer, bunun Amerika açısından mantıklı olduğunu söyledi. Başer şöyle devam etti:
"Ama bu, durum onu gerektirirse, Türkiye'nin kendi başına alacağı bir sınır ötesi askeri harekat kararını da hiçbir şekilde etkilemez.
Zira bu, Birleşmiş Milletler kararlarıyla uluslararası hukukun kendisine verdiği bir haktır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilelebet eli kolu bağlı oturması ve bu olayı seyretmesi beklenemez."
BUSH YAPABİLECEĞİNİ YAPTI
ABD Başkanı George Bush'un yeni Irak stratejisine konuşmasının Türkiye ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak sınırlarındaki sorunları çözmelerine yardımcı olacakları yolundaki ifadelerini de değerlendiren Başer "Bush'un Başkan olarak genel çerçeve içerisinde söyleyebileceği buydu. Bunun altını dolduracak olanlar, bu işin içerisinde olan, temel sorumluluğu taşıyan görevliler olacaktır" dedi.
WİLSON: SINIR ÖTESİ KARARI TÜRKİYE'NİN
Öte yandan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, her devletin halkını her türlü saldırıya karşı korumak gibi bir yükümlülüğü olduğunu belirterek, bu görev ve yükümlülüğü ne zaman, nerede ve nasıl yerine getireceğine Türkiye'nin karar vereceğini bildirdi.
Ülkesinin yeni Irak stratejisini NTV'ye değerlendiren Wilson, planın genel anlamda istikrar ve uzlaşma zemininde sorunları çözmek ve Irak'ın kendi ayakları üzerinde durmasını hedeflediğini kaydetti.
"Irak'taki askeri gücün artırılmasıyla Irak'ın kuzeyinde PKK terörüne karşı kısa vadede bir adım atılıp atılmayacağının" sorulması üzerine Wilson, Türkiye ve ABD'nin bu konudaki görüşmelerinin devam edeceğini ifade etti.
ABD Başkanı George W. Bush'un amacının Irak'ın bölgesel anlamda daha etkin olmasını sağlamak olduğunu yineleyen Wilson, bu anlamda Türkiye'nin çok önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.
Türkiye'nin bugüne kadar Irak halkına ticari anlamda yardımlarının olduğunu ve Türkiye'nin daima uzlaşma çabalarına destek verdiğini hatırlatan Wilson, "Türkiye'nin bu anlamdaki tavsiyelerine her zaman değer verdik. Bu konularda Türkiye ile önümüzdeki haftalarda da istişarelerimize devam edeceğiz" diye konuştu.
KARŞILIKLI ZİYARETLER
Wilson bu çerçevede, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Büyükelçi Nicholas Burns'ün gelecek hafta Türkiye'ye geleceğini hatırlatarak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de ABD'ye gitmesinin gündemde olduğunu bildirdi.
ABD Başkanının açıklamasında özellikle Türkiye'ye vurgu yaptığını, Türkiye ile Irak'ta etkin olarak çalışarak, buradaki sorunu çözümlemekten bahsettiğini belirten Wilson, PKK'nın da bu çerçevede ele alındığını belirtti.
"SOMUT ADIM ATMAK İSTİYORUZ"
Türk halkının terör örgütüne duyduğu öfkeyi çok iyi anladıklarını da ifade eden Wilson, "Kuzey Irak'taki sorunu da biliyoruz. Bu anlamdaki çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.
Wilson, ABD'nin PKK ile mücadele özel temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph Ralston'un ay sonunda bölgede olacağını da belirterek, "Bu sorunu çözümlemek konusunda somut adım atmak istiyoruz" dedi.
"Irak'a gönderilecek yeni askeri gücün neredeyse tamamının Bağdat çevresinde konuşlanacağını ve buradaki güvenlik sorununu çözmeye çalışacağını" ifade eden Wilson, Irak'taki saldırıların yüzde sekseninin bu bölgede olduğuna işaret etti.Wilson, askerlerin diğer bölümününse El Kaide'nin büyük varlık gösterdiği El Anbar vilayetine gönderileceğini belirtti.
"ORGENERAL BAŞER'E BÜYÜK SAYGI DUYUYORUM"
ABD'nin Ankara Büyükelçisine, Türkiye'nin PKK ile mücadele özel temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in, "Türk ordusunun, ABD'nin adım atmaması durumunda, kuzey Irak'ta operasyon düzenleme hakkının bulunduğuna" ilişkin açıklamaları hatırlatıldı.
"Orgeneral Başer'e çok büyük saygı duyduğunu" ifade eden Wilson, Orgeneral Başer ile Ralston'un, çalışmalarına çok iyi bir başlangıç yaptığına, ancak bu çalışmalarına "henüz başlamış olduklarına" işaret etti.
"BU GİRİŞİM SONUÇ VERECEKTİR"
"Biz de bunun çok iyi farkındayız ki bu girişim sonuç verecektir" diyen Wilson, Irak'ın PKK ve diğer terör örgütlerine üs olmaması için Irak, ABD ve Türkiye'nin birlikte çalışmasının önemini vurguladı. "Her devletin, halkını, her türlü saldırıya karşı korumak gibi bir yükümlülüğü vardır" diyen Wilson, "Türkiye tabii ki bu bağlamda kendi kararlarını verecektir. Ne zaman, nerede ve nasıl bu görev ve yükümlülüğü yerine getireceğine tabii ki Türkiye karar verecektir" dedi.
"Bu konuda bizim yaklaşımımız ABD ve Türkiye'nin müttefik olduğudur" diyen Wilson, "sorunların işbirliği çerçevesinde çözülememesi durumundaysa kendilerinin ve diğerlerinin bu soruna başka yaklaşımlar benimsemesi gerekeceğini" bildirdi.
Wilson, bir soru üzerine, "ABD'nin yeni planının şimdi başarılı olamaması, bölgedeki ölüm timlerinin, katillerin ve teröristlerin faaliyetlerine ve farklı gruplar arasında nefret uyandırma çabalarına son verilememesi durumunda, bunun Irak ve bölge için bir felakete dönüşebileceğini, dünya geneli için de son derece olumsuz etkileri olacağını" kaydetti.
Wilson, ABD Başkanı Bush'un bu nedenle Irak'taki güvenlik güçlerinin sayısının artırılmasına karar verdiğini de vurguladı.
KERKÜK
Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 2007'de referandum yapılmasının mümkün görünüp görünmediğinin sorulması üzerine Wilson, "sorunun istikrar ve uzlaşma çerçevesinde çözülmesi gerektiğine" işaret etti. Bu konuda Amerikalı ve Türk yetkililerin aynı görüşü paylaştığına inandığını belirten Wilson, "Türkiye'nin bu anlamda Irak ve ABD'nin çok önemli ortağı olduğunu düşündüklerini" kaydetti.
Wilson, Türkiye'nin Irak'ın iç işlerine karışıp karışmadığı konusundaki görüşlerinin sorulmasına karşılık, "Türkiye Irak'ın çok önemli bir ortağıdır. Ben herhangi bir müdahale görmüyorum" dedi.
"TERÖRİSTLERLE MÜZAKERELERDE BULUNMAYIZ"
ABD'nin Ankara Büyükelçisine, "bazı Amerikalı yetkililerin PKK'lılarla görüştüğüne" yönelik haberler de hatırlatıldı.Bu yöndeki haberleri kendisinin de gördüğünü belirten Ross Wilson, iddiaların doğru olup olmadığını şu anda bilmediğini ancak bu konunun soruşturulması talimatını verdiğini ifade etti.Wilson, "Bizim niyetimiz hiçbir şekilde PKK ile görüşmek, konuşmak değildir. Biz teröristlerle müzakerelerde bulunmayız" dedi.
BAĞDAT'TA DÜŞEN UÇAK
Wilson'dan, "Bağdat'ta düşen uçağa bir terör saldırısı düzenlenmiş olabileceği" yönündeki iddiaları değerlendirmesi de istendi.
Türk halkına başsağlığı dileyen Wilson, hayatını kaybeden kişilerin Irak'a giderek, bu ülkenin refahı için çaba harcamış olduklarını söyledi. Şu ana kadar elde edilen bilgilerin, uçağın bir kaza sonucu düşmüş olduğunu gösterdiğini belirten Wilson, bu konuda inceleme ve araştırmaların kapsamlı olarak yapıldığını, eğer başka bir durum söz konusuysa bunun da kesinlikle ortaya çıkacağına inandığını kaydetti.
AJANSLAR
|