|
|
|
|
|
Otomobil alırken gerçekçi olun
Otomobil satın alırken hayallerinizin peşinde koşmayın. Bütçenize ve ihtiyacınıza en uygun aracı seçin.
Otomobil, gayrimenkulden sonra en önemli ve en pahalı yatırımlardan biri. Bu yüzden otomobil satın alırken, pişman olmamak için tercihi iyi yapmak gerekli. Bunun için ilk önce otomobilden beklentinizin ne olduğunu tespit edin. Sizin için en uygun modelin sedan mı, hatchback mi, 4x4 SUV mu belirleyin. Buna karar verdikten sonra, satın almayı düşündüğünüz otomobilin sadece fiyatına değil, kullanım maliyetine, yedekparça fiyatlarına, servis hizmetlerinin kalitesi ve ikinci el değerine bakın. Tabii ki, seçenekleriniz bütçenizle sınırlı. Satın almadan önce aşağıdaki soruları cevaplayın, sonra kararınızı verin. Ancak unutmayın, bütün değerlendirmeler sonrasında tercih edeceğiniz otomobil, kullanmaktan keyif alacağınız bir model olsun.
MODEL: Satın alacağınız otomobilin modelini belirlerken, ihtiyaçlarınıza göre karar verin. Kalabalık bir aile misiniz, uzun tatil yolculuklarına çıkar mısınız sorularını yanıtladıktan sonra karar verin. İhtiyaçlarınızı karşılayacak modeli tercih edin. Buna göre sedan, hatcback, stationwagon, SUV modellerinden birine karar verin.
FİYAT: Otomobillerin fiyatlarını iyi inceleyin. Liste fiyatlarının dışında, pazarlık yapın. Oto bayileri liste fiyatlarının üzerinden peşin alım indirimleri uygulayabiliyor. Ayrıca, aksesuarların fiyata dahil olmadığını bilerek, karar verin.
GÜVENLIK: Otomobilde güvenliğe önem veriyorsanız; ABS, EBD, havayastığı gibi güvenlik aksesuarlarının olmasına dikkat edin. Son yıllarda güvenlik elemanları, otomobillerde standart olarak sunuluyor. Ancak, bunların dışında başka hangi ekstra güvenlik aksesuarları var mutlaka öğrenin.
SERVİS: Almayı düşündüğünüz aracın yeterli servis ağına ve yedek parça sağlama kolaylıklarına sahip olduğundan emin olun. Fiyata aldanıp, servis ve yedek parça konusunda sorun yaşayacağınız bir otomobil satın almayın.
YAKIT TÜKETİMİ: Artan akaryakıt fiyatları, otomobilde tercihi ekonomik otomobillere kaydırdı. Bu yüzden otomobil satın alırken, düşük yakıt tüketimi olan modelleri tercih edin.
Dizel araçlar benzinlilere göre yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca motorin benzine göre yüzde 25 ucuz
Dizel otomobil talebi giderek büyüyor. 1999 yılında dizellerin toplam pazardan aldığı pay yüzde 1.5 iken bu oran 2005 yılında yüzde 40'a çıktı. Bu yılın 11 aylık döneminde ise dizellerin payı yüzde 49'a çıktı. Yani 100 otodan 49'u dizel motorlu oldu. Talebin artmasındaki en önemli neden dizel yakıtın, kurşunsuz benzine göre yüzde 25 daha ucuz olması. Ayrıca, dizel araçların benzinlilere göre ortalama yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlaması. Ancak, dizelin bazı dezavantajları var. Birçok markanın dizel modellerinin fiyatı benzinlilere göre daha yüksek. Bu yüzden, dizel için verilen fiyat farkını amorti etmek için yılda 30-35 bin kilometre yapmak gerekiyor. Aksi taktirde dizelin avantajı ortadan kalkıyor. Ayrıca, benzinli araca göre dizel araçlarda yağ deşimi daha fazla. Dizellerde 7 bin 500 veya 10 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekiyor. Benzinli araçlarda ise bu 15 ya da 20 bin kilometre. Diğer taraftan garanti kapsamı dışında olan pompa ve enjektör arızaları normal dizel araçlarda 1000 YTL, lüks olanlarda ise 5-6 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor. Benzinli araçlarda ise bu rakam 200- 300 YTL civarında. Bir başka dezavantaj ise dizel araçların servis bakım maliyetlerinin yüksekliği. Ancak, bazı markalarda benzinli ile dizel bakım maliyeti arasında bir fark yok. Bu nedenle dizel araç satın almadan önce reel maliyet hesaplamasının çok iyi yapılması gerekiyor.
ÜST SINIFTA DİZEL PATLADI Bu yılın ocak-kasım döneminde toplam 160 bin 898 adet dizel otomobil satıldı. Dizel talebi giderek artarken, en yüksek artışın üst sınıf otomobillerde olduğu görülüyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) rakamlarına göre, 2006 Kasım sonunda 8 bin 250 adet lüks dizel oto, 2 bin 346 adet ise üst sınıf lüks oto satışı gerçekleşmiş. E olarak tanımlanan lüks otomobillerin segment içindeki payı yüzde 83'e çıkmış Yani bu sınıfta satılan her 100 otomobilden 83'ü dizel olmuş. Yine üst sınıf lüks otoların segment içindeki payı ise yüzde 76'ya çıkmış. Bu rakamlar, üst sınıf lüks otolarda dizel tercihinin arttığını ortaya koyuyor. Bu dönemde mini segmenti içindeki dizelin oranı yüzde 13, küçük oto segmentindeki dizel oranı yüzde 51, orta sınıf otolarda dizelin oranı yüzde 46 ve orta üst segment otolardaki dizel oranı ise yüzde 43 olarak gerçekleşmiş.
|