|
|
Ay ışığında romantik yemekler
Taksim'de Cartoon Otel'in terasında yeni açılan Moon restoran, dünya mutfağından seçme yemekleri, ızgara et çeşitleri ve zengin şarap mönüsüyle hizmet veriyor.
Öğrenim gördüğüm okullara uğramaktan, eskiden oturduğum evlerin, çalıştığım işyerlerinin önünden geçmekten hoşlanmam. Bir zamanlar bana ait, benim damgamı taşıyan bu mekânlarda artık başka yüzler, başka kişiler çalışmakta, yaşamaktadır. Daha önce gittiğim bir restoran el değiştirdiğinde de başlangıçta yeni ortamı yadırgarım. Dışarıdan bakıldığında aynı yer, dekoruyla, servis personeliyle ve en önemlisi mönüsüyle tümüyle değiştiği halde, eski ortamın izlerini hâlâ taşır. Ne yazık ki İstanbul'da bu son durumla sık sık karşılaşmaktayız. Bir restoran bir, iki sezon ayakta kaldıktan sonra el değiştirir; adı, konsepti, kısacası her şeyi farklılaşır. Taksim'deki Moon restorana gittiğimde de aynı duyguları yaşadım. Çünkü birkaç ay öncesine kadar burası Sofra Londra olarak bildiğim yerdi. Taksim'den Tarlabaşı'na doğru 50 metre kadar indiğinizde, sağda Cartoon Otel'in teras katı burası. Önünde vale servisi var. Aracınızı bırakıp binanın yanındaki, ustaca kamufle edilmiş bir asansörle Taksim manzarasını seyrederek doğrudan binanın terasına ulaşıyorsunuz. Asansörden çıktığınızda da sizi, üzeri camla kaplı, modern, şık ve ferah bir mekân karşılıyor. Meydana ya da Haliç'e bakan masanıza oturduğunuzda, İstanbul'un bu çok tanıdık bölgelerini değişik bir açıdan seyretmek gerçekten çok hoş oluyor.
BAŞLANGIÇTA SOMON Sofra'nın zincir restoranlarda aynen uyguladığı kendine özgü bir mönüsü vardı. Aynı mekâna yerleşen Moon, dünya mutfaklarından derlenmiş bir mönüyü uyguluyor. Başlangıçlar arasında dana ya da ahtapot carpaccio, marine edilmiş somon ya da levrek, patlıcan bohçası, avokado salsalı ızgara börek, çıtırlı jumbo, Meksika usulü tavuk guasedilla gibi spesiyaliteler bu mutfaklar sentezi hakkında bir fikir veriyor. Bu arada ahtapot carpaccio ve patlıcan bohçasının gerçekten başarılı olduğunu söyleyebilirim. Başlangıçlar içinde ayrıca kalamar tava, çiroz, kalamar şiş gibi daha bize özgü yemekleri de bulabiliyorsunuz. Moon, İstanbul'un hemen tüm restoranları gibi ayrı bir salata mönüsü hazırlamış. Ezme patlıcan salata, kırmızıbiber ve tulum peynirine rokanın eşlik ettiği üç lezzetli közlenmiş biberli roka salatası, üç aromalı köy peyniri salatası, yeşillikler ve ızgara piliçten oluşan İstanbul salatası, deniz mahsulleri salatası, mozzarella ve somon füme salataları, Akdeniz yeşillikleri ağırlıklı salata çeşitlerini oluşturuyor. Ana yemekler ise biri hariç tümüyle ızgara etler. Bu kuralı sadece ekşi tatlı soslu sote piliç bozuyor. Sebzeli bonfile sarması gibi işlemden geçirilmişi bir yana bırakılırsa, diğerleri sadece garnitürüyle farklılık gösteren ızgara etler. Bunlar ızgara dana bonfile, dana külbastı, beğendi ile tatlandırılmış kuzu dilimleri, nane aromalı kuzu pirzola, taze baharatlarla tatlandırılmış kuzu şiş, çıtır sebzeli piliç ızgara gibi adlarla mönüye konmuş. Listede balıklar da var. Bunlar da asma yaprağına sarılı levrek, ızgara çipura, somon külbastı gibi seçenekler. Ana yemekler içinde sebzeli bonfile sarması ve asma yaprağına sarılı levreği tattım. Özellikle balığı beğendim. Mönüdeki porçini mantarlı çöp şişli rizottonun rizotto bölümü de gayet başarılıydı. Üzerine çöp şiş konmuş olmasını pek anlamlı bulmadım. Tatlı mönüsü oldukça klasik bir görünümde. Mönülerin krem brüle, tiramisu ve dondurmalı sufle geleneksel üçlüsüne meyve ve çikolata soslu panna cotta ve elmalı güveç eklenmiş. Dondurma ve meyve çeşitleriyle mönü tamamlanmış.
ANA YEMEKLER ZENGİNLEŞECEK Moon'un şarap mönüsü ise Sofra günlerinden kalma zenginlikte. Doluca, Kavaklıdere, Gülor, Pamukkale ve Diren'in belli başlı ürünleri mönüye alınmış. Fiyatları 35 liradan başlıyor. En pahalı yerli şaraplar 70 lira düzeyinde. Fazla önemli olmayan yabancı şaraplara da mönüde yer verilmiş. Bunlar arasından, 80 liraya bir Beaujolais Villages şarabını açtırmak mümkün. Moon çok yeni bir restoran. Garson, mönünün aslında bir açılış mönüsü olarak görülmesi gerektiğini, özellikle ana yemeklere yakında daha zengin seçeneklerin ekleneceğini fısıldadı. Ancak şimdiden bile Moon, Taksim'in göbeğinde, kentin arı kovanı gibi günün her saatinde kalabalık bu önemli meydanına kuşbakışı manzarası, sakin ve huzurlu ortamıyla, yemek severlere hoş bir seçenek sunuyor.
DENİZ ERBİL
|