|
|
|
|
|
Borsa günlük %0,93 geriledi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal-100 Endeksi, ikinci seansta birinci seansa göre 361,72 puan azalarak 39.832,52 puandan kapandı.
İkinci seansta, hisse senetleri ortalama yüzde 0,90 değer kaybetti. Endeks ikinci seansa, 55,90 puan azalarak 40.138,34 puandan başladı. Seansın ilk yarısını 40.000,81 puandan geçen endeks, seans içinde en düşük olarak 39.703,06 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak 40.152,02 puana ulaştı.
Birinci seanstaki 10,56 puanlık azalış dikkate alındığında, endeks günlük bazda 372,28 puan düştü. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 0,93 oldu. İkinci seans kapanışında, mali endeks 773,64 puan azalarak 61.900,49 puana, sanayi endeksi 79,04 puan azalarak 31.364,02 puana, hizmetler endeksi ise 95,35 puan azalarak 21.923,61 puana geriledi.
Böylece
ilk seansa göre mali grup hisseler ortalama yüzde 1,23 oranında, sanayi grubu hisseler ortalama yüzde 0,25 oranında, hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 0,43 oranında değer kaybetti.
İkinci seansta işlem gören toplam 322 hisse senedinden 72'si değer kazandı, 177'si değer yitirdi, 73 hisse senedinin fiyatında değişiklik olmadı. İkinci seansta, 562 milyon 480 bin 283 YTL'lik işlem hacmi kaydedildi. Günlük işlem hacmi, 1 milyar 60 milyon 274 bin 83 YTL olarak hesaplandı. İkinci seansta, Garanti Bankası, İş Bankası (C), Koç Holding, Vakıfbank ve Doğan Holding en çok işlem gören hisseler oldu.
PİYASALARIN GÖZÜ, PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTISINDA
Piyasalarda bu hafta, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı ve ABD verileri takip edilecek.
Gedik Yatırımın haftalık değerlendirmesinde, geçtiğimiz hafta genelinde AB beklentileriyle sıkışık bir seyir izleyen endeksin, Kıbrıs'a uygulanan yaptırımların hafifletilebileceği ve İngiltere Başbakanı'nın yapacağı Türkiye ziyareti beklentisi ile önemli direnç seviyelerini geçtiği hatırlatıldı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarıyla tedirginliğe giren piyasada bu gelişmenin moralleri yükselttiği ifade edilirken, IMF'nin 5. gözden geçirmeyi onaylaması, döviz ve faizdeki aşağı seyrin devamı ve dış piyasalardaki iyimser havanın korunması gibi gelişmelerin toparlanmanın önemli nedenleri arasında sayıldı.
Para girişi ile birlikte işlem hacmindeki canlanma ve yabancı takasındaki yükselmenin de diğer olumlu gelişmeler olduğu belirtilen değerlendirmede, AB konusundaki sınırlı iyimserlikle beraber, erken seçim tartışmalarının da çok fazla etkili olmadığının görüldüğü kaydedildi.
Bu hafta, piyasadaki iyimserliğin korunmasının beklenebileceği ifade edilen değerlendirmede şunlar kaydedildi:
''AB liderler zirvesinden farklı bir karar çıkmasa da bundan sonra Kıbrıs'ta çözüm arayışları piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Bununla beraber endekste başlayan kısa vadeli yükseliş hareketinin direnç seviyelerinde satışlarla karşılaşması muhtemel. Dış piyasalardaki yükselişler devam ettiği sürece içeriye de olumlu yansımaları olacaktır. Ancak AB ile ilişkilerde kısa sürede bir ilerleme yaşanma ihtimali güç olduğundan dış piyasalarda yaşanabilecek bir düzeltme durumunda dikkatli olmak gerekir.''
Değerlendirmede, piyasalarda bu hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı, ABD verileri ve Japon Merkez Bankası faiz kararının takip edileceği belirtilirken, bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı seçimi ve erken seçim konusunda yaşanabilecek tartışmaların ise tedirginliği artırabileceği uyarısında bulunuldu.
(AA)
|