2015'te 160 bin Türk patron 87 milyar Euro ciro yapacak
TAM'ın projeksiyonuna göre 2015'te AB ülkelerindeki Türk kökenli girişimci sayısı iki katına çıkarak 160 bin sınırına yaklaşacak. Bu şirketlerin toplam cirosu da 87 milyar Euro'ya ulaşacak.
Almanya başta olmak üzere, AB sınırları içerisinde yaşayan Türk göçmenleri arasında girişimcilik trendi ve bu dinamizm artarak devam edecek. Kaldı ki, ülkemiz ile AB arasında başlanan tam üyelik müzakerelerinin de buna katkısı unutulmamalıdır. TAM'ın gerçekleştirdiği bu projeksiyonlara dayanarak 2015 yılında, AB ülkelerindeki Türk kökenli girişimci sayısının hemen hemen iki katına çıkacağını ve bu sayının 160 bin sınırına yaklaşacağını söylemek gerekir. Bu gelişmeler karşısında AB ülkelerindeki Türk girişimcilerin kurduğu işletmelerde toplam ciro hedefinin 87 milyar Euro olacağı ve girişimcilerimizin 960 bin kişiye istihdam alanı yaratması bekleniliyor. Türkiye Araştırmalar Merkezi araştırma sonuçlarından yola çıkarsak, 1995 ve 2005 yılları arasında AB deki Türk girişimcilerin kurduğu işletmelerde yılda toplam 21.6 milyar Euro ciro yapıldığı ortaya çıkıyor. Bu artış, yüzde 87.5'lik bir büyümeye tekabül ediyor ki, oldukça büyük bir büyüme oranı. Aynı şekilde AB'deki Türk girişimcilerin kurduğu bu işletmelerde istihdam edilen işçi sayısında da önemli artış olmuş. Türk girişimcilerin AB ülkelerinde gerçekleştirdiği yatırımlar 10 yıllık bir süre zarfında yüzde 92 oranında artarak, 5.3 milyar Euro'dan 10.2 milyar Euro'ya yükselmiş. Öte yandan Türk kökenli girişimcilerin AB ülkelerinde kurduğu iş yerlerinde çalışan işçi sayısı 1995 yılında 212 bin iken, 2005 yılında bu sayı 451 bine ulaşmış. ŞİRKET
ÖMRÜ ORTALAMA 8.4 YIL Çalışmak için Türkiye'den gurbete uzanan uzun bir yolculuk sonrasında, bu girişimcilerimiz yerleştikleri AB ülkelerinde yatırım yaparak, kurdukları işyerlerinde dünyanın değişik ülkelerinden toplam 451 bin kişiye iş imkanı sağlamış. Araştırmanın yapıldığı 2005 yılı itibariyle, son iki aylık dönemde işletmelerin ciro ve yatırımlardaki belirgin bir düşüş olmasına rağmen, bunun nedeni, ekonomideki durgunluk ve sektörlerdeki aşırı rekabete bağlanıyor. Buna rağmen işletmelerin sayısı son 10 yılda yüzde 73 oranında artış göstermiş. Burada, işletmelerin cirolarındaki ve çalışan işçi sayısındaki büyümenin, işletme sayısındaki yükselişle bağlantılı olduğu görülüyor. AB'deki Türk girişimcilerin, uzunca bir süreye dayanan göç olgusu olmamasına rağmen geldiği bu nokta son derece başarılı olarak yorumlanıyor. İşletmelerin ortalama ömrü ise, 8.4 yıla denk geliyor. Bugünün küçük ve orta ölçekli aile işletmeleri, gelecekte Türkiye ile AB arasında önemli bir ticari fonksiyon üstlenecek. Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci de bu gelişmede hızlandırıcı bir rol üstlenecek.
GİRİŞİMCİLİK TRENDİ SÜRÜYOR AB ülkelerindeki Türk girişimcilerinin ortaya koyduğu bu gelişmelere bakacak olursak, Almanya başta olmak üzere, AB sınırları içerisinde yaşayan Türk göçmenleri arasında girişimcilik trendi ve bu dinamizm artarak devam edecek. Kaldı ki, ülkemiz ile AB arasında başlanan tam üyelik müzakerelerinin de buna katkısı unutulmamalıdır. TAM'ın gerçekleştirdiği bu projeksiyonlara dayanarak 2015 yılında, AB ülkelerindeki Türk kökenli girişimci sayısının hemen hemen iki katına çıkacağını ve bu sayının 160 bin sınırına yaklaşacağını söylemek gerekir. Bu gelişmeler karşısında AB ülkelerindeki Türk girişimcilerin kurduğu işletmelerde toplam ciro hedefinin 87 milyar Euro olacağı ve girişimcilerimizin 960 bin kişiye istihdam alanı yaratması bekleniliyor.