Havacılık sektörünün gelişmesine paralel artan pilot açığını karşılamak amacıyla Adana'da faaliyet gösteren sivil havacılık okulu, 33 bin 500 avro karşılığında 200 saatlik pilot eğitimi veriyor.
Tarkim Uçuş Okulu Müdürü Mustafa Bozer, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Adana Havalimanı'nda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetiminde Milli Eğitim Bakanlığından alınan özel kurs izni kapsamında faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Adana'da 1994 yılından bu yana uçuş eğitimi verdiklerini belirten Bozer, kendilerinin dışında İstanbul'da 4, Ankara'da 1, Anadolu Üniversitesi bünyesi ve Türk Hava Kurumunda özel uçuş eğitimi verildiğini ifade etti.
Bozer,
havacılık sektörünün gelişmesi ve devletin sivil havacılığı desteklemesiyle havayolu taşımacılığı yapan kuruluş sayısına paralel pilot açığı ortaya çıktığını belirterek, şöyle dedi:
''Bu açığı kapatmak adına önemli bir görevi yerine getiriyoruz. Son 2 yılda, pilot lisansı almak veya pilotluğu meslek edinmek isteyen kişi sayısında hayli artış oldu. Pilot açığı sorununun önümüzdeki 2 yıl daha sürmesini bekliyoruz.'' EN AZ LİSE DİPLOMASI VE YABANCI DİL ŞARTI
Uçuş Okulu Müdürü Mustafa Bozer, pilot adaylarında en az lise mezunu olması, İngilizce bilmesi, sabıkasının ve uçuşu engelleyecek sağlık sorununun bulunmaması gibi şartlar arandığını söyledi.
Adaylarda yaş sınırı olmadığını belirten Bozer, şöyle konuştu:''Bu şartları taşıyan ve bize müracaat eden her aday, 33 bin 500 Avro karşılığında 200 saatlik uçuş eğitimini teorik ve pratik olarak tamamlıyor. Daha sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün İngilizce yapılan sınavlarına katılarak başarılı olan pilot adayı ilk etapta CPL lisansı almaya hak kazanıyor. Bu lisansı alan kişi, daha sonra çalışmaya başladığı hava yolu şirketinde gözlemci pilot olarak göreve başlıyor. Daha sonra yardımcı pilot olup belirli bir uçuş süresinden sonra kullanacağı uçağın kursunu tamamlayarak alacağı ATPL lisansı ile yolcu uçağını tek başına uçurabiliyor. Böylece hayalindeki mesleği tam anlamıyla icra etmeye başlıyor.''
YURT GENELİNDEN BAŞVURU VAR
Mustafa Bozer, pilot adaylarının eğitiminin C-172 ve PA-30 tipi 4 uçak ile 9 ila 36 ay arasında sürdüğünü, adayların çoğunluğunu üniversite mezunlarının oluşturduğunu, başvuruların ise daha çok Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Eskişehir ve Bursa'dan geldiğini kaydetti.
Adana Hava Limanı'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Abdullah Dölek de son yıllarda havacılık sektöründe olumlu gelişmeler sonucu pilot açığı meydana geldiğini söyledi.
Bu açığın, Türkiye'deki bazı hava meydanlarında pilotluk eğitimi veren havacılık şirketleri tarafından kapatılmaya çalışıldığını belirten Dölek, şöyle konuştu:
''En hızlı en güvenilir ulaşım aracı olan hava ulaşımında son yıllarda hem yolcu sayısında hem uçuş trafiğinde ciddi artışlar meydana gelmekte, yolcu profilinde de ciddi değişiklikler olmakta. Hava limani mülki idare amirlikleri olarak, havacılık hizmetlerinin en güzel şekilde sürdürülmesine özen gösteriyoruz. Pilotluk, daha önceden de yıldızı parlayan bir meslek idi. Şimdi, bu özelliği artarak devam ediyor. Burada ülkemizin hizmetinde bulunacak pilot adaylarının yetiştirilerek, havacılık filosuna kazandırılmasının mutluluğunu yaşıyoruz.''