Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar, uluslararası sermayenin "mütehakkim" tavrından kurtulmak için İslam ülkeleri arasında IMF benzeri bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) katkılarıyla düzenlenen 10'uncu Uluslararası İş Forumu Kongresi, Grand Cevahir Otel'de başladı. Kongrenin açılışında konuşan IBF Başkanı Erol Yarar, İslam aleminin özel sektörün önemini kavrayıp, desteklemesinden dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, "Toplumlarımızın cehaletten, fakirlikten ve zulümden kurtulmasında bu toplantı önemli katkı sağlayacaktır" dedi.
"NEREDE
ZALİMLERE HESAP SORACAK OLANLAR?"
Yarar, kongreyi izleyenlere İsrail saldırıları soncunda ailesinden 16 kişiyi kaybetmiş Saad isimli bir Filistinlinin fotoğrafını göstererek, "Bu toplantımızı bu şahsa itaf etmek istiyorum. Onun yerine kendimizi koyalım" dedi. "Nerede zalimlere hesap soracak olanlar? Nerede hakimler, askerler" diye soran Yarar, ardından, "İnanıyorumki, bu toplantı içinde olanlar hesap soracaktır inşallah" diye konuştu. Yarar'ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı.
"FATİH GİBİ ÇÖZÜMLER DÜŞÜNMELİYİZ"
Ülkelerin, vatandaşlarına pompalanan tüketim çılgınlığı karşısında sürekli borçlanarak ayakta kalmaya çalıştığını dile getiren Yarar, bu durumu tersine çevirebilmek için "aklın sınırını aşan biçimde" düşünmek gerektiğinin altını çizdi. Yarar, "Fatih'in İstanbul'u fethederken gemileri tepelerden taşıdığı gibi, Tarık Bin Ziyad'ın gemileri yaktığı gibi düşünmemiz lazım" diye konuştu. "İSLAM ÜLKELERİ ARASINDA IMF BENZERİ BİR YAPI KURMALIYIZ"
Yarar, uluslararası sermayenin tahakkümünden kurtulmak için İslam ülkeleri arasında IMF benzeri bir yapının kurulması gerektiğini belirtti. Böyle bir yardımlaşma sistemi kurulduğu takdirde, varlıklı Müslüman ülkelerin fakir ülkelere İslami inançlar doğrultusunda destek olabileceğini kaydeden Yarar, "Bunu gerçekleştirme yolunda irade göstermemiz şart" dedi.
"YABANCI SERMAYENİN İYİSİ DE VAR, KÖTÜSÜ DE"
Konuşmasında yabancı sermaye konusuna da değinen Yarar, yabancı sermayeyi 20-25 yıl öncesinin argümanları ile değerlendirmenin yanlış olacağını vurguladı. İki tür yabancı sermaye olduğuna dikkat çeken Yarar, bunlardan birinin katma değer üreten, uzun vadeli yatırım yapmak isteyen ve piyasaların gelişmesine katkı sunan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Bir diğer yabancı sermaye ise 'manipülatif' yani kısa vadede getirdiğinden çoğunu götürmek izteyen zararlı bir sermaye. Bu yüzden yabancı sermayeyi sıkı denetlemezsek pişman oluruz" diye konuştu. "ONLAR DÜNYA İÇİN, BİZ AHİRET İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Yarar, Müslüman iş dünyasının stratejilerinin batı dünyasından farklı olduğunu dile getirerek, "Onlar sadece dünya için yaşayıp çalışıyor. Biz ise dünyayı, ahirete ulaşmak için yaşıyoruz" dedi. İslam ülkelerinin işadamlarına seslenen Yarar, "Gelişmiş ülkelere para yollayıp onları zengin etme mücadelesi vermeyelim. Bunların faturalarının ne olduğunu çok iyi görüyorsunuz. Sadece camide değil, her platformda safları sıklaştıralım" diye konuştu.