|
|
|
|
|
Diyanet'e göre, yaradılışa müdahale hoş görülmez
Birçok hastanın umutla beklediği "Kök hücre" konusunda Diyanet'ten farklı ses geldi. Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Saim Yeprem, İslam'ın bilimi her zaman desteklediğini, yaradılışa müdahaleyi ise hoş görmediğini söyledi.
Bilimsel çalışmalar arasında özel önem verilen ve başta felçlilerle organ nakli bekleyenler olmak üzere birçok hasta için ümit ışığı olan "Kök hücre" çalışmalarına, Diyanet'ten farklı bir yaklaşım geldi Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Saim Yeprem, İslam'ın bilimsel çalışmaları her zaman desteklediğini, "Yaradılışa müdahaleyi ise hoş görmediğini" belirtti. Yeprem, Diyanet'in yayınladığı aylık dergideki "İslam'ın Kök Hücre'ye Bakışı" başlıklı makalesinde kök hücre çalışmalarının son derece tehlikeli uygulamalara da yol açabileceği uyarısında bulundu. Yeprem, Kuran'da doğrudan kök hücreden bahseden bir ayet bulunmadığını, ancak kök hücre yahut klonlama (kopyalama) olarak algılanabilecek birçok ayet görülebileceğini vurguladı. Yeprem, "İster laboratuvar ortamında olsun, isterse ana rahminde bulunsun, kök hücre maksadıyla embriyonun imha edilmesine olumlu bakmak mümkün değildir" dedi.
'DENGELER
BOZULABİLİR' Kök hücre çalışmalarının Allah'ın yaratmasına bir müdahale olup olmadığını da soran Yeprem, İslamın, doğanın ve varlıkların dengesini bozmaya, insanlığın zararına olabilecek şekilde yaradılışa müdahaleyi hoş görmeyeceğini vurguladı. Yeprem, tüp bebek uygulaması için "İhtiyaçtan fazla döllenmemesi gerekir. Aksi halde artanların imha edilmesi dinen sakıncalı olabilir. Zorunlu durumlarda embriyo oluşturulması minimum seviyede tutulmalı, artanlar itlaf edilmek yerine tedavide kullanılmak üzere kök hücre çalışmalarına tahsis edilmeli" dedi.
'KADIN YEDEK PARÇA OLMAMALI' Kürtaj, düşük gibi nedenlerle kaybedilen embriyonun kök hücre için kullanılabileceğini vurgulayan Yeprem, "Organ naklinde kullanılmak üzere, organ üretmeye yönelik hücre çalışmaları ise embriyoların itlafı sonucunu doğurmayacak veya kadınları yedek parça fabrikası haline getirmeyecek yöntemlerle yürütülmeli" dedi. Yeprem, kök hücrenin hayvan cenininden alınmasının da dini açıdan sakıncalı olmayacağını belirtti. Sağlık Bakanlığı "Kök Hücre Nakilleri Bilimsel Danışma Kurulu" oluşturdu ve "Klinik Amaçlı Embriyonik Olmayan Kök Hücre Çalışmaları Kılavuzu" hazırladı. Bakanlık kök hücre çalışmalarının "Yerel etik kurul" onayı alması şartı getirirken, elde edilen bilimsel sonuçların ise Kök Hücre Nakilleri Bilimsel Danışma Kurulu'na sunulmasını istedi.
ANKARA
|