Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kayıt dışında çalışan bir işletmenin gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı ve Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen, ''Kayıtlı Ekonomiye Geçiş'' konulu uluslararası sempozyumun açılışında konuşan Unakıtan, kayıt dışının Türkiye'nin en önemli konusu olduğunu, bunun Türkiye'nin geleceği, çağdaşlaşması için büyük önemi bulunduğunu ifade ederek, bu konunun AB sürecinde halledilmesi gereken en önemli problem olduğunu kaydetti.
Unakıtan, Türkiye'nin son 50 yıldaki en büyük projesinin AB'ye katılım olduğunu ifade ederek, ''AB'ye katılım için kayıtlı ekonomiye geçiş şart. AB'ye katılsak da katılmasak da bu bize lazım. Bizim bu konuda gelişmiş ülkelerdeki hedeflere varmamız gerekiyor. Bu hedeflere vardığımız zaman, hiç kimsenin yardımına, hiçbir mali desteğe ihtiyaç olmayacak. Çünkü Türkiye kendi potansiyelini ortaya koyacak'' diye konuştu.
Vergi
ödemesi gereken bazı mükelleflerin ilgili kuruma hiç uğramadığını belirten Unakıtan, ''Vergi Dairesi bu tarafta, o bu tarafta. Mükellefiyetlik vazifelerini tam yerine getirmeyenler de var. Bunların yaptığı işlemler de kayıt dışılığı teşvik ediyor' dedi.
Unakıtan, kayıt dışı ekonominin kamu dengesi ve özel kesim dengesini olumsuz etkilediğini ifade ederek, gereken vergilerin toplanmaması halinde bütçenin zorunlu harcamaları nedeniyle açık verdiğini, açığın da borç almakla giderildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Onun da faiz yükü oluyor. Ülkenin mali dengesi bozulduğu zaman riski de artıyor. Eskiden günlük borç alıp harcama yaptığımız günler oldu. Toplanan vergiler ödenen faizlere yetmez oldu. Bunun nedeni kayıt dışılıktan dolayı toplanamayan vergilerdir.''
''EN ÇOK KAÇAK ETTE''
Maliye Bakanı Unakıtan, 2006 yılı sonunda, faizlerin vergi gelirlerine oranının yüzde 35'e düştüğünü, yüzde 105'lerden bu seviyeye gelindiğini ifade ederek, bu yapının değiştirilmesinin ancak mali disiplin ile mümkün olabildiğini, uzun vadede mali disiplinin sonuç yaratabilmesinin kamunun gelir kaynaklarının sağlam ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasıyla mümkün olduğunu kaydetti.
Kamunun sağlam gelir kaynağının vergi olduğuna işaret eden Unakıtan, şunları kaydetti:
''Ancak, sürekli oran artırımlarıyla vergi, istikrarlı bir gelir kaynağı haline de dönüştürülemez. Vergisi en düşük madde en çok kaçağı olan maddedir. Etin KDV'si yüzde 1'dir. En fazla kaçağı vardır. Yani akaryakıtın karşısında böyle şeyler de var. TOBB ve TÜSİAD kayıt dışıyla mücadelemizi destekliyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. Ancak bu kayıt dışını yapanlar da onların üyeleri oluyor biraz. O bakımdan kendilerine çok iş düşüyor.''
Vergiyi artırmanın bir önlem olmadığını, tabana yaymak gerektiğini ve kayıt dışının hedefinin de bu olduğunu dile getiren Unakıtan, Kurumlar Vergisi'nin düşürülmesi ile bazı yabancı kuruluşların Türkiye'deki vergi avantajından dolayı merkezlerini buraya taşımaya başladığını, Türkiye'nin hiç almayacağı bir vergiyi aldığını söyledi.
Kayıt dışında çalışan bir işletmenin gelişmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Unakıtan, ''Güdük kalacak, hatta işler kötü giderse şirketi kapatmakla her zaman karşı karşıya kalacak. Bana bazı işletmeler veya sektörler geliyor. 'Biz artık sektör olarak kayıtlı ekonomiye geçeceğiz' diyorlar. Biz de onlarla işbirliği yapıyoruz. Onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz'' diye konuştu.