Lipsky, faiz dışı fazla hedefinin yüzde 1.5'inin kamu kurumlarının gelirlerinden geleceğini belirterek, 2007'de kamu mallarına zam yapılacağının sinyalini verdi.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, 2007 bütçesinde yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefinin ulaşılabilir olduğunu ancak bu yüzde 6.5'in yüzde 1.5'inin merkezi hükümet bütçesi dışından geleceğini belirterek, "Bazı KİT'lerin mali performansı zayıf. Bu durumda fiyat ayarlamaları olacaktır" dedi. 2007'de gelişmiş ülkelerin efnlasyon ve ekonomilerindeki olumlu gelişme ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye ekonomisine yardımcı olacacağını savunan Lipsky, 2007 bütçe hedefinin tutturulmasında önemli olan harcamaların kontrol alıtna alınması konusunda da iyimser konuştu. Lipsky, Umuyorum ki harcamalar üzerinde önlemler alınacak. Yetkili kurumlar da bu konudaki niyetlerini aynı yönde ifade ttiler" dedi. "Enflasyon bu yılın sonunda kesinlikle hedefin üzerinde olacak ama 2007'nin sonuna kadar yüzde 4'e yaklaşma olasılığı çok yüksek'' diyen Lipsky, enflasyon baskılarının bir bölümünün dış şokların baskısı olduğunu belirterek, enerji fiyatları, kur değişiklikleri gibi faktörlerin bunun etmenleri olduğunu söyledi. Bu baskıların geçici olacağını ve önümüzdeki yıl enflasyonun düşüşe geçeceğini kaydeden Lipsky, önemli olan noktanın enflasyonunun hız kesmesi olduğunu, bunun da kredibiliteyi artıracağını ifade etti.
ENFLASYON
2007'DE % 4 Merkez Bankası Başkanının beyanlarının da bu kararlılığı yansıttığını dile getiren Lipsky, dengeli ve sürdürülebilir politikaların yürütülmesinin önemine işaret etti. Lipsky, şunları söyledi: "Enflasyon bu yılın sonunda kesinlikle hedefin üzerinde olacak ama 2007'nin sonuna kadar yüzde 4'e yaklaşma olasılığı çok yüksek. Piyasanın beklentisine göre de 2007 boyunca kayda değer bir düşüş gösterecek. Son birkaç yılda gördüğümüz büyük boyutlu şoklar olmayacaktır. Gerçekçi olmak lazım, dünya ekonomisinin gerçeklerini fark etmemiz gerekiyor. Gelişmiş ülkelerin piyasalarına baktığımızda enflasyon açısından bu yılın tersine dış çevreler daha destekleyici olacaktır.''
DIŞ ŞOK POTANSİYEL TEHLİKE Lipsky, seçimin yaklaşıyor olması nedeniyle 2007 bütçesine tanımı gereği seçim bütçesi denebileceğini belirterek, "Ancak, önemli olan mali disiplinin sürdürülmesidir. Bu, finansal piyasalar, uluslararası güven ve ekonominin temel işleyişi açısından çok önemlidir. Yetkili kurumlar da sanırım bunun öneminin farkındadır'' dedi. Lipsky, cari açıkla ilgili bir soru üzerine de, "Cari açık tehlikeli bir noktada değil, tabi ki hükümet mali politikaları sürdürdüğü sürece. Tabii iyi politikalar uygulandığında bile dış şoklar potansiyel tehlike yaratabilir. Ancak, son dönemdeki uluslararası yatırımcıların davranışları Türk ekonomisine bir güvenoyu oluştuğunu yansıtıyor'' dedi.