Doğalgaza zam sanayiciyi de isyan ettirdi. Yüzde 5.4'lük zammın maliyetlerine yüzde 2 yansıyacağını söyleyen elektrik üreticileri, riskli bir süreç yaşandığını belirtiyorlar.
BOTAŞ'IN bu ay başından geçerli olmak üzere doğalgaza konutlarda yüzde 5.8, sanayide ise yüzde 5.4 zam yapmasına sanayiciden de sert tepki geldi. Türkiye Elektrik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Ahmet Kavas riskli bir oyun oynandığını belirterek, "Sektöre ilişkin hiçbir değişiklik yok. Elektrikte DUY (Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği) sistemi uygulamaya konulduktan sonra sorunlar bitmiş değil. Benim duyumlarıma göre elektrik üreten ve satan taraflardan bazıları yine paralarını alamıyorlar. Uygulamaların ne kadar sağlıklı olduğu şüpheli. Bu zam bizim maliyetlerimize yaklaşık yüzde 2 yansır" dedi.
ZAM
KABUL EDİLEMEZ Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkenvekili olan ve aynı zamanda Bursa Organize Sanayi Bölgesi için elektrik üreten BOSEN'in başında olan Mahmut Yılmaz ise son zammı, "yandık" diye yorumladı. Yılmaz, "Bir yılda doğalgaz yüzde 27 artarken, hiç birşey bu oranda artmadı. Elektrik üreten şirketlerin bu maliyetlerle üretim yapmaları mümkün değil. Ancak biz BOTAŞ'ın bilançosu şeffaf olmadığı için bu zammın gerçek nedenini öğrenemiyoruz. Bu zammın arkasında BOTAŞ'ın tahsil edemedikleri alacaklar mı var, yoksa dışarıdan alınan doğalgazdaki fiyat artışı mı söz konusu bilmiyoruz. Ucuz diye herkesin yönlendirildiği doğalgaz giderek pahalı hale geliyor. Bu kadar yatırıma yazık değil mi?" dedi. Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin zammın sanayiciyi olumsuz etkileyeceğini, enerji maliyetlerini artıracağını ifade ederken, SHP Genel Başkan Yardımcısı Recai Ersoy da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e seslenerek, 'vatandaşın ödediği parayı derhal BOTAŞ'a geri vermeye çağırdı. Zam konusu CHP'liler tarafından Meclis'e de taşındı. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir ve İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdiler. Kardemir önergesinde BOTAŞ'ın yaşadığı bu darboğazın yeni bir doğalgaz krizine neden olmaması için Hükümetin aldığı önlemleri öğrenmek istedi. Şimşek de, "Kışın sıkıntı yaşanacak mı?" diye sordu.