|
|
|
TÜBİTAK'tan patent'e teşvik
Patent alımı konusunda dünyanın en fakir ülkeleri arasında gösterilen Türkiye'nin bu alanda ilerleme sağlayabilmesi için yeni bir program başlatıldı.
TÜBİTAK, patent başvurularını yükseltebilmek amacıyla bilim insanlarının tüm patent masraflarını üstlenecek. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş, Kurumun, son dönemde geliştirdiği programlardan en önemlisinin patent destekleri alanında olduğunu söyledi.
Program kapsamında Türk Patent Enstitüsü (TPE) ile bir protokol imzaladıklarını bildiren Yetiş, ''Programın amacı, ülkemizde patentin öneminin farkındalığını yaratmak ve potansiyel patent alabilecek üniversite ve sanayideki bilim insanlarının ve kuruluşlarının patent başvurularını yükseltebilmek için bir destektir'' diye konuştu.
''TÜRKİYE'DE
PATENT BİLİNCİ YOK''
Patent desteğinin kişi ya da kurumlara verilebileceğini kaydeden Yetiş, ''(Benim fikrim var, buna patent alabileceğimi düşünüyorum) diyorsanız, TPE'ye başvuruyorsunuz, belgelerini getirdiğinizde patent için tüm masrafları TÜBİTAK karşılıyor'' dedi.
Yetiş, bilginin ticari meta haline dönüştüğünü ve dünyada müthiş bir korumacılık başladığını vurguladı.
Hem üniversitelerde hem sanayide bilgi üretilen yerlerde artık patentin öneminin farkına varılması ve insanların bir an önce her geliştirdikleri çalışma için patente başvurmaları ve bunu almaya çalışmaları gerektiğini belirten Yetiş, bunu teşvik etmek için tüm başvuru masraflarını karşıladıklarını dile getirdi.Türkiye'nin patent sayısında oldukça geride kaldığını anımsatan Yetiş, ''Patent fakiri demek yeterli mi, onu bilmiyorum. Aslında Türkiye'de sanılandan çok fazla üretiliyor ama patent alma bilinci yok. Patent alımını teşvik etmek gerekiyor'' dedi.
Programın kapsamına ilişkin bilgi veren Yetiş, yerli patent alındıktan sonra uluslararası patent için başvuru yapıldığında 4 bin dolar tutarındaki ilk başvuru masraflarının da TÜBİTAK tarafından karşılanacağını söyledi.
ÜÇLÜ PATENTE BÜYÜK DESTEK
Uluslararası patentin alınması halinde 50 bin dolar civarındaki patent masrafını TÜBİTAK'ın kredi olarak vereceğini ifade eden Yetiş, ''Eğer aynı anda hem ABD hem İngiltere hem de Japonya'dan üçlü denilen patent alınırsa tüm masrafları hibe haline dönüştürüyoruz'' diye konuştu. TÜBİTAK Başkan Vekili Yetiş, patent başvuruları kadar bundan gelir sağlamanın da önemine dikkati çekti. Yetiş, patent almanın kazancını ilgili tüm kesimlerle paylaşmak istediklerini, bu nedenle TÜBİTAK destekli araştırma yapanları eğitimlerden geçirmeye, akademik Ar-Ge projelerinin yürütücülerini de eğitim çalıştaylarına almaya başladıklarını bildirdi.
(AA)
|