kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
Pınar Eliçe 6 ayda tam 44 kilo verdi
Emzirirken ilk 3 ay spor yapmayın
Kilo verirken hazır gıda tüketmeyin

Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi

'Ne kadar çok yersem o kadar çok sütüm olur' inanışı, yeni doğum yapan kadınların kilolarına kilo katıyor. "Kimden ne duyduysam yedim" diyen Pınar Eliçe de 'aynalara bakamayacak' kadar kilo alanlardan. Oysa uzmanlar, "Ne kadar değil, ne yediğiniz önemli" diyor. Üstelik emziren annenin sütünü artıran en ideal besin de alkolsüz bira!.

Doğumdan hemen sonra bilinçli bir diyetle kilo verilmeye başlanmasını öneren Dr. Ender Saraç'ın en çok eleştirdiği; yeni anne adaylarının 'sütüm çok olsun' diye her şeyi yemeleri... Alkolsüz biranın sütü artırmak için en ideal besin olduğunu belirten Saraç, lohusalıkta nasıl kilo verilmesi gerektiğini anlattı:

* Hamilelik sırasında aşırı kilo almayı engellemeye çalışırken, bebeğin de sağlıklı beslenmesini sağlamak için ne yapmalı? Bol egzersiz yapmak, ılık sıcak su içmek, fazla miktarda un, şeker ve kızartmadan, yüksek kolesterollü gıdalardan uzak kalmak yeterlidir.

* Hamilelikten sonra forma girmenin formülü nedir? En önemli şey; karar vermek. Sonra da gerekli analizleri, kan tahlilini ve tıbbi muayeneyi yaptırmak. Herhangi bir eksikliği varsa onların tamamlanması gereklidir. Sonrasında kan tahlili ve vücut analizi hazırsa, bilinçli egzersiz ve diyete başlamak gerekir. Doğru olan; hızlı kilo vermemektir.

* Hamilelik nedeniyle alınan kilolar ne kadar sürede verilmeli? İdeal olanı üç ila altı aydır. Bu arada lohusalık durumu ve süt vermek önemlidir. Süt veren annede başka, sütü kesilen annede diyet başkadır. Önce bebeğin hakkını düşünmek gerekir.

* Doğumun hemen ardından diyete başlamak doğru mu? Bilinçli beslenmeye başlamak demek daha doğru olacaktır. Zaten doğum travması geçiren beden, sadece aç kalınırsa daha da kalsiyumsuz, demirsiz, proteinsiz ve vitaminsiz bırakılabilir. Anne sütünü eksiltebilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında daha bilinçli beslenilmeli. Anneyi besleyerek zayıflatmak gerekir. Gerekli vitamin, protein ve mineralleri verip, yağ oranını düşürerek bir diyet uygulanmalıdır.

* Lohusalık döneminde anne adayının, bebeğinin sütünü etkilemeden diyet yapması mümkün mü? Kesinlikle mümkün. Halkta 'ne kadar çok yersem o kadar çok sütüm olur' şeklinde yanlış bir inanış var. Ancak ne kadar çok yediğiniz değil, ne yediğiniz daha önemli. Anne, normal ve dengeli beslenmeli. Yağlı olmayan proteinleri almalı. Yeşillik ve sebze tüketip, çorbalara ağırlık verebilir. Aşırıya kaçmamak koşuluyla, tahin-pekmez ve az yağlı süt ürünleri tüketilebilir.

* Az sütü gelen annelere nasıl beslenmesini tavsiye ediyorsunuz? Bu dönemde anne sütünü artıran yiyeceklere ağırlık vermeli. Bunlar kısaca şöyle özetleyebiliriz: Bolca rezene ve ısırgan çayı tüketilebilir (günde n- 5 fincan). Şişmanlatmayan demir kaynakları olarak yeşil mercimek, brokoli, roka, ıspanak, pazı, dereotu, çekirdekleri ile birlikte yenen siyah üzüm, dut pestili, yumurta ve yağsız kırmızı et tercih edilebilir. Hamilelikle bu demir kaynakları alırken, 20 dakika öncesi veya sonrasında, süt ürünleri ve koyu çay tüketilmemeli. Aksine yenilen yemeklere limon sıkılırsa daha faydalı olur. Susam yağı ile memelere dıştan dairesel şekilde hareketlerle masaj yapılması da katkı sağlar. Ayrıca günde 3 litre su içilmelidir. Anne sütünü en çok artıran ise alkolsüz biradır (malt özü), Sabah, öğle ve akşam sadece bir kahve fincanı içilecek alkolsüz bira, anne sütünü artırıp, içeriğindeki B vitamini sayesinde de annenin bağışıklık sistemini korur.

* Hamilelikten sonra çatlak ya da sarkmalara karşı neler yapmalı? Çatlaklar, beyazlaşmadan tedavi edilebilir. Beyaz olursa, geri dönüşü çok zordur. Evde yapılabilecek kayısı, susam ve badem yağı içeren karışımla bunun hafiflemesi sağlanabilir. Örneğin; 3 ölçek (bölgeye göre çay kaşığı da olabilir, çay bardağı da) kayısı yağı, 2 ölçek susam yağı, 1 ölçek badem yağı ve 3 ölçek aloe vera saf jelini karışım haline getirin. Sabah-akşam düzenli olarak çatlaklar üzerine sert bir masaj yaparak uygulayın. 10 dakika bekleyin. Ardından hafif egzersiz yapın. Duşta da yeniden 10 dakika masaj yapın. Hamilelik sürecinde oluşmaması için de aynı karışım, karın bölgesine hafif masajla uygulanabilir. Doğum sonrasındaki günlerde ise doktor kontrolünde karboksiterapi, iğnesiz mezoterapi veya özel krem ve jellerle yapılan masaj, çatlakları yok eder.

* Hamilelik sırasında alınan kilolar kalıcı olduysa ne yapmak gerekli? Uzman hekim ile veya iyi bir diyetisyenle görüşüp vücut analizi yapılmalı. Bunun yanı sıra yapılacak kan tahlili sonucunda kişi için en uygun zayıflama programı çıkartılmalıdır.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Diyetkolikler için yepyeni bir formül: ARL
 Çalıştığım yerde sigara içiliyor
 Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
 Ailenizin doktoru
 Minik tanelerin mucizesi
 Kışın da güneş gözlüğü takın
 Annelik diyeti için organik beslenin
 Selüliti ve stresi olana maden suyu
 Ailenizin doktoru
 Günde bir greyfurt ve limonla hızlı zayıflayın
 Mozart dinleyin hafızayı gençleştirin
 İftardan sonra bir uyku bastırıyor ki...
 En iyi 'Bakan diyeti' oksijen tedavisi
 Çocukların göz sağlığına dikkat
 Kirli hava hormonları bozuyor
Hülya Avşar arabayı verdi
Hülya Avşar arabayı verdi
Hülya Avşar'ın Türkiye'nin nabzını tutuğu 'Hülya Avşar'la Sen...
Kendimi büyük bir aşk ile seviyorum!
Kendimi büyük bir aşk ile seviyorum!
"2006 benim için çok kötü bir yıl oldu" diyen Seray Sever: Çok yakın...
Avladığı bıldırcınları dostlarıyla yiyecek
Avladığı bıldırcınları dostlarıyla yiyecek
Yarı yaşındaki sevgilisi Eda Taşpınar ile büyük bir aşk yaşayan...
Hindistan yolcuları...
Hindistan yolcuları...
İki yıl önce kasım ayında nikah masasına oturarak İstanbul'un...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.