Handelsblatt'ta yayımlanan bir makalede, Türkiye'nin, çevresinde AB üyeliği konusunda süren ısrarlı tartışmalara karşın, dış yatırımcılar için bir çekim merkezi oluşturduğu, finans sektörü ve enerjinin dış yatırımların odağında bulunduğunu bildirdi. Handelsblatt: "Türkiye'nin tüketim eğilimli genç nüfusu cezp ediyor."
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, son dört yılda ortalama yüzde 8 büyüyen Türk ekonomisinin ve tüketim eğilimi fazla olan Türk gençliğinin yabancı yatırımcıları cezbettiğini bildirdi.
Handelsblatt'ta Gerd Höhler imzasıyla yayımlanan, "Türkiye Yatırımcıları Çekiyor" başlıklı makalede, Türkiye'nin, çevresinde AB üyeliği konusunda süregelen ısrarlı tartışmalara karşın dış yatırımcılar için bir çekim merkezi oluşturduğu belirtildi. Handelsblatt, finans ve enerji sektörünün dış yatırımların odağında bulunduğunu bildirdi.
Geçen
yıl doğrudan yabancı yatırımların, 2004'ün üç katı gerçekleşip 9.7 milyar dolara ulaştığını kaydeden gazete, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu yılki akışı 20 milyar dolar olarak tahmin ettiğini bildirdi.
TÜKETİM EĞİLİMLİ GENÇLİK, CEZBEDİYOR
Handelsblatt Türkiye'nin sadece son dört yılda yakaladığı ortalama yüzde 8 büyüme rakamının değil, tüketime eğilimli genç nüfusuyla da dış yatırımcıları cezbettiğini belirtirken, "Bugün ülke 1990'lı yıllardan farklı olarak göreceli bir politik istikrar ve olumlu makroekonomik temeller sunuyor" dedi.
Uluslararası Finans Enstitüsü yöneticisi Charles Dallara'nın bu durumu Türkiye'nin AB üyeliği perspektifine bağladığını, IMF'nin sonbahar konferanslarında Türkiye'deki yapısal ekonomik reformlar kadar enflasyonla mücadelenin sonuçlarını ve bütçe disiplinini övdüğünü kaydeden Handelsblatt, Dallara'nın "Bu istikrar uzun dönem yabancı yatırımlar için koşul" dediğini aktardı.
REFORMLAR BANKACILIKTA MEYVE VERDİ
Gazeteye göre, reformcu politikanın meyveleri en çok bankacılık sektöründe görüldü, kirlenen banka sistemi reorganize edildikten sonra şimdi daha fazla yabancı finans yatırımcısı Türk bankacılığından pay almaya başladı. Yabancı kredi kuruluşlarının dört yıl önce pazarın yüzde 3'ünü bugün ise yüzde 20'ye yakınını kontrol ettiklerini kaydeden Handelsblatt, dış yatırımcılarının enerji sektörüne yöneldiğini de anımsattı.
Enerji Bakanı Hilmi Güler'in "Artan gereksinim dolayısıyla, enerji projelerine 2020'ye kadar 130 milyar dolar yatırım yapmak zorundayız" sözlerini aktaran Handelsblatt, bu miktarın dörtte üçünün elektrik sektörüne kalanın da ağırlıklı olarak boru hatları ve rafinerilere yöneleceğini bildirdi. Gazete Güler'in yatırımların kamudan değil özel sektörden gelmesini tercih ettikleri açıklamasına da yer verdi.
Türkiye'nin en büyük projelerinden birinin nükleer santral olduğunu kaydeden, 5 bin megavatlık tesisin 8 milyar dolara çıkacağını bildiren Handelsblatt, hükümetin işi gelecek yıl ihale etmek istediğini yazdı.
Yabancı yatırımcıların 20 bölgesel iletim hattının özelleştirmesiyle ilgilenmeye başladıklarını, ilk üçüne şu anda 83 teklif bulunduğunu, bunlar arasında Avrupalı büyük enerji şirketlerinin ortaklıklarının yer aldığını bildiren gazete, şöyle devam etti:
VE TUTKU SÜRÜYOR
"Sadece büyük ölçekli girişimciler değil, daha küçük firmalar da Türkiye'de üretim bölgelerini keşfediyor. Böylece Alman sermayesi katılımlı firmaların sayısı 1995'te 500 iken bugüne kadar 2 bin 300'e yükseldi. Bunların arasında Bosch, Siemens ve DaimlerChrysler ve özellikle de Mittelstandler de yer alıyor. Ve tutku sürüyor: İstanbul'da Alman-Türk İş Konseyi yöneticisi Marc Landau, sadece 2006'nın ilk yarısında Alman sermayeli 300 yeni şirketin kurulduğunu bildirdi.
Batılı yatırımcıların yanı sıra Arap ülkelerinden giderek daha fazla yatırımcı Türkiye'ye yöneliyor. Bu ilginin değişik boyutları var. Bunun sonucu olarak 2006'da Suudi Oger grubu Türk Telekom'a 6.55 milyar dolarla girdi ve Dubai'nin de çeşitli planları var." (ANKA)