Gecekondu Kanununda Bayındırlık ve İskan Bakanlığına verilmiş olan hak, yetki ve görevler, TOKİ'ye devredilecek.
TBMM Başkanlığına sunulan Gecekondu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, belediyeler TOKİ'nin izniyle gecekondu ıslah ve tasfiye sahalarındaki özel arazileri satın alabilecek veya kamulaştırabilecek.
Gecekondu ıslah bölgelerindeki bütün yapılar, TOKİ tarafından tespit edilecek sürede, hava fotoğrafları, haritalar veya ölçekli krokilerde gösterilecek. Islaha muhtaç veya tasfiyesi gereken gecekondu bölgeleri ile yeniden halk konutu veya nüve konut yapımına tahsis edilecek sahaların seçimi, haritaların hazırlanması, imar ve ıslah planlarının düzenlenmesi, TOKİ'nin denetimi altında ilgili belediyelerce yapılacak veya yaptırılacak.
Islah
ve tasfiyenin yapılacağı şehir ve kasabalar ile buralardaki ıslah ve tasfiye bölgelerinin program ve öncelik sırası TOKİ tarafından tayin edilecek. TAŞINMAZLARIN DEVRİ
Gecekondu Kanunu kapsamında kullanılacak Hazineye ait taşınmazlar, daha evvel Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na tahsis edilmesine yönelik uygulamalara paralel olarak, Kanunun bundan sonraki uygulayıcısı olan TOKİ'ye bedelsiz devredilecek.
Milli Savunma Bakanlığı İskan İhtiyaçları İçin Sarfiyat İcrası ve Bu Bakanlıkça Kullanılan Gayrimenkullerden Lüzumu Kalmıyanların Satılmasına Salahiyet Verilmesi Hakkında Kanun kapsamında bulunan taşınmazlar ile herhangi bir kamu hizmetine tahsis edilmiş taşınmazlar hariç, mülkiyeti Hazineye ait olan ve Gecekondu Kanununa göre TOKİ tarafından başlatılacak projeler çerçevesinde kullanılacak taşınmazlar, bedelsiz olarak TOKİ'ye devredilecek. Maliye Bakanlığının onayıyla taşınmazlar TOKİ'nin adına tescil edilecek.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığına tahsis edilen ve planlanmış projeler çerçevesinde kullanılması öngörülen Hazine taşınmazları, başkaca bir işleme gerek olmaksızın, bedelsiz olarak TOKİ'ye devredilecek. Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığınca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar ise bedelsiz olarak Hazineye iade edilecek.
YETKİLİ TOKİ OLACAK
Kanunun hükümleri uyarınca Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca başlatılan veya planlanmış iş ve işlemlere ilişkin her türlü hak, yetki ve görevler, alacak, borç ve mükellefiyetleri, TOKİ'ye devredilecek.
TOKİ, Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca başlatılmış veya planlanmış işleri yürütmeye, bu konuda yeni işler yapmaya, gerekli görülenleri belediyelere devretmeye veya tasfiye etmeye yetkili olacak.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, bu kanunun uygulanmasından dolayı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının taraf olduğu işlemlerde ve sözleşmelerde, bakanlık lehine ve aleyhine açılmış davalara taraf olacak. TOKİ ayrıca bu madde yürürlüğe girmeden bakanlık iş ve işlemleri sebebiyle açılacak olan davalarda ve icra takiplerinde kendiliğinden taraf sıfatını kazanacak.
KADRO TAHSİSİ
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı merkez teşkilatında Gecekondu Kanununun uygulanması ile ilgili iş ve işlemleri yürüten personel, aynı unvanla TOKİ'de görev yapacak.
Tasarıya göre, Gecekondu Kanunu hükümlerine göre başlatılmış olan iş ve işlemler, TOKİ tarafından devam ettirilecek.
GEREKÇE
Kanun tasarısının gerekçesinde, dar gelirli ve konutsuz vatandaşların ucuz konut sahibi olmalarının sağlanması ve gecekondulaşma eğilimlerinin ortadan kaldırılması amacıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çeşitli uygulamaların yürütüldüğü vurgulandı.
Uygulamaların yürütülebilmesi için finansman kaynağının önemine dikkat çekilen gerekçede, bunun için 9 Eylül 2000 tarihine kadar Gecekondu Fonu kaynaklarının kullanıldığı belirtildi.
Gerekçede, söz konusu fonun tasfiye edilerek, bütün varlıklarının TOKİ adına açılan Gecekondu Gelir Hesabına devredildiği belirtilerek, şöyle denildi:''Bu durumda bir yandan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından kanunun uygulanmasına devam edilirken, diğer yandan uygulamanın finansman kaynağı olan fonun tasfiye edilerek gelir hesabı şeklinde TOKİ'ye devredilmesi, Gecekondu Kanununun uygulamalarını son derece zor ve sağlıksız bir duruma getirmiştir.
Kanunun uygulamalarının ve finansman kaynağının aynı kurumun idaresi altında olması, uygulamaların daha hızlı, etkin ve sağlıklı yürütülmesi bakımından gerekli görülmektedir. TOKİ'nin kanunlara dayalı olarak üstlendiği misyon dikkate alındığında, planlı arsa ve konut üretimine yönelik faaliyetler ile gecekondulaşmanın önlenmesine yönelik faaliyetlerin tek merkezden ve hizmet bütünlüğünü sağlayacak şekilde yürütülmesinin daha yararlı olacak. Bunun için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yürütülen Gecekondu Kanunu kapsamındaki faaliyetlerle ilgili işlemlerin TOKİ'ye devredilmesinde kamu yararı bulunduğu düşünülmektedir.''
Gecekondu Kanunu uygulamalarını TOKİ'nin sürdüreceği vurgulanan gerekçede, ''Bu şekilde yönetimde birliktelik sağlanarak öncelikle plansız yapılaşma ve gecekondulaşmanın önlenmesi ve ülkemizde konut üretim sektörünün teşvik edilerek hızla artan konut talebinin planlı bir şekilde karşılanması hedeflenmiştir'' denildi.