|
|
|
|
|
|
|
Akdağ: Olur böyle şeyler
Sağlık Bakan Recep Akdağ, Zonguldak'ta yanlış anestezi uygulanan 3,5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi ile ilgili, "Bir yılda vatandaşımız 300 milyondan daha fazla bir sayıda sağlık sisteminin karşına gelerek hizmet alıyor. Dolayısıyla böyle bir hizmet alanı içerisinde yanlış uygulamalar zaman zaman olabilir. Dünyanın her yerinde olabilmektedir. Bu ve benzeri olayları hassasiyetle takip ediyoruz" dedi.
Ziyaret ve incelemelerde bulunmak için Konya'ya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya Valiliği'ni ziyaret etti.
Vali Atilla Osmançelebioğlu'ndan brifing alan Bakan Akdağ, daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Akdağ burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir
gazetecinin Zonguldak'ta göz ameliyatı öncesinde yanlış anestezi uygulanan 3,5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi ile ilgili sorusuna cevap veren Bakan Akdağ, olayı hassasiyetle takip ettiklerini bildirdi.
Bir yılda 300 milyondan fazla vatandaşın sağlık sisteminden hizmet aldığını hatırlatan Bakan Akdağ, "300 bin civarında bir sağlık çalışanıyla sadece Sağlık Bakanlığımız çalışıyor. Ayrıca üniversitelerimizde ve özel sektörümüzde sağlık çalışanları var. Yani yüzbirlerden bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle bir hizmet alanı içerisinde yanlış uygulamalar zaman zaman olabilir. Dünyanın her yerinde olabilmektedir. Önemli olan bu meseleye hassasiyetle yaklaşmak. Bahsettiğiniz olay ve benzeri olaylar durumunda bu hassasiyeti herkese göstermektir. Bu hassasiyeti her zaman gösterdik. Bundan sonra da göstereceğiz. Çünkü bir vatandaşımızın ayağına bir diken bile batsa bu bizim için çok önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Sağlık çalışanlarının standart eğitimleri olduğunu anımsatan Akdağ, "Gerek sağlık meslek liselerinde, gerek üniversitelerimizin verdiği eğitimler itibarıyla hekimlerimizin, hemşirelemizin, sağlık memurlarımızın müfredatları var. Buna göre eğitim alıyorlar. Kuşkusuz hizmet için eğitimler de yapıyorlar. Ama söylediğim gibi bu kabil olaylar olabilir. Önemli olan meseleyi hassasiyetle takip etmektir. Biz de hassasiyetle takip ediyoruz. Takip etmeye de devam edeceğiz." diye konuştu.
Bakan Akdağ, bir ankete göre düşük gelirli vatandaşların yüzde 37'sinin daha iyi bir tedavi için doktora 'bıçak parası' vermesini nasıl değerlendirdiği sorusunu da cevapladı.
BIÇAK PARASI İSTEYENLERİ VATANDAŞ BİZE BİLDİRDSİN
Hükümeti devraldıklarında 'bıçak parası' uygulamasından şikayet edenlerin oranınn yüzde 90'larda olduğunu ifade eden Akdağ, 3 yılda çok şeyin değiştiğini ve bu oranın büyük ölçüde azaldığını kaydetti.
Vatandaşların kendilerine başka adres gösterilmesi konsunda duyarlı olmasını isteyen Bakan Akdağ, böyle bir istekte bulunan olması durumunda vatandaşın hakkını araması gerektiğini belirtti.
Hastanelerde vatandaşların kolayca ulaşabileceği hasta hakları birimleri oluşturduklarına değinen Akdağ, 'bıçak parası' benzeri ek ücret talep eden olması durumunda vatandaşların valiliklere kadar hak arayabileceğini dile getirdi.
Bu konuda geçmişte yaygın bir alışkanlık olduğunu doğrulayan Akdağ, şunları kaydetti: "Yaptığımız çalışmalarla ve ek ücret politikalarıyla bu husus büyük ölçüde değişti. Hem hizmeti veren tarafında hem hizmeti alan tarafında aslında şunun artık ülkemize yerleşmesi lazım. Bir vatandaşımız herhangi bir hastanenin kapısına gidip oradan hizmet almak istediğinde kendisine farklı bir adres kesinlikle gösterilmemelidir. Burada bir zihniyet değişimi yaşamak durumandayız. Biz halkımıza şunu söylüyoruz. Böyle bir ihtiyaç artık yok. Kesinlikle olmamamlıdır. Bir hak arama kültürü geliştirmemiz gerekiyor. Gerek hastane yöneticilerimiz gerek il sağlık müdürlüğü yöneticilerimiz gerekse valiliklerimiz bu husustaki hassasiyeti göstereceklerdir. İşin bence en önemli tarafı bu."
Türkiye'de hekimlerin büyük çoğunluğunun kamuda artık tam zamanlı olarak çalışmaya başladığını söyleyen Akdağ, "Onun için bu problem geçmişte olduğu gibi büyük bir problem değildir. Vatandaşımız şunu bilmeli; hükümet ve bakanlık olarak hizmet alınması için ilave para verilmesi gibi bir uygulamanın başından beri karşısında durduk. Bundan sonra kararlı bir biçimde bunun karşısında olacağız. Vatandaşlarımız böyle bir yöne yönelmemelidir. Böyle bir ihtiyaç yok." yorumunu yaptı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|