|
|
|
|
|
|
|
|
|
Osmanlı yemekleri
Mefdune Muhtemelen Türkler'in Orta Asya'dan göç ederken öğrendikleri bir yemektir. Osmanlılar'ın ilk dönemlerinden 20. yüzyıl başlarına kadar ismen varlığını sürdürdü. Zamanla içerik olarak Türk damak zevkine uygun hâle getirildi. 19. yüzyıl sonunda şöyle yapılmaktaydı: İhtiyaca göre bir miktar koyun eti (o zamanın insanları koyun etini tercih ederlerdi, siz dana eti kullanabilirsiniz) kuşbaşı hâline getirilip az su ilave edilerek ateşe konulmalı ve suyunu çekinceye kadar kaynatılmalıdır. Bu arada iki kaşık tereyağı içinde doğranmış iki baş soğan kızartılmalı ve kızarmış soğanlar birkaç domatesle (domatesin miktarı isteğe ve kullandığınız etin miktarına göre belirlenmeli) birlikte kuşbaşı tenceresine konulmalıdır. Tenceredekiler bir-iki defa karıştırıldıktan sonra ateşten alınmalıdır. Bundan sonra yapılması gereken, yeterli miktarda patlıcanı hafıf soyup başparmak kalınlığında doğrayarak nazikçe kızartmaktır. Kızarmış patlıcanlar toprak güvece bir sıra dizilir, üzerine bir sıra da tenceredeki karışımdan konulur, bu işleme malzeme bitinceye kadar devam edilir. Sonunda tuz ve biber konulur ve güveçteki malzemenin seviyesine kadar et suyu ilave olunur. Güveç artık gönül rahatlığıyla ateşe konulabilir. Bir saat sonra da ateşten indirilip servis yapılabilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken husus, yemeğin servisten önce güveçten alınıp başka bir tencereye konulmaması, sofraya güveçle getirilmesi gerektiğidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|