Mumcu'dan işçi ve memur konferedasyonlarına ziyaret
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, ''Avrupa Sosyal Şartı'nın çekinceyle TBMM Genel Kuruluna indirilmiş olması ayıptı. Ama daha büyük ayıp genel kuruldan IMF'nin dayatması doğrultusunda geri çekilmesidir'' dedi.
Mumcu, Avrupa Sosyal Şartı'nın bazı maddelerine çekince konulmasıyla ilgili olarak, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ı ziyaret etti.Mumcu, yaptığı konuşmalarda, Avrupa Sosyal Şartı'nın çekincesiz kabul edilmesi konusunda bir duyarlılık yaratmak amacıyla ziyaretleri gerçekleştirdiğini kaydetti.
''Hedefi;
çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne geçmek olan bir toplumun, son derece temel bir meselede bu kadar ilgisiz, duyarsız kalması anlayabildiğim bir şey değil'' diyen Mumcu, ''Avrupa Sosyal Şartı'nın çekinceyle genel kurula indirilmiş olması ayıptı. Ama daha büyük ayıp genel kuruldan IMF'nin dayatması, arzusu doğrultusunda geri çekilmesidir'' diye konuştu.
İnsanın ve ailesinin, insanca yaşabilecek iş bulması ve gelir elde etmesini sağlayacak hakkı, hükümetin, çekince konusu yaptığını savunan Mumcu, ''Demokratik bir toplumda yer yerinden oynaması gerekir'' dedi. ''SUSMAYIN''
Hükümetin geri adım atıncaya kadar bütün örgütlü kesimlerin bir eylemlilik ortaya koyması gerektiğini belirten Mumcu, bu sözleşmenin ileride AB tarafından gündeme getirileceğini, Türkiye'nin bir kez daha ''AB'nin sopasıyla terbiye edilen bir ülke'' konumuna geleceğini ifade etti. ''Hükümeti, Türkiye'yi küçük düşüren bu davranıştan men etmeye mecburuz'' diyen Mumcu, şunları söyledi:
''Cumartesi günü bu konuya elimden geldiği kadar dikkat çekmeye çalıştım. Anladığım kadarıyla sayfalarınız ve ekranlarınız çok doluydu. Anladığım kadarıyla Ahu Tuğba'nın dandik aşkından bu konuya yer kalmamıştı. Susmayın, susarsanız sıra mutlaka size de gelecektir. Bu durum utanç vericidir. Hepimizin yüzünün kızarması, hükümetin yüzünün büsbütün kızarması gerekir. Bu kadar utanç verici bir manzara karşısında hiçbirimizin gıkı çıkmayacak mı? Bu anlaşmaya çekince koymakla, insanımıza Bangladeş halkına reva görülen muameleyi reva görüyoruz. Biz tarihimizde bu kadar geri bir noktaya düşmedik. Kendimizi zincirlere mi vurmamız gerekiyor? Bu kadar çağdışı, insanlıkdışı muameleye Türk insanın maruz bırakılmasına seyirci kalmamak için ne yapmak gerekiyor?''
''MÜCADELE EDECEĞİZ''
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da Avrupa Sosyal Şartı'nın 4. maddesine konulan çekincenin asgari ücreti belirlemeyi doğrudan ilgilendirdiğini kaydetti.''Bu, iktidarın vatandaşlara nasıl bir yaşam öngördüğünü ortaya koyuyor'' diyen Tombul, ''Avrupa Sosyal Şartı çekincesiz onaylanırsa kamu çalışanlarına 648 YTL ücreti öngöremeyecekler. Asgari ücret 380 YTL'de kalmayacak. Bütün ülkede emeğiyle geçinenlerin bu konuda duyarlı olması ve bu sürece sahip çıkması gerekiyor'' dedi.
Tombul, hükümete seslenerek, Avrupa Sosyal Şartı'nın herhangi bir çekince konulmaksızın kabul edilmesini istediklerini kaydetti ve bunun için mücadele edeceklerini bildirdi.Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise ilk defa bir siyasi partinin sendikaların gündemini önceleyen bir yaklaşım sergilediğini kaydetti.
Sendikal mevzuatın demokratik, özgürlükçü, çağdaş bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Uslu, iktidarın, çalışanların ortaya koyduğu tepkiyi doğru algılaması gerektiğini ifade etti.
AB'ye uyum sürecinde bu kadar istekli olan hükümetin sendikal haklar konusunda adım atmamasını anlayamadıklarını dile getiren Uslu, ''Yarın kabul etmek zorunda kalacağımız reformları ertelemenin bir anlamı yok'' dedi.Siyasal özgürlükler konusunda duyarlılık gösteren hükümetin sendikal konularda da aynı duyarlılığı göstermesini isteyen Uslu, ''Çekinceler bugünden kaldırılmalıdır'' diye konuştu.
Türk-İş Genel Başkanı Kılıç da ''Türkiye'de sendikal hak ve özgürlüklerinin ILO standartlarının altında olduğu'' şeklinde bir görüşün hakim olduğu bir dönemde, Parlamentonun, Avrupa Sosyal Şartı'na çekince koyarak çalışanların hakları önündeki engellerin devam ettirilmesini sağlayacak düzenlemeyi kabul etmesini içlerine sindiremediklerini ifade etti.
Demokrasinin güçlü hale gelebilmesi için örgütlü toplumun önündeki engellerin kaldırılmasının AB sürecinde de önemli unsurlardan biri olduğunu dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:
''Emek Platformunun aldığı kararlar doğrultusunda kararlılığımızı her platformda göstereceğiz. Çalışanlarla ilgili hak ve özgürlüklerin geriye götürüleceği düzenlemelerin de ortaya çıkacağı endişesi içindeyiz. Çalışanların haklarını geriye götürebilecek bir takım düzenlemelerin hayata geçirilmesi halinde demokratik tepkimiz daha güçlü ve sert olacaktır.''