|
|
Karaciğer hastalığı bazen kişiliği değiştirebilir!
Tıp literatürüne giren Phil İcke'nin 26 saatlik ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, sorularımızı yanıtladı:
* Dünyanın en zor ameliyatları en uzun süren ameliyatlar mıdır? Hayır değildir, ameliyatın uzun ya da kısa olması artık biz cerrahlar için çok da önemli değil. Anestezi teknikleri o kadar ilerledi ki artık istediğimiz uzunluktaki ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz. Hasta açısından ameliyatın uzun sürmesinin büyük bir zorluğu kalmıyor.
* Zor olan ameliyat size göre nedir? Zor olan ameliyattır. Ben bir ameliyatı üç kez yaparım; ilk ikisini ameliyata girmeden beynimde tamamlarım. Zor olan ameliyatta planlarınızın dışında hareket etmek zorunda kalırsınız. O anda beklenmedik bir komplikasyon olabilir. Transplant yani organ nakli yapıyorsanız, naklettiğiniz organ sizin karşınıza hiç beklemediğiniz yeni sorunlar çıkartabilir.
* Karaciğer naklinden sonra hastalarınızın kişilikleri etkilenir mi? Yeni hayatlarıyla yepyeni insanlar olurlar mı? Dünyada organ nakli ile ilgili olarak böyle bir araştırma duymadım. Ancak bildiğimiz bir konu var ki; karaciğer naklinden önce hastanın beyin fonksiyonları etkilenebilir. Sinirli, depresif ve unutkan insanlara dönüşebilirler. Bazen havale gelişebilir. Verilen bazı ilaçlar nedeniyle ruhsal durumları bozulabilir. Bunlar ancak tedaviden sonra yavaş yavaş düzelmeye başlar.
* Karaciğer nakli olan biri tamamen sağlığına kavuşmuş demek midir? Evet artık hasta değildir. Artık normal bir insandan farksız olarak hayata döner. Bir ay sonra cinsel hayatlarına kavuşurlar, bir yıl sonra çocuk bile yapabilecek duruma gelirler.
* Hastaların iyileşme süreleri kişilikleriyle ilgili mi? Evet bazı durumda hastanın kendi kararını engelleyemiyoruz. Bazı hastalarımız ameliyatın hemen ardından ayaklanıyorlar, her şey tam istediğimiz gibi gidiyor. Kimileri hiçbir şey yapmak istemiyorlar, büyük bir karamsarlığa giriyorlar; o zaman genellikle hayata bağlanmaları için onların psikolojik destek almalarını istiyoruz. Hastalarımın çoğunu ben daha sonra da takip ederim, onların hayatlarına tanıklık ederim. Phil Icke hayata son derece bağlı biriydi, maceracı ruhu ameliyatın ardından da hayata bağlanmasını kolaylaştırdı. Bazı hastalarımıza ameliyat sürecini anlattığımızda, onlar tedaviyi kabul etmek istemiyorlar. Bu sonuçta onların hakkı, kimse karışamaz. Biz yalnızca onlara yardımcı olmamızı isteyen hastalara yardım elimizi uzatıyoruz o kadar.
* 1500 karaciğer nakli içinden kaç hastanız hayatta kaldı? Nakilin başarı oranları yüzde 90'lara yaklaşıyor. En zoru organ bulmaktır zaten; organ olmadan hiçbir şey yapamayız, çünkü organ yaratma şansımız hiç yok. Bununla birlikte itiraf edelim, her savaş da kazanılmaz. Dünyanın en büyük generalleri bile bazı savaşları kaybetmişlerdir. Bu bizim için yıkım anlamına gelir, çünkü sizin bir parçanız olan hastanızı kurtaramıyorsunuz. Kapıda bekleyen ailesine bunu anlatmak dünyanın en zor anlarından biridir. Ben tüm detayları veririm, kendimin de emin olmadığı konu olursa otopsi yapılmasını öneririm. Hep başarı yoktur, ama sonuna kadar savaşmak gerekir.
|