A vitamininin fazlası sinsi tehlike
Bilinçsizce kullanılan vitaminler, görülmeyen ancak kalıcı tehlikelere yol açıyor. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi şikayetlerin ötesinde, uzun vadede beyinde su toplanmasına, karaciğer ve dalak büyümesine, hatta kansere bile neden olabiliyor.
Yüksek dozda ve bilinçsizce alınan A vitamini, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Başta bulantı, kusma, baş ağrısı, iştahsızlık gibi ciddi tehlikelere neden olurken, yüksek dozlarda almaya devam edildiğinde ise eklem ağrıları ve görme bozukluğuna yol açar. Sebepsiz, kronik karın ağrısı yakınmalarına neden olur. Ayrıca el ve ayaklarda sararmalar yapar. Tiroit hormonları yetersiz çalışan kişilerde bu belirtiler daha şiddetli olarak ortaya çıkıyor. A vitamini fazlalığı, beyinde su toplanmasına neden olarak zihinsel performansı düşürür, sersemlik ve uyku hali yapar. Deride pullanma ve kabuklanmalar yapar. A vitamini, karaciğer ve dalak büyümesine neden olur. Karaciğerde biriktiğinden, zehirli etkisi aylar ve yıllarca devam edebilir. Göz kanaması yapabilir, dudaklarda kurumaya neden olur. Beta karoten ve A vitamini kullanımının akciğer kanserine yol açtığı da yapılan son çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle kadınların menopozla birlikte kemik erimesine karşı kullanmayı tercih ettikleri D vitamini de kemiklere fayda yerine zarar veriyor. Öyle ki; yüksek doz D vitamini, yağ dokularına yerleşip, kemiklerden kalsiyum emilimini arttırarak, kanda tehlikeli kalsiyum artışlarına neden olur. Bunun sonucu olarak iştahsızlık ve kabızlık ortaya çıkar. Daha ileride sinir sistemine ait huzursuzluk, aşırı duyarlılık türünden yakınmalara neden olur. Yüksek E vitamini ise bağırsaklarda şiddetli kasılmalara ve sancılara da yol açar.
İŞTAH AÇAR KİLO ALDIRIR Memorial Hastanesi Gastroenteroloğu Doç. Dr. Mehmet Sökmen'e göre; vitaminler öncelikle iştah açıcı özellikleri nedeniyle kilo aldırıyor: "Bu da beraberinde kalp damar ve diyabet gelişimine zemin hazırlar. Fazla tüketilen A vitamini karaciğer hasarına oluyor. İlaca bağlı geliştiği saptanan hepatitlerde de A vitamininden şüphelenilmeli. D vitamini, iskelet kemik sistemini olumsuz etkiler. D vitamini kalsiyumla birlikte alındığında, böbreklerde taşa neden olur."
VİTAMİNİ BESİNLE ALIN Uzman Diyetisyen Turgay Köse ise mikro besinler olarak tanımlanan vitaminlerin ekstradan alınması gerekmediğini vurguluyor: "Dengeli beslenildiğinde vitamin takviyesine gerek yok. Kontrollü alınmayan vitaminlerin saç dökülmesi, baş ağrısı, bulantı gibi yan etkileri olabilir. Özellikle yağda eriyen vitaminler (A,D, E ve K) fazla alındığında vücutta toksit etki göstererek karaciğer ve böbrek hasarına, hatta ölümlere bile yol açar."
Sevdican GÜNEŞ
|