|
|
|
|
|
|
ABD'deki ameliyathanede İbo'nun türküsünü dinledik
65 yaşında olmasına rağmen en zor ameliyatlara imzasını atan Prof. Kalayoğlu, sağlığı elverdiği sürece de ameliyathaneden çıkmak istemiyor. Ameliyatı 'ibadet etmek' gibi gören duayen cerrah, sessizliği tercih ediyor ama bazen durum değişebiliyor: Asistanlarım bazen ameliyathanede rap dinler, sesimi çıkarmam. Ama bir kez canıma tak etti ve İbrahim Tatlıses dinlettim....
Wisconsin Üniversitesi'nde karaciğer transplantasyon cerrahisini kuran dünyaca ünlü karaciğer cerrahı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Türkiye'deki cerrahlar arasında duayen... 65 yaşında ve hala en zorlu ameliyatlara imzasını atan Prof. Dr. Kalayoğlu, kendi yaşamından örnekler vererek, sağlıklı ve başarılı olmanın yollarını anlattı:
* Siz yaklaşık 15 yıldır aynı fiziksel görünümü koruyorsunuz. Saçlarınızdaki beyazlar dışında görsel olarak değişim yaşamıyorsunuz; antiaging formülünüz nedir? Ben her gün tartılırım; 76 kilonun altına düştüysem o gün biraz daha kaçamak yapıp rahat yemek yiyebilirim. Eğer 76 kilonun üzerine çıktıysam o zaman o gün işi sıkı tutarım ve salata ile günü geçiştiririm. Aslında insanın kilosunu muhafaza etmesi basit bir denklem; sarf ettiğinizden fazla yerseniz şişmanlarsınız. Özellikle yaş ilerledikçe kilo kontrolü daha önem kazanır. Metabolizma hızı düşer. Bunu hızlandırmak gerekir.
* Özel bir vitamin alır mısınız? Her gün bir aspirin alıyorum; kanımı sulandırıp tansiyonumu düşürmeme yardımcı olur. Ayrıca her gün kullandığım kolesterol ilacım var. Bunun yanı sıra vitamin sevmem ama günde 1 multivitamin almayı alışkanlık haline getirdim. Ancak ilaç içeceksem, bol su ile içmeye özen gösteririm; yoksa karaciğer yorulur.
BEN HER ŞEYİ YERİM
* Her şeyi yer misiniz, mesela zorlu bir ameliyattan sonra eşiniz masaya sakatat getirse yiyebilir misiniz? Öyle 'sakatat yemem' gibi takıntılarım yok. Masada karşıma gelenleri ameliyat masasındakilerle karşılaştırmam. Karım önüme ne getirirse karaciğer de dahil onu yerim ben.
* Ailenizden birinin ameliyata ihtiyacı olsa siz mi operasyonu gerçekleştirmek istersiniz? Ailemi, çocuklarımı ve çok yakın akrabalarımı kendim ameliyat etmem. Bu bence bir cerrah açısından büyük bir hatadır. Eğer mümkünse beni ya da yakınlarımı ameliyat edecek cerrahı seçmek isterim. Öncelikle Türk olmasını tercih ederim. Sonra ameliyatı izlemek isterim. Bir hareketi çok tekrar eden bir cerrahsa, zamanı dikkatli kullanmıyorsa; o zaman benim açımdan makbul değildir.
* Dünyaca başarılı olmak için ne yapmak gerekir? Bence bir işte başarılı olmak için öncelikle yaptığın işi sevmen gerekir. Ben yaptığım işi çok seviyorum. Yeniden dünyaya gelsem hiç şüphesiz yine cerrah olmak isterdim. Benim işime yönelik tüm duygularım 'işkolik' tanımlamasına uyar. Hayatta beni mutlu eden şeyler; hastalarımın sağlığına kavuşması ve ailemdir. Eşim olmadan asla hiç yurtdışına gitmem, hiçbir kongreye dahi katılmam.
* Ameliyathanede nasılsınız, sinirli mi, sakin mi, mesela müzik dinler misiniz? Ben ameliyat sırasında sessizliği severim, çünkü ameliyat benim için ibadet etmek gibidir. Ben isteseydim bugün karaciğer naklinde uyguladığım tekniği kendime saklayabilirdim. Dünyada tek olmak hiç de zor değildi. Ama bugün pek çok asistanım var. Çünkü benim övündüğüm şey; talebe yetiştirmektir. Talebelerimin de ameliyathanede rahat etmesini isterim. Bizim gençler bazen ameliyathanede rap falan dinlemek isterler, çoğu zaman ses çıkarmam ben de onlarla birlikte dinlerim. Ama bir kez canıma tak etti. Wisconsin Üniversitesi'ndeki ameliyathaneme bir gün evden türkü kaseti getirdim bizimkilere onu dinlettim. Değişik geldi ama bir kez oldu.
* Kimin türkü kaseti Amerika'daki ameliyathanede dinlenebilir ki? İbrahim Tatlıses'i de dinlettim, gayet de sevdi benim asistanlar. Ameliyat da son derece başarılı geçti.
EV VE AMELİYATHANE...
* Zorlu ameliyatlarda da hiç strese girmeden müzik dinleyebilir misiniz? Ben bugüne kadar bin 500 karaciğer nakli yaptım, bunun yanı sıra
n0- n5 bin diğer ameliyatlarım da var. Fıtık, sünnet, apandisit gibi ameliyatlar yapsaydım, herhalde bu sayı üçe katlanırdı. Benim dünyam ameliyathane ve ev arasında geçer... Strese girmemek için ameliyatı en ince ayrıntısına kadar önce kafamda birkaç kez tekrarlarım ben.
* Sizin hastalarınız neden daha erken ayağa kalkıyorlar? Hastaların bazıları beş günde, bazıları on beş günde evlerine giderler. Aynı operasyonu yaparsınız, aynı bakımı uygularsınız ama iyileşme süresi hastadan hastaya değişir. Hastaların kişilikleri bunda çok etkili olur.
* Organ nakli en zor cerrahilerden biri midir? En risklilerinden biridir. Organ naklinde '2 artı 2 eşittir 4' değildir. Bazen üç eder, bazen beş... Ameliyata girmeden önce bunu iyi hesaplamak gerekir. Bugün tıp pek çok şeyi başarabiliyor ama organ üretmeyi başaramıyor. Ben bir ameliyatı yapmadan beş kez ameliyat yaparım. Sabah bir ameliyata gireceksem gece mutlaka ameliyat kafamda bitmiştir.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|