Havadan sınır ötesi...
"PKK'yı terör örgütü listenize almış olmanıza rağmen herhangi bir yaptırımda bulunmadınız. PKK'yı terör listesine almamış bir ülke ile aranızda fark yok..." ABD tarafının PKK Terörü ile Mücadele Koordinatörü Joseph Ralston'a önceki gün Ankara'daki temasları sırasında bu söz iletiliyor. Ralston Ankara'da katıldığı hemen her toplantıda benzer bir yakınma ile karşılaşıyor. ABD'nin operasyonu sonrası Kuzey Irak'tan Türkiye'ye PKK'nın terörist, silah ve mühimmat girişinin büyük oranda arttığı rakamlarla ortaya konuluyor. Özellikle, PKK teröristlerinin Kuzey Irak'tan Türkiye'ye büyük oranda mayın ve plastik patlayıcı sevkıyatında bulunduklarının altı çiziliyor. Bundan üç yıl önce, güvenlik güçlerinin PKK teröristlerinin üzerinde yakaladığı plastik patlayıcı oranı ile bugün arasında yüzlerle ifade edilen katta artış olduğu vurgulanıyor. Plastik patlayıcıların ve uzaktan kumandalı mayınların Irak'ta görev yapan koalisyon güçleri ve Saddam döneminden kalmış cephaneliklerden elde edilmiş olduğu tespitinde bulunuluyor.
ABD'nin katkısı Türk yetkililer, Irak'ın iç sorunları dolayısıyla PKK ile mücadelesindeki zorlukların farkında olduklarının da görmezden gelmiyor. Bununla birlikte Kuzey Irak'ta rahat hareket olanağı bulan PKK'nın son yıllarda Türkiye'de yarattığı terör olaylarına dikkat çekilerek şöyle deniliyor: "Irak'ın zorluklarını biliyoruz, ancak Türkiye'nin de Irak'tan kaynaklanan zorluklara daha fazla katlanma imkanı kalmamıştır..." Bununla birlikte ABD'nin uluslararası boyutta PKK terör örgütüne karşı yaptırımları da sıralanıyor. PKK'nın Avrupa'daki ekonomik kaynaklarının kesilmesi için Washington yönetiminin gösterdiği çabalardan duyulan memnuniyet kayda geçiriliyor. Ralston, görüşmeler süresince daha çok dinliyor, fazla bir şey söylemiyor. Göreve yeni gelmiş olduğunun belirterek, PKK terörüne karşı alınması gereken ortak önlemler konusunda Ankara'nın görüşlerini almak istediğini söylüyor. Irak'a da gideceğini, oradaki görüşleri de dinledikten sonra bir değerlendirme olanağı bulacağını belirtiyor.
Havadan operasyon Ancak her aşamada da "PKK terör örgütüdür" ifadesini dile getiriyor. Görüşmeler sonrası Ralston ile yapılan toplantılarda hazır bulunmuş iki üst düzey yetkili ile farklı mekanlarda konuşuyorum. Her ikisi de şu noktanın altını çiziyor: "Kuzey Irak'taki PKK varlığının sona erdirilmesi ile Türkiye içinde terörün bitmeyeceğini biz de biliyoruz. Ama, koordinasyon sonucu terör ihracının önünü kesilmesi içerdeki mücadelemizi kolaylaştıracak..." Terörle mücadelede bunun yeterli olmayacağı, bazı beklentilerin de ilgililere aktarıldığı vurgulanıyor. Bunun başında da Washington'un sıcak bakmadığı "Türkiye'nin sınır ötesi operasyonda bulunması" geliyor. Her ikisi de farklı ortamlarda benzer beklentileri ortaya koyuyor. "Karadan olmasa bile, havadan, helikopter veya uçaklarla sınır ötesi operasyon yaratılması olanağını araştırıyoruz. ABD'nin de buna sıcak bakacağına inanıyoruz." Tabii bütün bunların olması için öncelikle Ralston'un Irak'taki temaslarını da tamamlanması gerekiyor. Peki Ralston, Irak'ta PKK ile mücadele için hangi hükümeti muhatap alacak? PKK'nın üstlendiği Kuzey Irak Bölgesel Kürt Hükümetini mi, yoksa Bağdat hükümetini mi? Soruya Ankara'nın yanıtı net: "Türkiye'nin muhatabı Bağdat hükümetidir." Zaten PKK'nın bölgede Irak güçleri tarafından izole edilmesindeki zorluk da burada başlıyor.
|