Balık lokantasının 'Kare As'ı
Sonbaharın gelişiyle birlikte avlanma yasağı kalktı, sevdiğimiz balıkları yiyebileceğiz. Genellikle restoranda yemeyi tercih ettiğimiz balık ve deniz mahsullerini en iyi pişiren ve sunan balık lokantalarının 'Kare As'ını belirledik
Ahmet Örs - Foça Balık Restaurant- İdealtepe- Deniz Restaurant -İzmir- Park Fora -Kuruçeşme- Balıkçı Hasan - Çeşme (Gazetemizin gurme yazarı.)
Deniz Gürsoy (Yemek ve içki kitapları yazarı.) - Kıyı Restaurant -Tarabya- Yüksel Balık - Yeşilköy- Deniz Restaurant -İzmir- Canlı Balık Lokantası -Amasra
Murat Belge - Park Fora -Kuruçeşme- Marina -Kuruçeşme- Bay Balıkçı -Tarabya- Fishmekan -Arnavutköy (Yazar, balık konusunda akla ilk gelen isimlerden.)
Rana Erkan - Poseidon - Bebek- İskele Restaurant -Rumelihisarı- Körfez Restaurant -Kanlıca- Suna'nın Yeri -Kandilli (Sunucu, gezmeye ve damak tadına düşkün.)
TAM LİSTE 1. Park Fora - Kuruçeşme 2. Deniz Restaurant - İzmir 3. Foça Balık Restaurant - İdealtepe 4. Kıyı Restaurant - Tarabya 5. Poseidon - Bebek 6. Yüksel Balık - Yeşilköy 7. İskele Restaurant - Rumelihisarı 8. Marina Balık Restaurant - Kuruçeşme 9. Körfez Restaurant - Kanlıca 10. Bay Balıkçı - Tarabya 11. Balıkçı Hasan - Çeşme 12. Canlı Balık Lokantası - Amasra 13. Suna'nın Yeri - Kandilli 14. Fishmekân - Arnavutköy
Park Fora - Kuruçeşme Kuruçeşme Parkı içindeki Park Fora, deniz kenarında konumlanışı nedeniyle en iyi Boğaz manzaralı restoranlardan biri. Mönüsünde zengin balık çeşitlerine yer verilen Park Fora'da mevsim elverdiği sürece balık halinde bulunabilecek hemen hemen tüm balıkları yemek mümkün. Ahmet Örs ve Murat Belge, Park Fora'nın sakin ve huzurlu bir şekilde lezzetli yemek yenebilecek bir restoran olduğu konusunda aynı fikirde. Ahmet Örs, "Nüansları olan, zarif lezzetleri vardır. Fiyatları pahalı, ama kalitesi de paralel olduğu için, bunu kolayca unutturur," diye sürdürüyor sözlerini. Tel: (0212) 265 50 63 (Aldığı oy: 3) **
Deniz - İzmir İzmir Kordonboyu'ndaki ünlü Deniz Restaurant, 1981'den bu yana hizmet veriyor. Mevsim balıklarının yanı sıra kendine özgü antep fıstıklı balık köftesi gibi spesiyalleri de olan Deniz Restaurant'ın yıllardır kalitesini muhafaza ettiğini söyleyen Deniz Gürsoy, "Lezzeti, kalitesi ve sunumuyla kendi standartlarını oturtmuş, klasik olmuş bir yer," diyor. Ahmet Örs ise "Balık pişirmede, özellikle de ahtapot ve kalamarda kimse buranın eline su dökemez. Kalamarın yuymşaklığı inanılır gibi değil," diyor. Tel: (0232) 464 44 99 (Aldığı oy: 2) **
Foça Balık -İdealtepe Küçükyalı sahilinde iki katlı, bahçeli bir binada hizmet veren Foça Balık Restaurant, sadece balık çeşitleri değil, deniz mahsulleri ve mezeleriyle de ünlü bir mekan. Bu restorana oy veren Ahmet Örs "Alışıldık mezelerin dışına çıkan, ama 'özenti' olmayan orijinal deniz ürünleri ve mezeleri yapıyor. Çoğu kez ana yemek olan balığa geçemeden pes etmek zorunda kalırım," diyor. Tel: (0216) 519 86 86 Aldığı oy: 2) *
Kıyı - Tarabya Tarabya'daki Kıyı Restaurant, 1964'ten bu yana hizmet veriyor. Mevsimine göre günlük balık çeşitlerinin yanı sıra deniz mahsulleri ve meze çeşitleri de mönüsünde yer alıyor. Deniz Gürsoy Kıyı'nın deniz manzarasıyla bir balık restoranından beklenen her şeyi sunduğunu düşünüyor ve "Hem mezeler hem balıklar günlük ve tam kıvamında. Üstelik servisi de çok iyi," diyor. Tel: (0212) 262 00 02 (Aldığı oy: 2) *
Poseidon - Bebek Bebek'teki Poseidon, her türlü balık çeşidinin yanı sıra kabuklu deniz mahsullerinin ve özgün meze çeşitlerinin sunulduğu bir restoran. İşletmecileri geçmişte İstanbul'un ünlü balık lokantalarında tecrübe kazanmış olan Poseidon'un düğmeli ahtopot gibi kendine özgü spesiyalleri iddialı. Rana Erkan Poseidon için "Kalitesi ve servisini beğeniyorum. Ayrıca konumu nedeniyle de tercihim," diyor. Tel: (0212) 263 38 23 (Aldığı oy: 1) *
Yüksel Balık - Yeşilköy Adını sahibi Yüksel Karakış'tan alan Yüksel Balık, Yeşilköy sahilindeki en büyük ve eski balık lokantalarından biri. Balık yemekleri kadar tatlılarının da beğeni topladığı Yüksel'de yemeklerin sunum kaygısıyla özgün hallerinin bozulmadığını söyleyen Deniz Gürsoy, "Her şey kendi tadında, orijinal malzemeyle pişiriliyor," diyor. Tel: (0212) 663 97 42 Aldığı oy: 1) *
İskele Restaurant - Rumelihisarı Eski Rumelihisarı İskelesinin yerindeki İskele Restaurant, yerinden dolayı Boğaz'ın tam içinde yer alıyor. Taze balık ve meze çeşitlerinden oluşan mönüsüyle klasik anlamdaki balık lokantalarından biri olan İskele'ye oy veren Rana Erkan, deniz kenarında balık yeme keyfini mekânın konumu ve iyi servisi sayesinde yaşayabildiğini söylüyor. Tel: (0212) 263 29 97 (Aldığı oy: 1)*
Marina - Kuruçeşme Eski Kuruçeşme vapur iskelesinin yerindeki Marina, Boğaz'daki klasik balık lokantaları gibi mevsim balıkları, deniz mahsulleri ve meze çeşitlerinden oluşan bir mönüye sahip. Murat Belge, kalitesini ve ününü korumayı başarmış balık lokantalarında her zaman en taze balığın bulunduğuna dikkat çekiyor ve marine levrek gibi kendi spesiyallerinin beğeni topladığını söylüyor. Tel: (0212) 287 26 53 (Aldığı oy: 1) *
Körfez Restaurant - Kanlıca Kanlıca'daki Körfez Restaurant, Boğaz'da balık yemek isteyen yabancıların tercihi nedeniyle yurtdışında da tanınıyor ve zaman zaman yabancı basında da yer alıyor. Deniz kenarında manzaralı konumu, balık ve deniz mahsullerinden oluşan mönüsüyle yıllardır hizmet veriyor. Körfez Restaurant konusunda görüşünün her zaman olumlu olduğunu söyleyen Rana Erkan, "Yıllardır kalitesini hiç bozmadı," diyor. Tel: (0216) 413 43 14 (Aldığı oy: 1) *
Bay Balıkçı - Tarabya Bay Balıkçı, İstanbul'un en tanınmış balık lokantalarından biri. Taze balık çeşitleri, mezeler ve deniz mahsullerinden oluşan mönüsü kadar Boğaz manzarası ve iyi havalarda açık havada yemek yeme olanağı sunan bahçesi nedeniyle de tercih ediliyor. Bay Balıkçı'nın yemek sunumu konusunda çok iyi olduğunu düşünen Murat Belge, Bay Balıkçı'yı 'deneyci' olarak nitelendiriyor ve "Her yerde bulamayacağınız yemek ve meze çeşitlerine sahiptir," diyor. Tel: (0212) 262 22 94 (Aldığı oy: 1) *
Balıkçı Hasan - Çeşme Dalyanköy'deki Balıkçı Hasan, İstanbul'da da bir şube açmıştı. Balıkçı Hasan için Ahmet Örs, "Eski müdavimleri İstanbul'dakini değil, Dalyanköy'deki eski lokantayı tercih ederler. Balık çorbası ve deniz ürünlü makarnası gibi pek çok spesiyalitesi vardır. Çevredeki lokantalar fabrikalaştığı halde (talebe yetişememekten yapılan hataları kastediyorum) Balıkçı Hasan kalitesini korudu," diyor. Tel: (0232) 729 96 79 (Aldığı oy: 1) *
Canlı Balık - Amasra Amasra'daki Canlı Balık Lokantası, bir aile işletmesi olarak çok ünlü, Karadeniz'e yolu düşen herkese uğraması tavsiye ediliyor. Mısır unu gibi Karadeniz'e özgü malzemelerin kullanıldığı Canlı Balık için Deniz Gürsoy, "Karadeniz balığı üzerine en uzman balık lokantasıdır. Balığın hazırlanışı ve sunumu özgündür. Ayrıca yeşil salatası da lezzetli olduğu kadar görsel bir şölendir," diyor. Tel: (0378) 315 26 06 (Aldığı oy: 1) *
Suna'nın Yeri - Kandilli Kandilli sahilinde vapur iskelesinin hemen yanındaki Suna'nın Yeri, rıhtımdaki masalarıyla mütevazı görünümlü bir restoran. Ancak açıkhavada manzaralı masaları ve özenle hazırlanmış balık çeşitleriyle çok tanınıyor. Herkesin 'Suna Abla' diye hitap ettiği Suna Türksezer, sürekli orada. Rana Erkan burada balık yemenin her zaman keyif verdiğini söylüyor: "İstanbul'un en güzel manzaralarından biri, güzel yemek ve güzel insanlar." Tel: (0216) 332 32 41 (Aldığı oy: 1) * Fishmekân - Arnavutköy Arnavutköy'deki Fishmekân Boğaz manzaralı iki katlı bir binada hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıl Suadiye'de de şubesi açılan Fishmekân, çok zengin bir balık ve meze mönüsüne sahip. Murat Belge Fishmekân'ı lezzetli balığı ve iyi sunumunun yanı sıra dostlarıyla sakin kafayla yemek yiyebileceği bir ortama sahip olduğu için de tercih ettiğini söylüyor. Tel: (0212) 358 51 58 (Aldığı oy: 1) *
|