|
|
|
|
|
Borsa %1,94 yükseldi
İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 454,61 puan artarak 38.139,07 puandan kapandı.
Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,21 değer kazandı. İlk seanstaki 269,52 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 724,13 puan yükseldi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 1,94 oldu.
Piyasalar bu hafta, Lübnan'a asker gönderme konusunu ve Ağustos ayı enflasyon verilerini takip edecek.
Gedik Yatırım'ın haftalık değerlendirmesinde, geçen hafta endeksteki satışlara tepki geldiği ve hafta boyunca bir yükseliş yaşandığı anımsatıldı.Olumsuz beklentilerin fiyatlara yansıması ve FED'in faiz artırımlarına ara verdiği düşüncesinin güçlenmesinin, piyasalara alım getirdiği vurgulanırken, işlem hacminde küçük bir artış olmasına rağmen, yetersiz kaldığı ifade edildi.
ABD'de
açıklanan FED toplantı tutanakları ve verilerin faiz artırımını desteklememesinin, hafta boyunca olumlu havanın sürmesine neden olduğu belirtilen değerlendirmede, bunun yanı sıra petrol fiyatlarındaki gevşeme, Lübnan'a asker gönderme tartışmaları, Birleşmiş Milletlerin İran'a verdiği sürenin dolması ve İran'dan gelen olumsuz açıklamalar, diğer önemli gündem maddeleri olarak sıralandı.
Değerlendirmede, haftaya başlarken olumlu havanın ve yükselişin devam edebileceği, ancak hemen ardından Lübnan'a asker gönderme konusundaki tezkere tartışmalarının ve Ağustos enflasyonunun piyasalarda etkili olmasının beklenmesi gerektiği vurgulandı.
Direnç seviyelerinden gelebilecek satışlara dikkat etmek gerektiği ifade edilen değerlendirmede, şunlar kaydedildi:
''Ağustos enflasyonunun düşük gelme beklentisi satın alınmasına rağmen beklentinin altında gelip gelmemesi önemli. Genel olarak seansta fazla etkili olmasa da eğer sene sonu hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracak bir rakam çıkarsa piyasalardaki olumlu hava biraz daha sürebilir. Dış piyasalar ve gelecek veriler ise önemini koruyacaktır. Ancak FED faiz artırım ihtimalinin iyice zayıflamasının ardından gelecek verilere bakış açısının değişmesi gerekiyor. Bundan sonra verilerin enflasyon etkisinden çok ekonomik büyümeye etkisi tartışılabilir.''
Bunların dışında Japon ve İngiltere merkez bankalarının faiz toplantıları ile İran konusundaki gelişmelerin haftanın diğer önemli gündem maddeleri olduğu belirtildi.
(AA)
|